Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1850)

 

"Πυρετός" επαφών Α/ΓΕΕΘΑ-Προς νέα τριμερή αμυντική Ελλάδος-Ισραήλ-Ινδίας; Επικοινωνία Στρατηγού Φλώρου με τον Ινδό ομόλογό του


 

 

      Πηγή: 5 Apostagma.gr 9..07.2023

 Πρόσκληση Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στον Ινδό ομόλογό του Στρατηγό Anil Chauhan να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό

Η ανώτατη ηγεσία του στρατού εργάζεται πυρετωδώς για τη διεθνή ενίσχυση της θέσεως της Ελλάδας, σχηματίζοντας αμυντικές συνεργασίες με κρίσιμες περιφερειακούς και διεθνείς συμμάχους, εξασφαλίζοντας την σταθερότητα στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε σε συζήτηση και τριμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ-Ινδίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας Στρατηγό Anil Chauhan. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Επίσης, συζήτησαν για τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που οδηγούν σε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως και προκλήσεις ασφάλειας, καθώς και για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου ως αποτέλεσμα των εστιών αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο, και προσφάτως στο Βόρειο Κόσοβο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των αναθεωρητικών τάσεων και προκλητικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στην περιοχή της, και επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παγίως υποστηρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Χώρας μας, υπογραμμίζοντας τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει σε στρατιωτικό επίπεδο με όλες τις Χώρες των Βαλκανίων, με τις περισσότερες Αραβικές Χώρες καθώς και με το Ισραήλ, που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός πλέγματος σχέσεων που προάγει την ειρήνη και σταθερότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις της Χώρας μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, και επισήμανε τα τριμερή προγράμματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ήτοι Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ το οποίο ενισχύεται ως σχήμα «3+1» με την συμμετοχή των ΗΠΑ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον Ομόλογό του για την πρόσκληση που απηύθυνε για συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας σε επικείμενη άσκηση των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ εστίασε στην συμμετοχή της Ινδίας για πρώτη φορά στην σειρά ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» με Α/Φ Su-30, προσβλέποντας σε συμμετοχή της στην «ΗΝΙΟΧΟΣ-24». 

Στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων, αναφέρθηκαν στην από κοινού προσπάθεια κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν και στις 2 Χώρες, καθώς και στην ενδεχόμενη δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – Ινδίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την δέσμευσή του στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών, και απηύθυνε στον Ομόλογό του πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό.

 

 

 

Τελεσίγραφο Αμερικανών γερουσιαστών στην Τουρκία- Μ. ΜακΚόνελ: "Πείτε ναι στο Βίλνιους για Σουηδία αλλιώς ξεχάστε τα F-16"

 

 


 Newsroom

"Είμαι ένας από εκείνους που δεν είναι υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία μέχρι να μας υποστηρίξει η παραδοχή της Σουηδίας", δήλωσε ο Μακόνελ σε συνέντευξή του την Τετάρτη

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να πουλήσουν προηγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία έως ότου η Άγκυρα τερματίσει το μπλοκάρισμά της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Μακόνελ υποστήριξε την αναστολή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ (D-NJ) στην προτεινόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία. Η θέση του Μακόνελ συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης του Κογκρέσου προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ που έχει σταθεί εμπόδιο στην ιστορική επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Η εξασφάλιση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας, θεωρώντας την ως ένα ακόμη σύμβολο δύναμης για τη Δύση εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για άσχετα θέματα εμποδίζουν την επίσημη ένταξη της Σουηδίας, η οποία απαιτεί επικύρωση από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε ότι η πώληση των F-16 και η έγκριση της Σουηδίας από την Τουρκία δεν συνδέονται μεταξύ τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζεται τώρα ενεργά με τον Μενέντεζ πάνω στις αντιρρήσεις του για την πώληση, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την Τουρκία να υποχωρήσει όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Μενέντεζ είναι ένας από τους τέσσερις νομοθέτες που έχουν την εξουσία να εμποδίζουν ορισμένες στρατιωτικές πωλήσεις. Ο Μενέντεζ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το ιστορικό της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και οι επεμβάσεις της στον ελληνικό εναέριο χώρο είναι επίσης λόγοι για την αντίθεσή του στην πώληση των F-16. Ο Μακόνελ, ωστόσο, επικεντρώνεται ευθέως στην κωλυσιεργία της Άγκυρας όσον αφορά τη Σουηδία.

Μισή ντουζίνα γερουσιαστές θα μεταβούν στη Λιθουανία για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα - κάτι που θα παρακολουθούμε στενά. Η επέκταση της συμμαχίας και η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία θα είναι στην κορυφή της ατζέντας.

 


Κύπρος και Ελλάδα δεν εφησυχάζουν

«όσο η τουρκική κατοχή παραμένει κύρια απειλή»



 

Πηγή: iellada.gr10/07/2023

      

Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, αποτελόντας πυλώνες σταθερότητας και προπύργια ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Αυτό συμφώνησαν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Νίκος Δένδιας, οι οποίοι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση στη Λευκωσία μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του κυρίου Δένδια. 

Μετά από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες και τις διευρυμένες επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κύριος Δένδιας επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «η Κύπρος δεν κείται μακράν» και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη διαλόγου για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. 

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τα διδάγματα που πηγάζουν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και το επίπεδο συνεργασίας τους για αμυντικούς σκοπούς εντός της ΕΕ με την άντληση κονδυλίων και τη συμμετοχή σε προγράμματα. 

Υπέδειξε τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για τις δύο χώρες, μέσω της εξασφάλισης κοινών αμυντικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν να συμβάλουν στην διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια