Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1855)

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, θέμα ημερών η εκταμίευση πιστώσεων για τα έργα του ΠΔΕ

 

Θέμα ημερών αποτελεί η εκταμίευση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου των πιστώσεων για αποπληρωμή έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Την πιο πάνω διαβεβαίωση δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ότι του έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, με τον οποίον ο περιφερειάρχης συναντήθηκε στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη 9 Αυγούστου για να του θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί συνολικά περί τα 15 εκ ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν προκύψει από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών καθυστερήσεις στη ροή των πιστώσεων για τα εν λόγω έργα.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ενημερώθηκε από τον Ν. Παπαθανάση ότι σε καλή πορεία βρίσκονται και τα υπόλοιπα δύο ζητήματα που ο περιφερειάρχης έθεσε σήμερα στον αναπληρωτή υπουργό και τα οποία αφορούν, αφ’ ενός στην ένταξη στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης του οδικού άξονα από τη Μεγαλόπολη προς την Αρχαία Ολυμπία και αφ’ ετέρου στο θέμα της δρομολόγησης δημιουργίας στη Μεγαλόπολη ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 2.000 στρεμμάτων, το ενεργειακό κέρδος από το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Ομόφωνο ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες από τον καύσωνα παραγωγούς

 

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τους αγρότες – παραγωγούς της Περιφέρειας, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, όπως ο καύσωνας και η ανομβρία.

Επιπλέον, το σώμα θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή του, στο οποίο θα ενημερωθεί αναλυτικά από τους διευθυντές ΔΑΟΚ στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Το ψήφισμα που το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε στην προχθεσινή συνεδρίασή του αναφέρει, ειδικότερα:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη τις μεγάλες καταστροφές που έχουν γίνει σε σειρά αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα της σουλτανίνας αυτή την εποχή, εξ αιτίας πολλών παραγόντων (καύσωνας, ανομβρία κλπ) αποφασίζει

– αποδέχεται ως δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα δημάρχων δημοτικών συμβουλίων, αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, για αποζημίωση λόγω καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες και προϊόντα όπως σταφίδα, ελαιόκαρπος, κεράσια, σύκα κλπ

– ζητεί από την κυβέρνηση να υπάρξει άμεση παρέμβαση οικονομικής υποστήριξης των αγροτών – παραγωγών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες επιβίωσής τους, αλλά και στο κόστος των καλλιεργειών της επόμενης χρονιάς

– εντάσσει το συγκεκριμένο θέμα, ως μείζον, στην ημερήσια διάταξη της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του σώματος, με την παρουσία των διευθυντών ΔΑΟΚ ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και τεκμηριωμένη απόφαση

– ζητεί από τον περιφερειάρχη να διερευνήσει και να ενημερώσει το σώμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τις κυβερνητικές θέσεις και απόψεις επί του θέματος αυτού”.

 

Συνδιοργανωτής η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ημερίδα του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη

 


 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδιοργανώσει και θα στηρίξει οικονομικά την διεξαγωγή στην Καλαμάτα, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, ημερίδας του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών (Regional Policy Monitor) με θέμα “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας”.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στους εκπροσώπους του πιο πάνω φορέα, με τους οποίους συναντήθηκε το πρωί σήμερα, Τετάρτη 9 Αυγούστου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης, η οποία θα αποτελέσει βήμα παρουσίασης και ανάδειξης σημαντικών έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα τελευταία χρόνια, θα παρουσιαστούν επίσης στοιχεία ερευνών και μελετών που αφορούν σε ζήτημα περιφερειακής ανάπτυξης και συγκεκριμένα:

– Mελέτη που αφορά στην περιφερειακή διάσταση της εισοδηματικής φτώχειας, την οποία εκπόνησε το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών σε συνέργεια με τον οικονομολόγο καθηγητή Αλέξανδρο Καρακίτσιο.

– Εκθεση για την παρακολούθηση τάσεων κοινωνικο-οικονομικών δεικτών σε περιφερειακό επίπεδο, την οποία εκπονεί το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών.

– Εκθεση για την πρόοδο των ελληνικών Περιφερειών σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), την οποία εκπόνησε το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών σε συνέργεια με την καθηγήτρια του ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) Φοίβη Κουντούρη.

 

Προχωρεί η τοποθέτηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) οδικής κυκλοφορίας σε καίρια σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της

 


Με καλούς ρυθμούς εξελίσσεται η εργολαβία για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) οδικής κυκλοφορίας σε καίρια σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν στην Κορινθία δύο από τις εν λόγω πινακίδες, μια στην εθνική οδό 10 Ισθμός – Επίδαυρος και μια στον Κόμβο Γκα, ενώ στην Λακωνία προχώρησε η τοποθέτηση των ιστών στήριξης για τις ανάλογες πινακίδες στην Λακωνίας.

Από την περασμένη εβδομάδα, εξ άλλου, έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφικές εργασίες στην Αρκαδίας, ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των βάσεων σε όλες τις θέσεις που θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρονικές πινακίδες στη Μεσσηνία.

Οπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης που έχει υπογραφεί από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, έχει προβεί στην προμήθεια και τοποθέτηση συνολικά 25 πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων οδικής κυκλοφορίας σε καίρια σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της -και συγκεκριμένα από 5 τέτοιες πινακίδες ανά Περιφερειακή Ενότητα, σε κομβικά σημεία της κάθε Π.Ε., προκειμένου να εξυπηρετούν τους οδηγούς με μηνύματα πολιτικής προστασίας, κατάστασης του οδικού δικτύου, αλλά και να ενημερώνουν για σημαντικές κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές διοργανώσεις είτε της Περιφέρειας είτε άλλου φορέα.

 

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην Κόρινθο, εγκαίνια τον Σεπτέμβριο των ολοκληρωμένων έργων σε Σύθα και Πευκιά, υπογραφή σύντομα της σύμβασης με τον ανάδοχο του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πάρκου στην μετρική γραμμή


Mέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τα εγκαίνια, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, δύο σημαντικών έργων στην Κορινθία -της προστασίας και ανάδειξης του αισθητικού δάσους του Πευκιά όπως και η παρέμβαση για την διαμόρφωση και ανάπλασης της περιοχής, ανατολικά και δυτικά των εκβολών του ποταμού Σύθα, στο Ξυλόκαστρο.

Εξ άλλου, την μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί από τον περιφερειάρχη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου διαμόρφωσης σε περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο τμήματος του χώρου εκατέρωθεν της ανενεργής μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ώς το Βέλο, το οποίο χρηματοδοτείται με 5.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 11 Αυγούστου την Κορινθία, όπου μετέβη στο Ξυλόκαστρο και έκανε αυτοψία στο σε πλήρη εξέλιξη ευρισκόμενο  έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης της περιοχής ανατολικά και δυτικά των εκβολών του ποταμού Σύθα, προϋπολογισμού 870.000 ευρώ.

Επίσης, ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε και το ολοκληρωμένο έργο προστασίας και ανάδειξης του αισθητικού δάσους Πευκιά -ενός από τα συνολικά 19 χαρακτηρισμένα αισθητικά δάση της χώρας μας,- που έγινε πράξη στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, προϋπολογισμού 756.492 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ 1,1 ΕΚ ΕΥΡΩ

Ακολούθως, στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας δήλωσε ότι σε μία εβδομάδα θα βρίσκεται σε λειτουργία ο ανελκυστήρας που εγκαταστάθηκε στο διοικητήριο της Π.Ε., προκειμένου να συμβάλει στην προσβασιμότητα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στο εν λόγω κτήριο.

Στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης υπέγραψε τα συμφωνητικά με τους αναδόχους των έργων α) συντήρησης κατά τμήματα και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην παλαιά εθνική οδό 7 Κορίνθου – Aργους, με προϋπολογισμό 930.000 ευρώ και β) καθαρισμού πρανών, τάφρων και νησίδων στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας, με προϋπολογισμό 220.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε την σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης φωτισμού του Ακροκόρινθου, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία του συστήματος φωτισμού του κάστρου έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να μην αποτελέσουν προϊόν λεηλασίας όπως είχε συμβεί την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε ο φωτισμός του εν λόγω εμβληματικού κάστρου.

Τέλος, ο Π. Νίκας υπέγραψε στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας σήμερα διετή προγραμματική σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 47.200 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΝΠΔΔ “Ανέλιξη” του Δήμου Βέλου – Βόχας.

Αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης αποτελεί ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης και προαγωγής του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, της γαστρονομίας της ανάπτυξης του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, της ανάδειξης τοπικών προϊόντων και της συμβολής τους στην προώθηση της υγιεινής διατροφής, ως μέσο προάσπισης της υγείας και της τοπικής επιχειρηματικότητας κ.λπ., στον Δήμο Βέλου – Βόχας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες συμβάσεις με παρόμοιο αντικείμενο έχει υπογράψει η Περιφέρεια και με άλλους δήμους, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Νότιας Κυνουρίας και Μονεμβασίας.

 

Συνολικά 76.711 υγιεινά και θρεπτικά γεύματα σε 1.808 μαθητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης της Υγιεινής Διατροφής

 


 Συνολικά 1.808 μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξασφάλισαν 76.711 υγιεινά και θρεπτικά γεύματα κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης της Υγιεινής Διατροφής που υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Prolepsis σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας.

Αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ευχαριστήρια επιστολή που απεστάλη από το πιο πάνω Ινστιτούτο στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα:

“Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας για τη συγκινητική υποστήριξή σας. Με την δική σας πολύτιμη συνδρομή μπορέσαμε και εφέτος, για 12η συνεχόμενη χρονιά, να στηρίξουμε μαθητές που έχουν ανάγκη την βοήθειά μας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω επιστολή.

Παρόμοια συναισθήματα εκφράζονται και στις επιστολές που απέστειλαν προς την Περιφέρεια διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, μαθητές των οποίων συμμετείχαν στο πιο πάνω πρόγραμμα που απευθύνεται, σε μαθητές σχολείων -πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό πρόγραμμα σίτισης.

“Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο έργο προνοιακής φύσεως που έγινε αυτή την τετραετία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια