Header Ads

ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ STAR (Φ. 1846)

Για θέματα Υγείας – ΕΣΥ, για το ΕΚΑΒ και Διασώστες, για τις προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού, για την Οικονομία, μισθούς και συντάξεις...





Αθήνα, 13 Ιουνίου 2023

Μάρα Ζαχαρέα: Στο σημείο αυτό θα καλωσορίσουμε στο στού­ντιο του STAR τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε, και σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας απόψε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα, κα Ζαχαρέα, σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

Μάρα Ζαχαρέα: Λίγο πριν τις κάλπες, που ελπίζουμε να είναι και οι τελευταίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι εγώ το ελπίζω.

Μάρα Ζαχαρέα: Λοιπόν, θα ήθελα να ξεκινήσω με θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη και να αφήσουμε τα πολιτικά λίγο πιο πίσω. Εάν επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλε­σμα της 21ης Μαΐου και αν καταφέρετε να σχηματίσετε κυβέρνη­ση, έχετε πει ότι η υγεία θα είναι προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Τι ακριβώς θα συμβεί λοιπόν με το ΕΣΥ; Γιατί υπάρ­χουν σοβαρά ζητήματα, όπως γνωρίζετε, ο προγραμματισμός των χειρουργείων, γιατροί που δεν πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά μας. Τι θα γίνει με αυτά τα θέματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Ζαχαρέα, θυμάστε ότι και πριν από τις εκλογές, όταν είχαμε συναντηθεί πάλι στο φιλόξενο στού­ντιό σας, σας είχα μιλήσει για την ανάγκη να κάνουμε μία δρα­στική παρέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να έχουν την ποιότητα υγείας την οποία αναζητούν, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς αποκλίσεις.

Πράγματι, το σχέδιό μας αυτό για την υγεία, το οποίο παρουσιά­σαμε στον ελληνικό λαό πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου, θα σας έλεγα ότι είναι ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα.

Εν τάχει και με τίτλους οι βασικές μας προτεραιότητες: πρέπει να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές, έτσι ώστε να καλύψουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος υγείας, κυρίως όσον αφορά τους νοσηλευτές μας. Εκεί έχουμε ακόμα ση­μαντικές ελλείψεις.

Πρέπει να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στα τμήματα επειγό­ντων περιστατικών των νοσοκομείων μας, έτσι ώστε να είναι πιο φιλόξενα αλλά και να μπορούν οι ασθενείς οι οποίοι πηγαίνουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών να περιθάλπονται με με­γαλύτερη ταχύτητα.

Πρέπει να δούμε τα ζητήματα των αναμονών στα χειρουργεία. Είναι τεράστιο πρόβλημα, το αναγνωρίζω. Δεν γίνεται κάποιος συμπολίτης μας να περιμένει μήνες για ένα τακτικό χειρουργείο και αυτό απαιτεί μία συνολική αναδιοργάνωση και του τρόπου με τον οποίον δουλεύουν τα νοσοκομεία.

Πρέπει να αξιολογούνται αυστηρά όλοι οι Διοικητές. Υπάρχει ήδη αρχή διασφάλισης ποιότητας στην υγεία, η οποία έχει ξεκι­νήσει και κάνει μία σημαντική δουλειά για να μπορούν όλα τα νοσοκομεία να αξιολογούνται.

Χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους. Έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισε­κατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για επενδύσεις σε υποδομές υγείας, στα νοσοκομεία μας, στα κέντρα υγείας. Πρέπει να στηρίξουμε τον θεσμό του «Προσωπικού Γιατρού» και πρέ­πει, τέλος, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, όπως ήδη το έχουμε κάνει, σε πολιτικές πρόληψης, οι οποίες τόσο σημαντικές είναι, σώζουν ζωές.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει εντοπίσει παραπάνω από 7.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, που μπορούν να έχουν πια μια πολύ καλή πρόγνωση και πολύ καλή προοπτική θεραπείας.

Μάρα Ζαχαρέα: Στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είπατε, μπαίνουν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ; Σας το λέω αυτό γιατί δεν υπάρχει ρητά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και είδαμε τρεις γυναίκες που χάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και μας πλήγωσε όλους αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, είναι η απάντηση. Καλά κάνετε και το αποσαφηνίζετε. Κοιτάξτε, το ΕΚΑΒ χρειάζεται μία συνο­λική αναδιάρθρωση. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, διότι για κάθε τραγικό περιστατικό το οποίο δυστυχώς προκύπτει, υπάρχουν εκατοντά­δες περιπτώσεις όπου οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν σώσει αν­θρώπους και τους έχουν φέρει στο νοσοκομείο στην ώρα τους.

Όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό και πρέπει να γί­νουμε καλύτεροι. Χρειαζόμαστε και παραπάνω προσωπικό και χρειαζόμαστε, κ. Ζαχαρέα, και συνεργασία με άλλους φορείς του κράτους, γιατί το κράτος είναι ενιαίο. Σε εκείνες τις περιοχές που είτε ο στρατός είτε η Πυροσβεστική μπορούν, να υποστηρίξουμε το ΕΚΑΒ.

Αλλά χρειαζόμαστε και καινούργιες δυνατότητες. Να σταθώ σε μία η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί, απομένει τώρα να βγάλουμε και την Υπουργική Απόφαση. Έξι βάσεις ελικοπτέρων, ελαφρών μικρών ελικοπτέρων, για γρήγορες διακομιδές στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για διασώσεις στο βουνό αλλά είτε και για περιστα­τικά σε απομονωμένες περιοχές -σε ένα χωριό, όπως καταλαβαί­νετε, το ασθενοφόρο και κοντά να είναι μπορεί να θέλει μια ώρα για να πάει.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική νέα υπηρεσία την οποία θα παρέ­χουμε. Θα την μισθώσουμε από το εξωτερικό γιατί δεν έχουμε δυ­νατότητες αυτή τη στιγμή να παρέχουμε εμείς αυτή την υπηρεσία.

Μάρα Ζαχαρέα: Α, είναι είδηση αυτό που μας λέτε τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Τη δρομολογούσαμε εδώ και καιρό, δεν είχε τύχει της απαραίτητης προβολής γιατί προφανώς τα φώτα της δημοσιό­τητας δεν ήταν στραμμένα εκεί.

Πιστεύω ότι σε έξι μήνες από τώρα θα μπορούμε να είμαστε έτοι­μοι, με έξι βάσεις ελικοπτέρων, 24 ώρες το 24ωρο, τα ελικόπτε­ρα τα οποία θα μπορούν να πετάνε και το βράδυ, με γιατρούς εξειδικευμένους στην παροχή πρώτων βοηθειών, με δυνατότητα ταχύτατης διακομιδής πια σε νοσοκομείο από αέρος.

Μάρα Ζαχαρέα: Θα έχουν μεγαλύτερο μισθό οι γιατροί και οι νοσηλευτές, ώστε να νιώθουν ότι υπάρχει ένα κίνητρο για να πάνε σε νησιά και απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναφέρεστε σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι πραγματικό και έχει να κάνει με τη στελέχωση κυρίως των νησιών μας, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει σημαντικά κίνη­τρα -1.800 ευρώ πρόσθετο μισθό για αυτούς οι οποίοι πηγαίνουν στα νησιά μας. Υπάρχουν νησιά στα οποία έχουμε ανταπόκριση. Ήμουν χθες στους Αρκιούς, ο πληθυσμός είναι ελάχιστος. Και όμως οι Αρκιοί έχουν πια γιατρό, που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού.

Όμως, εκεί πρέπει να ξαναδούμε το πλαίσιο των κινήτρων για τους γιατρούς οι οποίοι θα πηγαίνουν στα νησιά μας. Να δούμε και το ζήτημα της τηλεϊατρικής, όπου μπορούμε πια να κάνουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, ήδη γίνονται, για να έχουν οι νη­σιώτες μας πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική φροντίδα εξ αποστάσε­ως, όπως μπορούμε πια να κάνουμε.

Να θυμίσω βέβαια, για το μισθολόγιο των γιατρών, ότι έχουμε ήδη δώσει πρόσθετα επιδόματα στους νοσηλευτές. Έχουμε αυξή­σει οριζόντια τις αποδοχές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσω­πικό κατά 10% και αναμένουμε φυσικά και το καινούργιο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Μάρα Ζαχαρέα: Θα πάω τώρα στο μέτωπο της οικονομίας. Εσείς έχετε μιλήσει για αυξήσεις στους μισθούς 25% σε βάθος τετραε­τίας. Θα δούμε κάτι από 1/1/24; Και αν ναι, θα αφορά χαμηλόμι­σθους ή όλες τις κλίμακες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς να εξηγήσουμε, κα Ζαχα­ρέα, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα -με εξαίρεση τον κατώτατο μισθό, θα έρθω σε αυτόν- δεν αυξάνονται με Υπουργικές Αποφά­σεις και με κυβερνητικές εντολές.

Πώς αυξάνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα; Μέσα από επεν­δύσεις, συμπίεση της ανεργίας και αύξηση της διαπραγματευτι­κής δύναμης των ίδιων των εργαζομένων.

Έγινε αυτό την περασμένη τετραετία; Ναι, έγινε. Τα στοιχεία δεί­χνουν ότι ο μέσος μισθός πήγε από τα 1.050 ευρώ στα 1.200 ευρώ και ο κατώτατος από τα 650 στα 780 ευρώ. Όσο, λοιπόν, συμπιέ­ζεται η ανεργία, όσο οι επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο, όσο αναζητούν εργαζόμενους με περισσότερες δεξιότητες, τόσο οι μι­σθοί θα αυξάνονται.

Πολλές φορές συναντώ επιχειρηματίες οι οποίοι μου παραπονιού­νται, μου λένε «δεν βρίσκουμε προσωπικό» και τους λέω «λυπά­μαι πολύ για εσάς, πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε». Και αυτό ήδη γίνεται, σε ένα βαθμό σημαντικό, σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Για τον κατώτατο μισθό, τώρα, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι προφανώς θα υπάρχει νέα αύξηση για τον επόμενο χρό­νο. Κάποια στιγμή θα ήταν ευκταίο να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες συλλογι­κές διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε εκεί ακόμα.

Αλλά ισχύει η δέσμευσή μας ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, προφανώς με επό­μενη αύξηση του χρόνου.

Αλλά ήδη σήμερα, που μιλάμε, αυξάνονται οι μισθοί και αυξάνο­νται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, κλαδικές: καινούρ­για σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στην εστίαση, 10,5% αύξηση, για δύο χρόνια. Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τουρισμό, τοπικές ή περιφερειακές, με σημαντικά υψηλότερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό.

Άρα, η ανάπτυξη της οικονομίας έχει ήδη μία σημαντική αντανά­κλαση στους ονομαστικούς μισθούς. Βέβαια, προσθέστε σε αυτό τις μειώσεις φόρων που στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα από την άλλη πλευρά.

Μάρα Ζαχαρέα: Για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συντα­ξιούχους, έχουν να περιμένουν κάτι το 2024;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα υπάρχει μια αναμόρφωση σε πολλά επίπεδα, θα συμπεριλαμβάνει -να σας πω δύο πράγματα για τα οποία ήδη έχουμε μιλήσει- την αύξηση των επιδομάτων θέ­σης -πρέπει να πληρώνουμε περισσότερο τους τμηματάρχες, τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές- αλλά και την οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. Ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αύξηση 50 ευρώ αυτόματα, μόνο από το οικογενει­ακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.

Αυτές είναι αυξήσεις τις οποίες θα αρχίσουν, ουσιαστικά, να βλέ­πουν οι δημόσιοι υπάλληλοι 1/1/2024. Και, βεβαίως, θα υπάρχει νέα αύξηση των συντάξεων, 1/1/2024. Όσο πιο υψηλοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο μεγαλύτερες οι αυξήσεις.

Εκτιμώ, κα Ζαχαρέα, επειδή η πορεία της οικονομίας μας θα εξα­κολουθεί να είναι καλή, ότι θα είμαστε σε θέση να δώσουμε και μία έκτακτη στήριξη στους συνταξιούχους μας, ειδικά τους χαμη­λοσυνταξιούχους που έχουν πέσει θύμα της προσωπικής διαφοράς, στο τέλος του έτους, όπως το κάναμε και τα προηγούμενα χρόνι

Μάρα Ζαχαρέα: Τώρα, εσείς έχετε πει ότι για τους συνταξιού­χους οι οποίοι εργάζονται και χάνουν το 30% της σύνταξής τους, θα κοιτάξετε να διορθωθεί αυτό. Υπάρχει περίπτωση αυτό να γί­νει και μέσα στον επόμενο χρόνο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς θέλω να θυμίσω ότι ήταν 70% το ποσοστό της παρακράτησης και έπεσε στο 30%. Κοι­τάξτε, η βασική μας μέριμνα, είναι να μπαίνουν νέα παιδιά στην αγορά εργασίας. Όμως, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές ειδι­κότητες όπου ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα στελέχωσης. Επίσης, είναι ειδικότητες όπου ενδεχομένως ένας συνταξιούχος να μην ανταγωνίζεται κατ’ ανάγκη έναν νέο άνθρωπο. Έχουν τε­λείως διαφορετικές δεξιότητες.

Θα έβλεπα πολύ θετικά, κα Ζαχαρέα, την περαιτέρω μείωση, κάτω από 30%, του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τον συ­νταξιούχο να δουλεύει νόμιμα. Γιατί, ξέρετε, υπάρχει και η πραγ­ματικότητα -τώρα μην κοροϊδευόμαστε- πολλοί συνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν τη σύνταξή τους και δουλεύουν παράνομα. Δεν το θέλουμε αυτό, δεν νομίζω ότι ωφελεί κανέναν.

Μάρα Ζαχαρέα: Θέλω να έρθω σε ένα σημαντικό ζήτημα για πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Είναι το θέμα της ακρίβειας στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός έτρεξε με 9,8% τον Απρίλιο. Δεν ξέρω αν βλέπετε αποκλιμάκωση. Πότε την βλέπετε και αν θα συνεχι­στεί το «Καλάθι του Νοικοκυριού», αλλά και οι άλλες επιδοτή­σεις για το θέμα της ενέργειας; Διότι βλέπουμε ότι η Κομισιόν ζητά να σταματήσουν αυτές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Ζαχαρέα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος. Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Πρώτος το αναγνωρίζω. Δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, παρά ταύτα, πρέπει κάτι να κάνουμε γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για το πρόβλημα αυτό και θα σας έλεγα ότι πολιτικές τύπου Market Pass, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν, είναι προσωρινές λύσεις. Δεν θέλουμε ο κόσμος να είναι εξαρτημένος από επιδόματα, είναι όμως μία ανα­κούφιση -μικρή, αλλά είναι μία ανακούφιση- και είναι καλύτερο να υπάρχει από το να μην υπάρχει.

Οι μόνιμες λύσεις μπορεί να είναι μόνο η αποκλιμάκωση του πλη­θωρισμού μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζει η ίδια η Ευρω­παϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά -όπως σας είπα και πριν- και η μόνιμη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς, αλλά και μέσα από την περαιτέρω μείωση της φορολογίας, που στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Και βέβαια, να σταθώ ιδιαίτερα στους ελέγχους στην αγορά και στη δυνατότητα να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτε­ρος ανταγωνισμός. Όπου υπάρχει ανταγωνισμός είναι γενικά καλό για τις τιμές. Να δώσω ένα παράδειγμα, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα, ένα παράδειγμα μόνο πώς καινούριες εταιρείες μπορούν ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέες συνθή­κες για βελτίωση των τιμών. Αν υπήρχε δυνατότητα, μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες - ήδη αρχίζει και αναπτύσσεται αυτό- ένας παραγωγός να πουλάει απευθείας στον τελικό έμπορο, καταλα­βαίνετε ότι έτσι θα βγάζαμε από τη μέση αρκετούς μεσάζοντες και το όφελος αυτό θα το καρπωνόταν εν μέρει και ο καταναλωτής.

Πιστεύω πολύ σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Όσο οι παραγω­γοί μας οργανώνονται περισσότερο και αποκτούν μεγαλύτερη δύ­ναμη, τόσο πιο εύκολο είναι και γι’ αυτούς να πάνε τελικά στον τελικό πελάτη.

Μάρα Ζαχαρέα: Οι επιδοτήσεις για την ενέργεια θα συνεχιστούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητες, ευτυχώς, διότι έχουν πέσει σημαντικά οι τιμές. Ευτυχώς δεν γίνε­ται καμία κουβέντα πια για την ενέργεια. Όμως αυτό, κα Ζαχαρέα, επιτρέψτε μου να πω ότι εμείς απορροφήσαμε τις αυξήσεις. Μας στοίχισε πολλά χρήματα αυτό. Ένα μεγάλο κομμάτι των αυξήσε­ων αυτών, των επιδομάτων που δώσαμε, τροφοδοτήθηκε από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω στήριξη -ευχό­μαστε η πολιτική αυτή να συνεχιστεί. Αλλά βέβαια για την ενέρ­γεια να πω ότι μεσοπρόθεσμα, όχι βραχυπρόθεσμα, η λύση για την Ελλάδα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ολόκληρο τον Μάιο η χώρα παρήγαγε τη μισή ηλεκτρική ενέρ­γεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βλέπετε πόσο μεγάλη ζήτηση έχουν όλα τα προγράμματα, το «Εξοικονομώ». Άνοιξε χθες η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ». Βλέπετε ότι οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση συνεχίζο­νται τώρα με την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Προγράμματα όπως το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα», όπως το «Ανα­καινίζω» το σπίτι για νέους, έχουν τεράστια ανταπόκριση. Γιατί; Διότι είναι προγράμματα τα οποία μειώνουν, τελικά, το κόστος ενέργειας για το νοικοκυριό, αλλά ταυτόχρονα τονώνουν και όλη την οικονομία.

Μάρα Ζαχαρέα: Τώρα, εσείς έχετε προαναγγείλει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Θέλω να σας ρωτήσω αν θα γίνει μία κι έξω ή αν θα γίνει σταδιακά. Και για την αύξηση του αφορολό­γητου στα 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, αν είναι κάτι που μπορεί να ισχύσει από το 2024.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το δεύτερο, ναι, θα ισχύσει από το 2024. Μπορώ να σας πω ότι ενδεχομένως και πριν τις διακοπές τού Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ένα μεγάλο οικονομικό νομο­σχέδιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και θα νομοθετηθούν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτά τα οποία λέμε θα τα κά­νουμε και να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη τον οποίον όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Άρα, το αφορολόγητο, ναι, θα εφαρμοστεί από 1/1/2024, οι πο­λιτικές μας για τα τεκμήρια από 1/1/2025 και το τέλος επιτηδεύ­ματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας. Προσέξτε όμως, ταυτόχρονα πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική μας συμμόρφωση.

Έχουμε κάνει βήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η φοροδιαφυγή είναι πάρα πολύ άδικη, δεν χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Πιστεύω ότι κυρίως με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με τα πρόσθετα κίνητρα που δίνουμε για τις αποδείξεις -ειδικά σε κάποια επαγγέλματα που μπορεί να έχουν κάποια μεγαλύτερη ροπή προς τη φοροδιαφυ­γή- έχουμε κάνει βήματα τα οποία, όμως, πρέπει να εντατικοποι­ηθούν.

Μάρα Ζαχαρέα: Θέλω να έρθω σε ένα άλλο σημαντικό πρόβλη­μα για τους συμπολίτες μας, που είναι η στέγη. Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και μέσα στο καλοκαίρι απ’ ό,τι φαίνε­ται. Τι θα μπορούσατε εσείς να κάνετε γι’ αυτό το ζήτημα; Γιατί πάρα πολλοί έχουν το φάσμα των πλειστηριασμών πάνω από το κεφάλι τους. Και τι θα μπορούσατε να κάνετε για να πιέσετε τις τράπεζες να κάνουν και κάτι καλύτερο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που το θίγετε αυτό το θέμα. Οι τράπεζες έχουν ήδη δεσμευθεί να υπάρχει μία σταθερότητα αυτή τη στιγμή στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Ούτως ή άλλως είναι σε μία θέση όπου έχουν σημαντικά κέρδη, για να κα­λύψουν ζημιές του παρελθόντος. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι για τις τράπεζες, επειδή είναι κάτω από ασφυκτικό ευρωπαϊκό έλεγχο, θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό και από τις ίδιες τις τράπεζες και από νέες τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως μπορούν να μπουν στο παιχνίδι. Ο ανταγωνισμός εδώ λειτουργεί τελικά προς όφελος του καταναλωτή.

Όμως, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σήμερα, σε ένα βαθμό στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ενοίκια και κυρί­ως για τους νέους συμπολίτες μας οι οποίοι βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αποκτήσουν σπίτι. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ επιτυχημένο. Έχω δεσμευτεί ότι θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό του, ώστε 20.000 νέοι να μπορούν να αποκτήσουν ένα καλό σπίτι πληρώνοντας δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρω­ναν για ένα σπίτι το οποίο θα το νοίκιαζαν.

Και βέβαια, πιστεύω πολύ και σε εκείνα τα προγράμματα τα οποία θα μπορέσουν να επιτρέψουν σε ιδιοκτήτες να εκσυγχρονίσουν τα διαμερίσματά τους, έτσι ώστε να μπουν και αυτά πια στην αγορά και να αυξηθεί η προσφορά, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Πάρτε για παράδειγμα έναν γονιό, που μπορεί να δώσει αυτή τη στιγμή το διαμέρισμά του με γονική παροχή στο παιδί του χω­ρίς καθόλου φόρο και το παιδί του να πάρει μια επιδότηση μέχρι 30.000 ευρώ για να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα το οποίο ουσια­στικά ήταν ανενεργό. Και να το ξανακάνει ένα σπίτι στο οποίο θα μπορεί να κατοικήσει.

Μάρα Ζαχαρέα: Ειδικά με τους νέους υπάρχει πρόβλημα. Έβλε­πα τα στοιχεία της Eurostat, που λέει ότι η Ελλάδα είναι τέταρτη σε ποσοστό των νέων που παραμένουν στο πατρογονικό σπίτι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει μόνο με τους νέους. Υπάρ­χει και με ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται στο νοίκι. Γι’ αυτό θα ξαναδούμε και το πλαίσιο του Airbnb, για­τί υπάρχουν γειτονιές όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος να αποκλείσουμε σχεδόν τους κατοίκους από τη δυνατότητα να νοι­κιάζουν ένα σπίτι σε γειτονιές που μπορεί να έμεναν για πολλές γενιές.

Το πλαίσιο του Airbnb, θέλουμε προφανώς τη βραχυχρόνια μί­σθωση και είναι σημαντική και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε κανόνες οι οποίοι θα εί­ναι πιο -θα έλεγα- κοινωνικά αποδεκτοί.

Μάρα Ζαχαρέα: Ξέρετε, πολλά από αυτά τα μέτρα τα οποία εμείς οι δύο συζητάμε τόση ώρα, λέει η αντιπολίτευση ότι δεν πρόκειται να τα εφαρμόσετε, γιατί; Γιατί δεν έχουν μπει μέσα στο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο έχετε καταθέσει προς την Ευ­ρώπη. Ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ότι είναι στο μεσο­πρόθεσμο πρόγραμμα όλα αυτά τα μέτρα τα οποία σας ανέφερα. Nομίζω ότι θα διαψευστεί η αντιπολίτευση από το γεγονός ότι θα νομοθετηθούν άμεσα μετά τις εκλογές.

Και θα έλεγα στους σκεπτικούς συμπολίτες μας ότι αυτή η κυ­βέρνηση έχει δώσει διαπιστευτήρια αξιοπιστίας. Αυτά τα οποία είπαμε πριν τις εκλογές τα κάναμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Οι πολίτες ξέρουν ότι έχουμε ένα σχετικά φειδωλό πρόγραμμα, το οποίο είναι καλά κοστολογημένο, ακριβώς για να μπορούμε να το υλοποιήσουμε και να κρατάμε για τον εαυτό μας το δικαίωμα να εκπλήσσουμε ευχάριστα και όχι δυσάρεστα, όπως το κάναμε

Θέλουμε η οικονομία να πηγαίνει καλύτερα και όχι χειρότερα. Και μακάρι να υπάρχει περαιτέρω πλεόνασμα από την ανάπτυξη για να μπορούμε να στηρίζουμε πάντα τους αδύναμους συμπολί­τες μας. Διότι ένα πράγμα το οποίο δεν θέλω να διαπραγματευτώ είναι την δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να στέκεται δίπλα σε αυτούς που έχουν πάντα την μεγαλύτερη ανάγκη.

Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση εφάρμοσε πολύ προοδευτικές πολιτικές για συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν στην αφάνεια, άστεγους, οροθετικούς, τους τρανς συμπολίτες μας, οι οποίοι ήταν παντελώς αδύνατο να μπουν στην αγορά εργα­σίας. Ίσως δεν είχαν ασχοληθεί άλλοι με αυτούς γιατί θεωρούσαν ότι είναι λίγοι, ότι ενδεχομένως δεν υπήρχαν αρκετές ψήφοι σε αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας.

Όμως το κράτος πρέπει να στέκεται δίπλα σε όλους και ειδικά σε αυτούς που έτσι τα έφερε η ζωή ώστε την αντιμετώπισαν με μεγάλη δυσκολία, να τους δώσουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να σταθούν ξανά στα πόδια τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια