ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1852)
Στα 4 εκ ευρώ οι οφειλές δήμων για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων
Σε κύριο πρόβλημα για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξελίσσεται το φαινόμενο των ιδιαίτερα μεγάλων οφειλών προς την διαχειρίστρια εταιρεία ορισμένων από τους εξυπηρετούμενους δήμους.
Η συνολική οφειλή ανέρχεται σε 4.016.045,38 ευρώ, σύμφωνα με την σχετική κατάσταση που έχει γνωστοποιήσει η ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου στην Περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει τους δήμους της Α΄ διαχειριστικής ενότητας που εξυπηρετούνται στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης -και σύμφωνα με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ- από την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Παλαιόχουνης, δηλαδή τους δήμους της Αργολίδας, της Κορινθίας και μέρους της Αρκαδίας.
Περιλαμβάνει ακόμα, η εν λόγω κατάσταση, δήμους από τις υπόλοιπες δύο διαχειριστικές ενότητες -αφ’ ενός της Λακωνίας και αφ’ ετέρου της Μεσσηνίας και της δυτικής Αρκαδίας- οι οποίοι, λόγω σοβαρών προβλημάτων εξυπηρετούνται ή εξυπηρετήθηκαν μέχρι την λειτουργία της δεύτερης μονάδας επεξεργασίας στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας.
ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ
Συγκεκριμένα, η κατάσταση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου με τις μέχρι τώρα οφειλές ανά δήμο, έχει ως εξής:
Δήμος Αργους – Μυκηνών 704.700,45 ευρώ, Δήμος Βέλου – Βόχας 163.526,37 ευρώ, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας 158.159,93 ευρώ, Δήμος Γορτυνίας 38.917,24 ευρώ, Δήμος Δυτικής Μάνης 24.962,99 ευρώ, Δήμος Ελαφονήσου 20.188,10 ευρώ, Δήμος Επιδαύρου 154.360,04 ευρώ, Δήμος Ερμιονίδας 73.121,89 ευρώ, Δήμος Κορινθίων 195.717,66 ευρώ, Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων 137.635,76 ευρώ, Δήμος Μεγαλόπολης 23.673,89 ευρώ, Δήμος Ναυπλιέων 1.600.325,88 ευρώ, Δήμος Νεμέας 40.858,27 ευρώ, Δήμος Νότιας Κυνουρίας 46.676,10 ευρώ, Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης 109.794,68 ευρώ, Δήμος Σικυωνίων 63.903,77 ευρώ, Δήμος Σπάρτης 91.783,12 ευρώ και Δήμος Τρίπολης 367.739,24 ευρώ.
Εκφραση ευχαριστιών από τον ΓΑΣ Παμβοχαϊκός προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα
Ευχαριστήρια επιστολή απευθύνει προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα η διοίκηση του ΓΑΣ Παμβοχαϊκός.
Αφορμή για την ευχαριστήρια επιστολή, που απευθύνεται επίσης και προς τον αντιπεριφερειάρχη Αθλητσμού και Ενέργειας Γιώργο Οικονόμου, αποτέλεσε -όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε αυτή- “η πολύτιμη στήριξη, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ως περιφερειακή Αρχή” στην διοργάνωση του τουρνουά που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο 15 Ιουλίου στην παραλία Βραχατίου.
Προωθείται μελέτη ηλεκτροφωτισμού στον ισόπεδο κόμβο της Αρχαίας Νεμέας, αυτοψία σήμερα από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα
Τις εξελισσόμενες εργασίες κατασκευής του ισόπεδου κόμβου μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, επιθεώρησε το πρωί σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Το έργο αυτό, με προϋπολογισμό περί τις 500.000 ευρώ, θα συμβάλει στην αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων τα οποία είναι συχνά στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω και της υψηλής επισκεψιμότητας της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης, που συνοδευόταν από τον δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο καθώς και από υπηρεσιακά στελέχη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της έδρας της Περιφέρειας, μετείχε στη συνέχεια σε σύσκεψη στο δημαρχείο της Νεμέας, στην οποία εξετάστηκε η εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης για τον φωτισμό του πιο πάνω κόμβου, ο οποίος δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη του έργου.
Εκ μέρους του Π. Νίκα δόθηκαν οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει δυνατό να συζητηθεί από το σώμα η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού led στον εν λόγω ισόπεδο κόμβο.
Ξεκινούν άμεσα οι καταγραφές από την Περιφέρεια των ζημιών από την πυρκαγιά στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, στην Κορινθία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
Τις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, στην Κορινθία, επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κόρινθο, ενημερώθηκε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά και τα προβλήματα που προκλήθηκαν.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι άμεσα θα συγκροτηθούν από την Περιφέρεια οι αρμόδιες επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών και των καταστροφών σε δημόσιες υποδομές και σε επιχειρήσεις στην πυρόπληκτη περιοχή.
Η εκτίμηση που εκφράζεται για τις επιπτώσεις της πρόσφατης αυτής πυρκαγιές αναφέρει περί τα 14.800 στρέμματα καμένα, από τα οποία 8.000 είναι δασικά και χορτολιβαδικά και τα υπόλοιπα αγροτικά, ενώ γίνεται λόγος για ζημιές σε περίπου 40 δευτερεύουσες κατοικίες, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε δεν υπήρξε κάποιος κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις της Motor Oil.
Οπως δήλωσε ο Π. Νίκας, η Περιφέρεια συνέδραμε με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής -προς την οποία εξέφρασε ευχαριστίες για τον αγώνα που έδωσε-, ενώ παράλληλα κινητοποίησε και εξακολουθεί να έχει εν εγρηγόρσει το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής της Προστασίας.
Από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος γνωστοποιήθηκε, αργά το απόγευμα χθες, ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Νωρίτερα, εν όψει και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που αναμένονται για το επόμενο χρονικό διάστημα και την αυξημένη επικινδυνότητα σε όλη την Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη των 5 χωρικών αντιπεριφερειαρχών -με τη συμμετοχή και του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας-, όπου δόθηκαν οδηγίες για τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν, αλλά και για την ετοιμότητα όλου του μηχανισμού της Περιφέρειας.
Οπως τονίστηκε, η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητα ως προς την πρόληψη καταστάσεων μέσα από ενέργειες όπως οι καθαρισμοί πρανών στους δρόμους, ενώ επισημάνθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση από την Περιφέρεια συνολικά 63 νέων υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας, οι οποίες είναι ήδη πλήρως λειτουργικές και έχουν προστεθεί στο δίκτυο των ήδη υφιστάμενων δεξαμενών.
Οσον αφορά στις αρμοδιότητες μετά τις πυρκαγιές, ξεκαθαρίστηκε ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια για την καταγραφή των ζημιών και των καταστροφών σε δημόσιες υποδομές και σε επιχειρήσεις.
Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στην δακοκτονία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας
Η βελτιστοποίηση των δολωματικων ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών, αποτελεί το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, προϋπολογισμού 197.000 ευρώ, η οποία υπογράφηκε το πρωί σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, μεταξύ της Περιφέρειας, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του Οργανισμού καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, τόσο για τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας, όσο και για το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αφού επισήμανε την εξαιρετική και πολυεπίπεδη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνισε ότι η σύμβαση έχει ως στόχο να γίνεται η δακοκτονία με άρτιο τρόπο, μέσα από την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δολωματικών ψεκασμών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του προγράμματος και συνεκδοχικά η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου που συνεπάγεται την βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Σ. Χαρουτουνιάν ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Π. Νίκα -και τα λοιπά στελέχη της Περιφέρειας- για την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι από τις πλέον δραστήριες Περιφέρειες σε θέματα που άπτονται στον πρωτογενή τομέα.
Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της υπογραφείσας σύμβασης -επιστημονικά υπεύθυνος του οποίου είναι ο δρ Κωνσταντίνος Τζεράκης, εντεταλμένος ερευνητής του ΙΕΛΥΑ (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου)-, επισήμανε ότι με την χρήση νέων ψηφιακών μέσων θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση όλης της διαδικασίας καταπολέμησης του δάκου σε συνολικά 700 σημεία
“Το πρόγραμμα αυτό θα αποβεί προς όφελος των παραγωγών βεβαίως, αλλά κυρίως προς όφελος του περιβάλλοντος” σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά στην Πελοπόννησο, πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι θα γίνει δυνατό να εφαρμοστεί μέσα στην φετινή χρονιά.
Η συνολική διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης έχει προσδιοριστεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2026.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ επιδιώκεται, ειδικότερα, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και εργαλεία με στόχο την αύξηση της ποσότητας και την βελτίωση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων στην Πελοπόννησο.
Σκοπός του έργου είναι η ενσωμάτωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόσφατα ανεπτυγμένων τεχνολογιών γεωπληροφορικής για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών της δακοκτονίας, καθώς και η εξοικείωση των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας στην χρήση τους. Στόχο αποτελεί η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δολωματικών ψεκασμών, οι οποίοι -στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας- εφαρμόζονται στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων.
Αντικείμενο του έργου είναι η ευρεία εφαρμογή σε ολόκληρη την έκταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανεπτυγμένων τεχνολογιών γεωπληροφορικής, για την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, καθώς και στην εξοικείωση και εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων με τις προτεινόμενες τεχνολογικές αναβαθμίσεις.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί:
- Συναρμολόγηση και παραμετροποίηση 700 καταγραφικών πορείας και ροής ψεκαστικού υγρού για την παρακολούθηση της πορείας των μηχανοκίνητων ψεκαστικών μέσων καθώς και της παροχής και της συνολικής κατανάλωσης του ψεκαστικού υγρού.
- Αναβάθμιση υπολογιστικών υποδομών ΕΛΓΟ και πλατφόρμας παρακολούθησης για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού καταγραφικών συσκευών, για την απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο των παραπάνω παραμέτρων σε δορυφορικό υπόβαθρο.
- Δημιουργία ψηφιακών διαδραστικών χαρτών ψεκασμένων και αψέκαστων αγροτεμαχίων ελαιώνων ανά περιοχή (τοπική κοινότητα ή εργολάβο ή εποπτεία) μέσω της χρήσης αυτοματοποιημένου μοντέλου.
Το έργο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εξορθολογισμού του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, στη Πελοπόννησο, καθώς μέσω της ενσωμάτωσης των διαθέσιμων νέων τεχνολογιών και της αλληλεπίδρασης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς βελτιστοποιείται η αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.
Αφήστε ένα σχόλιο