Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ-ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1852)

 Αμερικανοί Βουλευτές δηλώνουν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μην πάρει F-16 η Τουρκία

Τι δήλωσαν για το κυπριακό

 


Newsroom 23.07.2023

Το μήνυμα ότι θα αγωνιστούν για να παραμείνει η κατοχή της Κύπρου στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος εξέπεμψαν Αμερικανικοί βουλευτές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) στο Κογκρέσο εν όψει της ημέρας μνήμης της τουρκικής εισβολής.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές έβαλαν στο στόχαστρο την Τουρκία και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για το θέμα των μαχητικών F-16. Μάλιστα ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης αναφέρθηκε στη πρόσφατη παραβίαση που σημειώθηκε στο Αιγαίο και αναρωτήθηκε το πως μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί την Τουρκία τη στιγμή που κάνει αυτές τις ενέργειες εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τα F-16.

Παράλληλα, οι νομοθέτες εστίασαν και στη θετική ατζέντα, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Πολλοί φάνηκαν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1, το οποίο περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη είπε πως θα είναι στην ομάδα των νομοθετών που θα συνοδεύσει τον Ισραηλινό πρόεδρο στην ομιλία που επρόκειτο να κάνει στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Όπως εξήγησε, θα χρησιμοποιούσε αυτή την ευκαιρία για να του μιλήσει για τη στρατηγική σημασία που έχει η συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση. Νομίζω ότι είναι απίστευτα σημαντική από την άποψη της ασφάλειας και από την άποψη της ενέργειας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη συμμαχία γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτές οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν, μαζί με την Αίγυπτο, έναν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Κρις Πάπας , ο οποίος υποστήριξε πως η Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) εργάζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης που έχουν οι ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στην εντατική εργασία που γίνεται προκειμένου η Κύπρος να ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας (visa waiver) αλλά και στην ολική άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στη Λευκωσία να μειώσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τα ρωσικά αμυντικά συστήματα και να αποκτήσει αμερικανικό εξοπλισμό που θα είναι συμβατός με το ΝΑΤΟ και θα οδηγήσει σε ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

 

 

"Καμπανάκι" Λέκκα για φωτιά στη Ρόδο: «Το περιβάλλον έχει καταστραφεί - Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες»


 Newsroom

«Πλήττεται το κέντρο του περιβάλλοντος του νησιού» είπε ο κ. Λέκκας.

 Στην Ρόδο όπου μαίνεται η φωτιά για έκτη ημέρα, αναφέρει το πάντα ενήμερο 5Apostagma.gr, βρίσκεται ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, μεταφέροντας τις εικόνες της καταστροφής από τις τεράστιες δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και τις τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σπίτια και τουριστικά καταλύματα.

Μιλώντας στην ert.gr για το χωριό Λάερμα που το βράδυ του Σαββάτου «πολιορκήθηκε» από την πυρκαγιά δήλωσε ότι κυρίως η περιβάλλουσα περιοχή και ορισμένα σπίτια έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Όπως είπε, η μορφολογία στην περιοχή είναι τέτοια που ευνοεί την ανάπτυξη της πυρκαγιάς. «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα εστίες ανοιχτές οι οποίες λειτουργούν και τις οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τα εναέρια μέσα.

«Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται κατ’ αρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μεγα-πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου» σχολίασε.

Αναφερόμενος στα τουριστικά καταλύματα που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί ολοσχερώς καθώς και την τουριστική σεζόν στη Ρόδο που θα πληγεί.

 

Μπλίνκεν για Ουκρανία: «Έχει ανακαταλάβει περίπου το 50% των εδαφών της»

 

Newsroom 23.07.2023

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουκρανική αντεπίθεση θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες ακόμη ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περίπου το 50% των εδαφών που είχε αποκτήσει τον έλεγχο η Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (23/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων θα διαρκέσει για ακόμη αρκετούς μήνες.

«(Η Ουκρανία) έχει ήδη πάρει πίσω περίπου το 50% των εδαφών που είχαν αρχικά καταληφθεί», τόνισε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CNN που μεταδόθηκε σήμερα.

«Αυτές είναι ακόμα σχετικά οι πρώιμες μέρες της αντεπίθεσης. Είναι δύσκολο», ανέφερε, προσθέτοντας: «(Η αντεπίθεση) δεν θα εξελιχθεί μέσα στην επόμενη μία ή δύο εβδομάδες….».

 

Ουκρανικός σπαραγμός στην Οδησσό: Φλέγεται τεράστιος Ορθόδοξος καθεδρικός ναός-Αιματοβαμμένη η πόλη για ακόμη μία νύχτα!

 

Πηγή: 5Apostagma.gr 23.07.2023

 Μετά την φονική επίθεση στην νότια ουκρανική πόλη, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε πως τα ρωσικά πλήγματα δεν θα μείνουν αναπάντητα

Το χθεσινό βράδυ οι Ρώσοι έπληξαν για άλλη μία φορά την περιοχή της Οδησσού με τουλάχιστον 5 διαφορετικούς τύπους πυραύλων: Kalibr, Oniks, Kh-22, Iskander-K και τους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M.  Σοβαρές Ζημιές στην Ουκρανική Πόλη. Όλες οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο Νότος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Ένα σημαντικό μέρος των πυραύλων καταστράφηκε από τις δυνάμεις αεράμυνας. Οι υπόλοιποι πύραυλοι προκάλεσαν καταστροφές σε δομές του λιμανιού, σε τουλάχιστον 6 ιδιωτικές κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων πολυκατοικιών. Δεκάδες αμάξια, προσόψεις κτηρίων και σκεπές υπέστησαν ζημιές, παράθυρα έσπασαν. Μία από τις κεντρικές πλατείες της Οδησσού και ο καθεδρικός ναός της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (του Πατριαρχείου της Μόσχας) υπέστησαν ζημιές από έναν ρωσικό πύραυλο. Δύο αρχιτεκτονικά μνημεία χτυπήθηκαν» δήλωσε η ουκρανική διοίκηση στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

 

 

 Παίζει παιχνίδι ο Πούτιν με τη συμφωνία για τα σιτηρά;

 


Πηγή: in.gr Σόφη Λούκα 21 Ιουλίου 2023

Η Ρωσία θα στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία και το Κατάρ θα πληρώσει το αντίτιμο, γράφουν οι Financial Times, μπλόφα του Πούτιν υποπτεύεται η Corriere della Sera.

«Coup ou pas cap» είναι η διάσημη γαλλική φράση, που σημαίνει «παίζεις ή δεν παίζεις».

Αυτή είναι η πρόκληση που πετά και πάλι στα πόδια της Δύσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας μεν ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά, πυροδοτώντας φόβους για επισιτιστικό Αρμαγεδδών τον επόμενο χειμώνα, μόνο και μόνο για να δηλώσει στη συνέχεια ότι μπορεί να επιστρέψει σε αυτήν, αν διευκολυνθούν οι ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Δημοσίευμα των Financial Times έγραψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος προωθεί σχέδιο για τη δωρεάν προμήθεια τους στην Αφρική, με παράλληλο αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών σε αυτές τις αγορές. Η πρόταση του Κρεμλίνου φέρεται να περιλαμβάνει τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ, αλλά καμιά από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να έχει συμφωνήσει με το συγκεκριμένο σχέδιο.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η Ρωσία θα στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία, το Κατάρ θα πληρώσει το αντίτιμο και στη συνέχεια αυτά θα εξαχθούν στις χώρες που έχουν ανάγκη στην Αφρική.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια