Header Ads

ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Πρότυπο - στην Κόρινθο! (Φ. 1850)

 

Το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου μπορεί και πρέπει να γίνει Πρότυπο Δημόσιου Νοσοκομείου! Ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό υγείας στην οικογένειά μας μου υπενθύμισε τη μεγάλη σημασία ύπαρξης ενός αξιόπιστου, σωστά στελεχωμένου και εξοπλισμένου, σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου στην Κορινθία.

 

Της Εύης Ε. Κοκκίνου – Κελλάρη*

 Πολλές οι περιπτώσεις που η οικογένειά μου αναγκάσθηκε να απευθυνθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου και στους γιατρούς πρώτης γραμμής για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό ζήτημα υγείας μελών της, ακόμη και με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό υγείας της αγαπημένης μου μητέρας, Ελένης Κοκκίνου, η οποία αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, μου υπενθύμισε για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία ύπαρξης στην πόλη μας, στην Κόρινθο, ενός αξιόπιστου, σωστά στελεχωμένου και εξοπλισμένου, σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου.

 

Δεν έχω σκοπό να ασκήσω κριτική για όσα έχουν ή δεν έχουν γίνει για το νοσοκομείο μας τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο στόχος του παρόντος άρθρου είναι να καταλάβουμε ΌΛΟΙ ότι το συμφέρον μας είναι η στήριξη αυτού του νοσοκομείου, το οποίο, παρά τις όποιες παθογένειες της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, αλλά και την υποστελέχωσή του, παραμένει ένα Περιφερειακό Νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει αντιμετωπίζοντας περιστατικά επί 24ώρου βάσεως, διαχειρίζεται κρίσεις ευρισκόμενο σε κομβικό σημείο όπου συναντώνται τρεις Οδικοί Άξονες με επίκεντρο την Κόρινθο, με πολλά τροχαία και βαριά περιστατικά, καλύπτει τους πολίτες, του επισκέπτες, τους παραθεριστές όχι μόνον της Κορινθίας, αλλά και των γύρωθεν περιοχών και ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ, πολλές φορές με αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και του προσωπικού των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ!

Τη ζωή της πολύτιμης για μένα μητέρας μου κατάφερε να στηρίξει, με μία επέμβαση αιφνίδια και κατεπείγουσα, η ομάδα χειρουργών του νοσοκομείου μας με επικεφαλής τον  Δ/ντή Χειρουργικής του κλάδου Ιατρών Ε.Σ.Υ. Ιωάννη Ξένο. Ο κ.Ξένος με την ομάδα του, τον Επικουρικό Ιατρό ειδικότητας Χειρουργικής Ηλία Οικονόμου, την Παναγιώτα Γραλίστα Ε.Β΄ Χειρουργικής του κλάδου Ιατρών Ε.Σ.Υ. και τον Δ/ντή Αναισθησιολογίας του κλάδου Ιατρών Ε.Σ.Υ. Νικόλαο Νούλα, ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο, απέτρεψε την κρίσιμη στιγμή τη προγραμματιζόμενη διακομιδή της μητέρας μου σε νοσοκομείο Αθηνών που θα απέβαινε μοιραία και προέβη αμέσως σε χειρουργική επέμβαση δίνοντάς της ελπίδα ζωής, ενέργειες για τις οποίες θα τους είμαι για πάντα ευγνώμων.

Θερμές ευχαριστίες προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη και τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρό Καρδιολόγο Χρήστο Χασικίδη, οι οποίοι μερίμνησαν για την καλύτερη αντιμετώπιση του περιστατικού τόσο εντός του νοσοκομείου, όσο και κατά τη διακομιδή της μητέρας μου μετά το χειρουργείο σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Ευχαριστώ προσωπικά την Γεωργία Τσίλη - ΤΕ Δ/κού-Οικ/κού και Γραμματέα Διοίκησης για το αμέριστο ενδιαφέρον, τον οδηγό του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ Ιωάννη Γλαστρή, ο οποίος εξασφάλισε την ταχεία και ασφαλή διακομιδή της μητέρας μου στη ΜΕΘ του 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, τον Ιατρό Νικόλαο Κοτρώτσο που τη συνόδευσε κατά τη διακομιδή της και τη διασώστρια ΕΚΑΒ Ειρήνη Γκιώνη, καθώς και τους περισσότερους ιατρούς που υποδέχθηκαν τη μητέρα μου στα επείγοντα.

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;

Προσεύχομαι στον Κύριο να βοηθήσει τη μητέρα μου, διότι για μένα, τον αδελφό μου Κυριάκο, τον πατέρα μου Βαγγέλη, τον γαμβρό της Τάσο Κελλάρη, τις νύφες της, Χριστίνα Κουρή και Σίσσυ Κατσούδα, τις αδελφές της Ντίνα Ευθυμίου και Αθηνά Καριπίδη, τα εγγόνια, τα ανήψια, τους συμπεθέρους και φίλους της είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ και θα ήθελα να μείνει κοντά μας όσο το δυνατόν περισσότερο!

Και παρακαλώ κι εσάς, τους φίλους, τις φίλες και αναγνώστες της ΦτΚ να προσεύχεσθε μαζί μας για την ανάρρωσή της!

Όμως, αυτό που θα ήθελα από τους Κορίνθιους και τις Κορίνθιες είναι να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ και να ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ για ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ για το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ!

Να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία της ύπαρξης δύο Υφυπουργών στην Κυβέρνησή μας, των Χρίστου Δήμα και Νίκου Ταγαρά, καθώς και των δύο άλλων δυναμικών βουλευτών Κορινθίας, Μαριλένας Σούκουλη-Βιλιάλη και Γιώργου Ψυχογιού, ώστε να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, για να στελεχωθεί και εξοπλισθεί το νοσοκομείο της Κορίνθου καλύτερα!

Να υψώσουμε τη ΦΩΝΗ ΜΑΣ και να βοηθήσουμε το νοσοκομείο να γίνει καλύτερο, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, όπως μας αξίζει!

Οι γιατροί πρώτης γραμμής, οι νοσηλευτές, οι διασώστες, οι διοικητικοί υπάλληλοι και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου κάνουν ό,τι μπορούν ή ό,τι έχουν μάθει έως σήμερα. Ας τους κινητοποιήσουμε και ενισχύσουμε έτι περαιτέρω…!

Τι έχει επιτύχει ο νέος Διοικητής του Γ.Ν.Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης;

Είναι γεγονός ότι ο Διοικητής του Γ.Ν. Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης από τότε που ανέλαβε καθήκοντα έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο στο νοσοκομείο, αρχής γενομένης από τα βασικά (ενδεικτικά: καθαριότητα) που θα θεωρούσαμε -ίσως- δεδομένα, μολονότι δεν είναι τίποτε δεδομένο στη χώρα μας…

Σημαντικά έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί ή υλοποιηθεί παρά ταύτα, όπως:

 

1)       Η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Γ.Ν.ΚΟΡΙΝΘΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού 4.434.744,06€, ενώ τμήμα του εν λόγω έργου αποτελεί και η προμήθεια -εκτός άλλων- ενός Ψηφιακού Ακτινολογικού Μηχανήματος, δύο Ψηφιακών Ανιχνευτών και Σταθμού Εργασίας για Ακτινολογικό Μηχάνημα και πέντε Μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού on line μεθόδων.

2) Η Προμήθεια, μέσω του προγράμματος με τίτλο «Προμήθεια Επιστημονικού, Ιατροτεχνολογικού και Λοιπού Εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου» συνολικού προϋπολογισμού 852.792,80€ του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, ενδεικτικά των κάτωθι:

-Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου μας εξοπλίστηκε με (5) μηχανήματα αιμοκάθαρσης,

-Το Αιματολογικό και Κυτταρολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου μας με (2) εργαστηριακά μικροσκόπια σύγχρονης τεχνολογίας και νέου τύπου που παρέχουν οπτική υψηλής διακριτικής και διαχωριστικής ικανότητας,

-Η Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου μας με νέο έγχρωμο τρισδιάστατο υπερηχοτομογράφο σύγχρονης τεχνολογίας που καλύπτει τις διαγνωστικές ανάγκες της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Ένα  Φορητό Σύστημα Υπερηχοτομογραφίας που είναι της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, κατάλληλο για αναισθησιολογική χρήση, μικρού όγκου και βάρους για ευέλικτη και εύκολη μετακίνηση.

3)Περαιτέρω έχει δρομολογηθεί η Ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων του Νοσοκομείου και έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Έργου με τίτλο: «Ανακαίνιση – Ανακατασκευή των Μαγειρείων του Γεν. Νοσοκομείου Κορίνθου» μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, η οποία ολοκληρώνεται.

4) Έχουν γίνει επίσης δωρεές, όπως με ενημέρωσε ο Διοικητής του νοσοκομείου, όπως ενδεικτικά: (5) διαφασικών απινιδωτών με Μόνιτορ, αξίας 38.000,00 ευρώ, ενός επαγγελματικού ψυγείου για την αποθήκευση αντιδραστήρων, αντιμικροβιακών κουρτινών, καθώς και υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού.

Πρέπει να γίνουν όμως και άλλα…

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Το Νοσοκομείο απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, συντήρηση, ανακαίνιση θαλάμων και παλαιάς πτέρυγας, εκσυγχρονισμό.

Σημαντικά βήματα, ύστερα από την επανειλημμένη επαφή μου με το νοσοκομείο, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θεωρώ ότι είναι:

-Η Ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Τμήματος Επειγόντων, αλλά και η Ενίσχυση αυτού

Η στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και χειρουργών, οι οποίοι θα ενισχύσουν -εκτός άλλων- και το Τμήμα Επειγόντων, ώστε να γίνεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η διενέργεια των αναγκαίων εξετάσεων, η διάγνωση και η αντιμετώπιση των περιστατικών είναι απολύτως αναγκαία. Ανεξάρτητα από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για προσλήψεις ιατρών, είναι σημαντική η στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας εκ περιτροπής -ιδίως από αυτά που είναι υπερστελεχωμένα, γεγονός που δεν απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες, αφού η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια μπορεί να λάβει σχετική απόφαση.

Η ανακαίνιση του τμήματος ύστερα από μελέτη επίσης είναι αναγκαία για την καλύτερη, πιο ασφαλή και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

-Ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού αρχείου και των ηλεκτρονικών/μηχανογραφικών συστημάτων του νοσοκομείου, ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση κι επομένως ταχύτερη διαβίβαση των δεδομένων στα αρμόδια τμήματα για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

-Η ύπαρξη και λειτουργία εντατικής μονάδας θεραπείας από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

- Η αξιολόγηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε ο καθένας να έχει κίνητρο αυτοβελτίωσης και εξέλιξης.

Το Νοσοκομείο Κορίνθου είναι το καταφύγιό μας.

Ας το προσέξουμε!

Οι υπουργοί μας, οι βουλευτές μας, όλοι οι Δήμαρχοι της Κορινθίας και οι Δημοτικές Αρχές, αλλά και εμείς οι πολίτες θα πρέπει να το ενισχύσουμε παντοιοτρόπως, ο καθένας από τη θέση του, ακόμη και με δωρεές, εάν θέλουμε να αποκτήσουμε κάποτε το Νοσοκομείο που μας αξίζει και να μην μένουμε στο φιλότιμο και στην αυταπάρνηση των ιατρών και του προσωπικού του.

Διότι ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΡΓΑ ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε…!

 

*Η Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου-Κελλάρη

είναι Δικηγόρος- Διαμεσολαβήτρια

Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων-DPO

MSc Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων

 

Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Κορινθίων

με τη Συμμαχία Πολιτών του Δημάρχου Β.Νανόπουλου

 

Απ. Παύλου 40-Κόρινθος

Τηλ. 2741084568 & 6944964225

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια