Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1850)

 




Το ΝΑΤΟ ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όπως αναφέρει και το 5Apostagma.gr της Δευτέρας, ενόψει της πολυαναμενόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Τρίτης και Τετάρτης και, η Μόσχα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα μετά από πολύωρη συνάντηση Πούτιν με ανώτατους στρατιωτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν , προς τη Δύση.Η σύσκεψη έγινε μετά την κυοφορούμενη προοπτική απόφασης του ΝΑΤΟ να δεχθεί στους κόλπους του την Ουκρανία.

Η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα είχε "πολύ αρνητικές" συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ κατά την οποία θα συζητηθεί η υποψηφιότητα του Κιέβου, όπως μεταδίδει το AFP, σύμφωνα με την Agerpres. "Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα είχε πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας"δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στη Λιθουανία, για μια σύνοδο κορυφής στην οποία κυριάρχησε η απάντηση στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και το αίτημα του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Όπως γνωρίζουμε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα καταγγείλει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και κατηγόρησε τα μέλη της Συμμαχίας ότι συμμετέχουν στη σύγκρουση παρέχοντας όπλα στο Κίεβο.  Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ζήτησε δε ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της γειτονικής χώρας πρέπει να τερματιστεί πριν η Συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα όλα κρέμονται από μία κλωστή και τίποτα δεν εγκυάται πως θα ανοίξει ή  δεν θα ανοιίξει  η πόρτα του φρενοκομείου προς μία παγκόσμια σύρραξη με ανεξέλεγκτες εξελίξεις καταστροφής των πάντων… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

 

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ, μίλησε σε συνέντευξη του, για την επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του από το κόμμα.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε την παραίτηση του από το ΠΑΣΟΚ, ως «πράξη απελευθέρωσης», ενώ σημείωσε ότι έγινε με τρόπο βελούδινο, όπως ο ίδιος το επέλεξε, καθώς δεν ήθελε να έχει αντιδικίες με το κόμμα στο οποίο πέρασε όλη του την ζωή. Πρόσθεσε ότι αποχώρησε επειδή δεν είναι σωστό να δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα εκφράζοντας τις απόψεις του καθώς έχει «διαφορετική αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα». Τόνισε ότι οι κεντρικές του θέσεις εκτέθηκαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την επιστολή που του απέστειλε, για την οποία ζήτησε να είναι ακρως εμπιστευτική, «γιατί έτσι έπρεπε». «Έγραψα στη δημόσια ανακοίνωση ότι είναι αμιγώς πολιτικοί οι λόγοι, δεν θα τους πω» τόνισε. «Είμαι πολιτικός και έτσι θα ολοκληρώσω το βίο μου, μην νομίζουν ότι ο Λοβέρδος εγκατέλειψε» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η απόφασή του για αποχώρηση είχε ληφθεί, αλλά η προεκλογική περίοδος δεν επέτρεπε να ανακοινωθεί και πως θα ήταν πιο δύσκολη η θέση του αν είχε εκλεγεί βουλευτής. «’Ήμασταν δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα για πολιτικούς λόγους, το ΠΑΣΟΚ έληξε» κατέληξε

 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τίμησε τον Χρίστο Δήμα. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών απένειμε στον Κορίνθιο υφυπουργό τιμητική πλακέτα για την άριστη συνεργασία που είχαν τα προηγούμενα 4 χρόνια που ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η άψογη αυτή συνεργασία είχε σημαντικό θετικό αντίκτυπο και για την Κορινθία με την μεγάλη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε για την αναβάθμιση του δικού μας Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι…

 



Σκληρή επίθεση Μενέντεζ στον «μαφιόζο» Ερντογάν…

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, επί της ουσίας χαρακτήρισε ως μαφιόζο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο εξαπέλυσε νέα επίθεση για το θέμα των F-16. Όπως αναφέρει το Newsbomb.gr, ένα 24ωρο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εξαπέλυσε νέα επίθεση προς τον Τούρκο πρόεδρο. Ο πολύπειρος Γερουσιαστής, ουσιαστικά αποκάλεσε μαφιόζο τον Ερντογάν, λέγοντας πως δεν είναι ανεκτό το να λειτουργεί ως… Βίτο Κορλεόνε, αναφερόμενος στο θέμα των F-16.

Ο κ. Μενέντεζ μίλησε σε συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη και όταν η συζήτηση έφτασε στον Ερντογάν, για το ζήτημα της αναβάθμισης αλλά και της απόκτησης νέων F-16 από την Τουρκία, τόνισε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο (Κορλεόνε) από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, αναφέρθηκε και στο βέτο που θέτει η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα ενταχθεί εκεί ή όχι. Αλλά μετά την επίδοση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ με την Σουηδία και σε άλλα θέματα, και επειδή η Ε.Ε. λειτουργεί επίσης με ομοφωνία, το να έχεις κάποιον που μόνος του μπορεί να σπάσει την ενότητα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, παράλληλα με τις αρχές που διαθέτει η Ε.Ε. για τα μέλη της. Είναι θέμα της Ε.Ε., αλλά εγώ δεν βλέπω αυτόν τον δρόμο. Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και τις αρχές που θέλει να προωθήσει το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την μόχλευση, όταν μπορεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει έντονη πίεση και η Σουηδία θα κερδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η συνάντηση των δύο έγινε την Τρίτη στις 18:00. Παράλληλα, μόλις πριν από μία ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν στρατιωτικά τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των Αμερικανών βουλευτών,. Αντιδρούν Αμερικανοί βουλευτές για την προμήθεια F-16 στην Τουρκία…

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, τον ευχαρίστησε για τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του κι επεσήμανε ότι αποδείχθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα ότι οι ειλικρινά προοδευτικές κεντροδεξιές πολιτικές μπορούν να σταθούν απέναντι στις άδειες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό, κάτι που αποτελεί και το μήνυμα της εξασφάλισης μιας δεύτερης θητείας.  Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία» αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή. Τόνισε, ότι και οι δύο χώρες ελπίζουν στη γρήγορη εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας. Υπογράμμισε ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά γιατί ακριβώς διαφέρουν από άλλες δαπάνες και τόνισε τη σημασία της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.  «Το μεταναστευτικό» τόνισε «είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα να επωμίζονται μόνες το βάρος της φύλαξης περασμάτων όπως αυτό της Μεσογείου ή και να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ζωές, όταν καθημερινά οι αρχές τους δίνουν τη μάχη αυτή στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές που ευθύνονται για κάθε τραγωδία».

 


 Για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, η ΥΠΕΣ Νίκη  Κεραμέως σημείωσε ότι η πρόβλεψη είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που είχαν τεθεί το 2019 και είχε κάνει δεκτούς η ΝΔ προκειμένου να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ενώ προβλέπεται ακόμα ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά τις μέρες των εκλογών βρίσκονται για κάποιο λόγο στο εξωτερικό . «Το συζητάμε 50 χρόνια. Έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα και ήρθε η ώρα να κάνουμε ακόμη ένα μεγαλύτερο.»



 

Ο Ελληνικός Λαός βρήκε τη γιατρειά του...

 

Όταν πριν από δέκα περίπου  χρόνια η Μνημονιακοί δαίμονες της Ελλάδας επέπεσαν, ως ακρίδες στην χώρα μας ζητώντας να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης, δεν είχαμε τα μετέπειτα δεδομένα και ήταν δύσκολο να προβλέψουμε τη συνέχεια. Πάντα όμως, από γνώση της αναγκαιότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της διατήρησης του αξιόμαχου αυτών, είμαστε επιφυλακτικοί, ως προς τη σκοπιμότητα της υποβάθμισης τούτων. Με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και της ανάγκης να εξευρεθούν οικονομικοί πόροι για την εξόφληση των δανείων. Το 2013 καταργήθηκαν Μεγάλες Μονάδες και  Ιστορικές Μονάδες, ενώ έκλεισαν πάνω από 40 στρατόπεδα, όπως και το δικό μας 6ο Σ.Π., στην Κόρινθο.

Ήταν σαρωτικές οι αλλαγές που επήλθαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όταν αντίθετα οι ανάγκες επέβαλαν την ενίσχυσή τους, αφού γύρο μας οι πάντες εποφθαλμιούν και ένα κομμάτι της δύσμοιρης Πατρίδας μας. Την ώρα που οι γείτονές μας αύξηζαν τις αμυντικές τους δαπάνες, οι πολιτικοί μας, έχοντας το «Σύνδρομο του ηττημένου» στο πεδίο των μαχών, μείωναν τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά 20%, ενώ επιβλήθηκε η αναστολή πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών. Και όλα αυτά την ώρα, που τα αμέσως επόμενα χρόνια προεβλέπετο ότι οι κληρωτοί οπλίτες θα μειωθούν κατά 10.000 ανά έτος, λόγω το Δημογραφικού.

Από το 2013 κάτι μας έλεγε, ότι με μνημονιακό σχεδιασμό έγιναν όλα και εν γνώσει των Πολιτικών ηγεσιών.  Σε δύο χρόνια, έκαναν αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας παίζοντας με τη μαχητική ικανότητα και το ηθικό του Στρατεύματος, συρρίκνωσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μέχρι κατάργησης εισαγωγής στελεχών σε Παραγωγικές Σχολές, τότε που η εγκληματικότητα και ο παράγοντας των λαθρομεταναστών επέβαλε το αντίθετο και επαγρύπνηση. για να έχουμε κέντρα υποδοχής προσφύγων, αλλά και μαχητών της ISIS, που επωάζονταν ή βρίσκονταν εν υπνώσει στα Κέντρα υποδοχής ή διάσπαρτοι σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Η Ελλάδα έφτασε επί των ημερών εκείνων στο έσχατο υποφερτό σημείο ύπαρξης. Ευτυχώς, όπως γίνεται πάντα ο Ελληνικός Λαός βρήκε τη γιατρειά του. Επανέφερε στην εξουσία την «επάρατη δεξιά», η οποία έκανε το δικό της θαύμα. Όλα πάνε καλύτερα

Ο ΛΑΟΣ, ο πάντα νικητής και προδομένος, περιμένει πολλά από τη νέα Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 


Σκέψεις για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

      

Αυτή η εύκολη στροφή του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, που ξεχνάει σκληρές δηλώσεις στο ΄όνομα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τους όρκους ότι δεν θα ξανασυναντήσει για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Κυριάκο Μητσοτάκη με βάζει σε σκέψεις. Κάτι μου λέγει πως πάμε σε συντεταγμένη λήψη αποφάσεων για την επίλυση της Ελληνοτουρκικής Κρίσης. Από το άλλο μέρος διαβάζω τις δηλώσεις αρμοδίων υπουργών της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, οι οποίοι δηλώνουν ο ένας πίσω από τον άλλον ότι: Υπάρχει μεν η ανάγκη του διαλόγου, αλλά θα τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα.

     Ωστόσο η τουρκική στροφή στην ηρεμία μπορεί να δίνει ευκαιρία για διάλογο, αλλά η Αθήνα υπενθυμίζει ότι έχει ως βάση το διεθνές Δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Μόνον αυτές τις διαφορές αναγνωρίζει.  Η καχυποψία μου πηγάζει στο γεγονός ότι σε κάθε διαφορά μας με την Τουρκία και μάλιστα όταν ενυπάρχει ο παράγοντας Αμερική, ως διαμεσολαβητής, το τελικό αποτέλεσμα είναι σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό το ζήσαμε στην Κύπρο το 1974, αργότερα στα Ίμια με το γκριζάρισμα του Αιγαίου.

     Βεβαίως υπάρχει και η παρούσα φάση, κατά την οποία η μεν Τουρκία παίζει ολοφάνερα το δικό της διπλό παιχνίδι στα θέματα της Συρίας, του Ρωσοουκρανικού Πολέμου, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του βέτο που ασκεί στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν παραβλέπουμε την παντελώς εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι μιας συμμάχου χώρας, υποτίθεται, της Ελλάδας με την κήρυξη «Αιτίας Πολέμου». Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει φέρει στην Ευρώπη με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.

 Κρατάω στα υπόψη ότι πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες της αμυντικής πολιτικής, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η τουρκική στροφή στην ηρεμία μπορεί να δίνει ευκαιρία για διάλογο, ωστόσο η Αθήνα υπενθυμίζει ότι έχει ως βάση το διεθνές Δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Παράλληλα λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τον κοινό βηματισμό τους στις συμμαχικές υποθέσεις… Μακάρι να μην υπάρχει κακή εξέλιξη σε βάρος της χώρας μας αυτή τη φορά…

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»…





























Δεν υπάρχουν σχόλια