Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ-ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1853)

 Καταπέλτης κατά της Άγκυρας για τα F16 ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρά την άρση για το Τουρκικό βέτο στη Σουηδία




Newsbomb 31.7.2023 

Κατά της αγοράς των F-16 από την Τουρκία παραμένει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ παρά την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  Αμετακίνητος στην άρνησή του να συναινέσει στην πώληση F-16 στην Τουρκία παραμένει ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, παρά την άρση του τουρκικού βέτο για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας εξαπέλυσε κεραυνούς κατά της 'Αγκύρας λέγοντας ότι τηρεί εμπόλεμη στάση κατά της Ελλσάδας.

Καταπέλτης ήταν για μία ακόμα φορά κατά της Άγκυρας o γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος προσπαθεί να φρενάρει την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία ζητώντας παράλληλα να αλλάξει την επιθετική της στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Πώς είναι λειτουργικό για εμάς να έχουμε έναν νατοϊκό σύμμαχο που να τηρεί μία εμπόλεμη στάση απέναντι σε έναν άλλο (σύμμαχο) και να του πουλάμε με κάποιο τρόπο τα F-16;», αναρωτήθηκε ο γερουσιαστής.  Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως νατοϊκό σύμμαχο αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

 

ΗΠΑ: Ασκήθηκε δίωξη στον Τραμπ για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020

 

 


 Πηγή:  Σύνταξη ΙΝ  2 Αυγούστου 2023, 02:32

 Η δίωξη που ασκήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2022 είναι η πιο σοβαρή υπόθεση που έχει ν' αντιμετωπίσει το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.  Σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Carlos Barria) για τις προσπάθειές του ν’ ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Η πιο σοβαρή υπόθεση

Η υπόθεση θεωρείται η πιο σοβαρή σε βάρος του φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, που ήδη έχει μπροστά του άλλες δυο δίκες. Ο κ. Τραμπ διώκεται για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», παρακώλυση επίσης διαδικασίας [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Ελαβε επιστολή

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει την Τρίτη 18 Ιουλίου ότι έλαβε επιστολή σε σχέση με την ποινική έρευνα για τις προσπάθειές του να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, ένα σημάδι ότι είναι πιθανό να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση.  Την επιστολή γνωστοποίησε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, σημειώνοντας ότι την έλαβε το βράδυ της Κυριακής. Μια τέτοια επιστολή μπορεί να προηγείται ενός κατηγορητηρίου, επισήμαινε το Associated Press.

 

Νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, καθώς και το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή


 

Πηγή :Αλεξάνδρα Φωτάκη  Ο.Τ. 02.08.2023

Σημαντικές αλλαγές ισορροπιών καθώς και νέα δεδομένα συνεργασιών δημιουργεί η απόφαση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της.

Και δη με τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα. Με δεδομένο δε ότι ο Ερντογάν συζητούσε ήδη από το τέλος του 2020 με αρχές 2021 την ανάγκη – ή καλύτερα την απόφασή του – η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους γείτονές της, σημειώνοντας την ιδιαίτερη δυσκολία που θεωρούσε ότι θα έχει με την Αίγυπτο και χωρίς τότε να περιλαμβάνει την Ελλάδα σε αυτή τη διπλωματική άσκηση, οι εξελίξεις υπό τις σημερινές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές.

Ενεργειακές ανακατατάξεις

Παράλληλα, ωστόσο, η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά τη δική της ιδιαίτερη σημασία και στο πλαίσιο των ενεργειακών ανακατατάξεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, με φόντο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα ήδη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, με συμφωνίες που προχωρούν ταχύτατα, εμπλέκουν και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ δεν αφήνουν εκτός σχεδιασμών και την Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας τις ευλογίες των ΗΠΑ. Φιλοδοξία της Αθήνας, η οποία σταδιακά προωθείται, είναι να αποτελέσει τη γέφυρα Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και να αξιοποιηθεί ως σταυροδρόμι στη χάραξη των νέων ενεργειακών δρόμων.

Αυτός ακριβώς ο επανασχεδιασμός των ενεργειακών δρόμων είναι κάτι που θέλει να εμπλακεί άμεσα και η Τουρκία και να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο. Ενώ την ίδια στιγμή διαβάζει και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προδιαγράφοντας και τον ρόλο που θέλει να εξασφαλίσει.

Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι σαφές ότι η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό παίκτη στην περιοχή, που πρέπει να μείνει υπό τη σκέπη της Δύσης και να δοθούν ενδεχομένως κίνητρα στον Ερντογάν να διατηρήσει τη δυτικόστροφη πορεία που έχει επιλέξει από τους σεισμούς και μετά, χωρίς να στραφεί εκ νέου προς τον Πούτιν.

Η ασθένεια του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα τόσο η προγραμματισμένη τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ όσο και η επίσκεψή του στην Τουρκία.

Η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού εδώ και 15 χρόνια στην οποία ο Ερντογάν είχε επενδύσει τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και ουσίας. Τα ραντεβού αναμένεται να επανακαθοριστούν ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και το αν και πότε θα ταξιδέψει τελικά στην Αγκυρα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Καθώς η 27η Ιουλίου που είχε διαρρεύσει αρχικά δεν επιβεβαιώθηκε.

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια