Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1850)

 ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

 

 Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα το απόγευμα, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον  εορτασμό της Πολιούχου Δημητσάνας, Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της.
Της Ακολουθίας χοροστάτησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ.  Φιλόθεος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου και Γόρτυνος κ. Νικηφόρου. 

Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος ευχαρί- στησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την παρουσία τους  τον εορτασμό της Πολιούχου της ιστορικής Δημητσάνας, αλλά και όλους τους παρισταμένους  πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες της περιοχής, αλλά και όλους όσους συνέβαλλαν στην  προετοιμασία της Ιεράς Πανηγύρεως.
Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, αφού ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη για την  τιμητική πρόσκληση συμμετοχής του στην πανήγυρη, αναφέρθηκε στην αγάπη της Αγίας  Κυριακής στο Θεό, δηλαδή την αγάπη και το ολοκληρωτικό δόσιμο της ζωής της γι΄ Αυτόν. “Η Αγία  ήταν μέλος και ζούσε ως μέλος της Εκκλησίας του Χριστού, συμμετέχοντας στα Μυστήριά της”, τόνισε  χαρακτηριστικά.
“Η Αγία είναι πρότυπο για όλους μας και μας ανοίγει το δρόμο της πίστης και της πιστότητος στο  πρόσωπο του Χριστού για να οδηγηθούμε εκ δεξιών του Σωτήρος Χριστού.” Ακολούθως,  πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος της Αγίας στους γραφικούς  δρόμους της ιστορικής κωμοπόλεως, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της Στρατιωτικής μπάντας  της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου.
Τέλος, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με  παραδοσιακούς χορούς από την Χορευτική Ομάδα Δημητσάνας. Παρέστησαν, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ο Δήμαρχος Κατακωπιάς Κύπρου, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος  Κούλης, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου κ. Δημητρέλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Παππάς,  καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Πλειάδα πιστών, τόσο Αρκάδων, αλλά και προσκυνητών συνέρρεαν στον εορτάζοντα περικαλλή Ιερό  Μητροπολιτικό Ναό για να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις, λαμβάνοντας την χάρη και  την ευλογία της εορτάζουσας Αγίας.

 

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ κ. ΗΛΙΑΣ ΑΞΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΔΑΛΟ &  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΕΤΡΑΔΗ , ΤΟΝ ΑΣΤΥΜΟΝΟ Β΄ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΑΣΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟ & ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΟ Β’ ΠΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΜ. π. ΑΛΕΞΙΟ ΚΟΥΡΤΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  ΜΑΣ

 

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023, στα Γραφεία της Ι.  Μητροπόλεως μας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Πελοποννήσου,  Ταξίαρχος κ. Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο Βοηθός Γενικού Διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής  Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο  Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, Ταξίαρχος, κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Αστυνόμος  ΄ και Υπασπιστής κ. Γεώργιος Τασσιακόπουλος. Τους Ανωτάτους Αξιωματικούς της Αστυνομίας  υνόδευσε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’, Πανοσ. Αρχιμ. π. Αλέξιος Κουρτέσης, στην συνάντησή τους με τον Σεβ. Μητροποίτη μας κ. Διονύσιο  παρουσία και του Πρωτοσυγκέλλου μας, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. 

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως και σε πολύ θερμό κλίμα, που διέπει διαχρονικά την σχέση της Ι.  Μητροπόλεώς μας με την Ελληνική Αστυνομία, ανταλλάχθηκαν απόψεις και σκέψεις για υπηρεσιακά,  οινωνικά και φιλανθρωπικά θέματα αλλά και για την τρέχουσα επικαιρότητα. Ο  Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους εκλεκτούς επισκέπτες του δίδοντάς τους στον μεν Κληρικό Αρχιμ.. Αλέξιο ένα  επιστήθιο Σταυρό στους δε υπολοίπους αναμνηστικά δώρα της Ι. Μητροπόλεώς μας ευχόμενος ο Θεός να τους ενδυναμώνει στο δύσκολο έργο που επιτελούν, να τους προστατεύει και να τους χαρίζει  βαθμούς ειρηνικούς.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΥΡΟΥ  ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΖΑΒΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΜΩΝΥΜΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΟΥ,  ΑΔΕΛΦΩΝ & ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ


Το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023, ημέρα μνήμης του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο της Ι.  Μητροπόλεώς μας π. Δαμασκηνό Γεννηματά και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια, μετέβη στο Α΄  Κοιμητήριο Κορίνθου και ετέλεσε Νεκρώσιμον Τρισάγιον επί του τάφου του αειμνήστου προκατόχου  του κυρού Προκοπίου Τζαβάρα (1949 – 1964), του πνευματικού του τέκνου μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου Τσακουμάκα, διετελέσαντος επί  σειρά ετών Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως μας, του μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας και των  πνευματικών αυτού τέκνων αοιδίμων Μητροπολιτών, Γυθείου και Οιτύλου, από Κεφαλληνίας, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς που έφεραν το τίμιο όνομα του Αγίου Προκοπίου καθώς και των αοιδίμων  Αρχιμανδριτών Προκοπίου Παπαδόπουλου, Εφημερίου Λουτρακίου και Προκοπίου Μερτύρη,  Καθηγουμένου και Ιδρυτού των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως μας Παναγίας «Πάντων Χαρά»  Καλετζίου και Αγίου Αθανασίου Πουλίτσας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσευχήθηκε ο Κύριος να αναπαύει τας ψυχάς αυτών, να είναι  η μνήμη τους αιώνια και η ευχή τους να συνοδεύει το πλήρωμα της αγίας Εκκλησίας υπέρ του οποίου  οι αοίδιμοι ανάλωσαν τον επίγειο βίο τους, εργαζόμενοι ο καθένας «ἐφ’ ᾧ ἐτάχθη». 

ΕΚ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 

 

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΕΥΠΡΑΞΙΑΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

 

 

Στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου λειτούργησε χθες Κυριακή, 9 Ιουλίου 2023, ο Σεβ.  Μητρο- πολίτης μας κ. Διονύσιος με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας και  Καθηγούμενης γενομένης της Ι. Μονής Ευπραξίας Μοναχής (κατά κόσμον Θωμαῒδος Ζέρβα  1938-2022). Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο κελλιώτης Αγιορείτης Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ  Ιωάννου, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο Αιδεσ.  π. Ηλίας Νάτσης, εκ της Ι. Μητροπόλεως Κονίτσης και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π.  Χρήστος Χίλιας, ενώ παρέστη η Ηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Γερόντισσα Ιλαρία και σύμπασα η Ι. Αδελφότητα της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου  μετά της Γερόντισσας Ξένης Μοναχής.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας και πριν το Ι. Μνημόσυνο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επεσήμανε εκ της  Αποστολικής περικοπής ότι κανείς δεν σώζεται μόνο «ἐξ ἔργων νόμου» αλλά διά της Πίστεως στον  Ιησού Χριστό, αφού όποιος ομολογήσει τον Χριστό και πιστεύει με όλη του την καρδιά σε Αυτόν, θα  σωθεί. Όσοι έδειξαν εμπιστοσύνη στον Χριστό αποτελούν «νέφος μαρτύρων» (Εβρ. ιβ΄, 1) ομολόγησαν την πίστη τους, δηλαδή την εμπιστοσύνη τους και δικαιώθηκαν, άλλοι με την θυσία και  το αίμα τους, άλλοι με τα δάκρυα και την μετάνοια τους και άλλοι με την καρδιακή προσευχή τους. ΟΟι Χριστιανοί δεν φοβόμαστε να μιλάμε για τον θάνατο γιατί «ἠλευθέρωσε γὰρ ἡμᾶς ὁ τοῦ  Σωτῆρος θάνατος» και μέσω αυτού μεταβαίνουμε στην ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε τα  μνημόσυνα και θυμόμαστε τους κεκοιμημένους μας, ώστε να τους συγχωρήσει ο Θεός και να τους  χαρίσει τον Παράδεισο. Εμείς σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ προκειμένου να τελέσουμε το ετήσιο  μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Ευπραξίας, η οποία υπήρξε στην κυριολε-ξία, «ευ-πραξία»,  αφού πάντοτε έπραττε το αγαθό. Έβαλε και αυτή στην καρδιά της τον Χριστό και τον ομολογούσε με κάθε της έργο. Έκανε έργα ευποιίας και φιλανθρωπίας, βοηθώντας και ανακουφίζοντας όλους, όσοι  προσέτρεξαν στην Ι. Μονή. Με το ήθος και τις αρετές της δίδασκε τους Πιστούς αλλά κυρίως την Ι.  Αδελφότητα και την Γερόντισσα Ξένη, που ακολουθεί τα βήματα της μακαριστής διατηρώντας στην σκέψη όλης της Αδελφότητος τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «καρδίᾳ γὰρ πιστεύεται εἰς δικαιοσύνην, στόματι δὲ ὁμολογεῖται εἰς σωτηρίαν» (Ρωμ. ι΄, 10).
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια