Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1853)

 Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση για τα έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

 


 Τα ήδη εν εξελίξει και τα προγραμματιζόμενα έργα πολιτιστικού χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουλίου, στην Αθήνα, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε την υπουργό ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου Αυγούστου θα υπάρχει εργολάβος για την παράκαμψη της αρχαίας ακρόπολης του Πεταλιδίου, στη Μεσσηνία, όσον αφορά στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Ριζόμυλος – Κορώνη, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι όσον αφορά στα έργα στην περιοχή της Ερμιονίδας, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί αφ’ ενός με 372.000 ευρώ την αποκατάσταση του ναού των Ταξιαρχών στην Ερμιόνη -κτίσμα μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα- που έχει ανεγερθεί πάνω στα θεμέλια αρχαίου ναού αφιερωμένου στη θεά Δήμητρα και αφ’ ετέρου με 120.000 ευρώ την αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης.

Ενημέρωσε επίσης για την εξέλιξη των εργασιών που αφορούν στη μονή του Αγίου Νικολάου στις Καλτεζές, στην Αρκαδία, όπως και στο μοναστήρι Επάνω Χρέπας στην Τρίπολη.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη συζητήθηκε επίσης η ακολουθητέα διαδικασία ως προς την αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο, του Δήμου Δυτικής Μάνης, στη Μεσσηνία, έργο για το οποίο η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 1.213.000 ευρώ την συντήρηση και αποκατάσταση της ιστορικής μονής της Δήμιοβας, στις παρυφές της Καλαμάτας, και αιτήθηκε να επιταχυνθεί από το υπουργείο η διαδικασία έγκρισης των σχετικών μελετών ώστε να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση.

Γνωστοποίησε επίσης ο περιφερειάρχης στην υπουργό την διάθεση από την Περιφέρεια πίστωσης 600.000 ευρώ για το έργο επικεράμωσης του ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας, στην Αρκαδία.

Εξ άλλου, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της υπουργού Πολιτισμού, στην Αθήνα, επιλύθηκαν γραφειοκρατικής φύσεως προβλήματα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η σύνταξη της διακήρυξης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός της ΕΦΑ Μεσσηνίας με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου.

Αναφορικά δε με την πλατεία Υπαπαντής, στην Καλαμάτα, εκφράστηκε εκ μέρους του Π. Νίκα ο μεγάλος προβληματισμός της Περιφέρειας για τον επιπλέον χρόνο που έχει ζητηθεί σε σχέση με την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων αυτών καθ’ εαυτών και σε συνάρτηση βεβαίως με την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης σε έναν κρίσιμο για την Καλαμάτα χώρο.

Ως εκ τούτου, δήλωσε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξουν το συντομότερο οι όποιες ανακοινώσεις όσον αφορά στο επιστημονικό ενδιαφέρον των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Π. Νίκας ενημέρωσε την υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και τον εκπρόσωπό της, αρχαιολόγο καθηγητή Πέτρο Θέμελη, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα στην Αρχαία Μεσσήνη, πρωτοβουλία που βρήκε σύμφωνη την υπουργό, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος στη σημερινή συνάντηση ενημέρωσε επιπλέον την υπουργό Λ. Μενδώνη για τις με πολιτιστικό περιεχόμενο προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς, στο Λεωνίδιο, το Γεράκι, τη Μονεμβασία, τον Δήμο Βέλου – Βόχας κ.α.

 

 

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον ολυμπιονίκη Π. Δήμα

 


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, συνάντηση με τον ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πρόθεση της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) να μην περιλάβει από τους μεθεπόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 -στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ-, την άρση βαρών καθώς και άλλα δύο ιστορικά αθλήματα, την πυγμαχία και το μοντέρνο πένταθλο.

Ο Ελληνας ολυμπιονίκης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι ήδη εξελίσσεται παγκόσμια κινητοποίηση των αθλητών και των φίλων του αθλήματος της άρσης βαρών, η οποία θα εκφραστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Αρχαία Ολυμπία, σε εκδήλωση στην οποία -όπως διαβεβαίωσε ο Π. Νίκας προτίθεται να συμβάλει οικονομικά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει την πιο πάνω πρωτοβουλία, καθώς εκτιμά ότι θα πρέπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες να έχουν προτεραιότητα τα κλασικά αθλήματα, τα οποία -όπως τόνισε- δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται σε βάρος νέων “εμπορικότερων” μοντέρνων αθλημάτων.

Στην ίδια συνάντηση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας και ο ολυμπιονίκης Π. Δήμας κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες “μετεξελίσσονται ταχύτατα από παγκόσμια αθλητική διοργάνωση σε εμπορικό γεγονός, κάτι που αντίκειται βεβαίως στον πνεύμα των Ολυμπακών Αγώνων της αρχαιότητας”.

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην εκδήλωση για την επέτειο της μάχης στα Δερβενάκια

 

 

 

Τιμήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου, στα Δερβενάκια, η επέτειος της μάχης που οι επαναστατημένοι Ελληνες, υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, έδωσαν στις 26 Ιουλίου 1822, εναντίον της στρατιάς του Δράμαλη, καταγάγοντας λαμπρή νίκη εναντίον του οθωμανικού στρατού.

Στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης μάχης, η οποία -όπως τόνισε- “ήταν η πιο σημαντική της Επανάστασης και αυτή που την διέσωσε, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην κορυφαία στρατηγική μορφή του Αγώνα”.

Ακόμα, ο Π. Νίκας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο δρόμος και πολλά από τα έργα που υπάρχουν στην περιοχή πέριξ του μνημείου -που αναγέρθηκε με χρήματα τα οποία συγκέντρωσαν τα γύρω χωριά, μεταξύ των οποίων ο Αγιος Βασίλειος-, έγιναν από τους κατοίκους της περιοχής με εθελοντική εργασία, ενώ στα εγκαίνια του μνημείου το 1938, παρόντων των απογόνων του Κολοκοτρώνη, μίλησε ο τότε μητροπολίτης Κορίνθου Δαμασκηνός, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, καθώς και αντιβασιλέας.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας κάλεσε κατά την τήρηση του ενός λεπτού σιγής να τιμηθεί όχι μόνο η θυσία των πεσόντων στην μάχη, αλλά και των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους που εκτελώντας το καθήκον τους έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια, όταν το αεροπλάνο τους κατέπεσε μετέχοντας στις προσπάθειες περιορισμού της πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύστου.

 

Σοβαρά προβλήματα από τον καιρό και τις ασθένειες στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

 Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς επίσης τόσο οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, όσο και οι ασθένειες, έχουν προκαλέσει καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων οι ελιές, τα σύκα, η ντομάτα, καθώς επίσης τα αμπέλια και τις σταφίδες.

“Θα πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να παρέμβει με τις υπηρεσίες του” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΟΑΣΠΠ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου) επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι “ αμπέλια και σταφίδες έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή από περονόσπορο που έπληξε τα κλήματα” προσθέτοντας ότι “η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα και αμπέλια πάνω από 50%, σε ορισμένες περιοχές είναι ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να μην πάρουν μέτρα θωράκισης για αυτές της ασθένειες αφού είναι ασύμφορο το κόστος και γνωρίζοντας ότι και η φετινή χρόνια θα τους βάλει μέσα”.

 

 



 
 
 
 


 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια