Header Ads

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1855)

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Έτοιμες όλες οι μελέτες Ολιστικής ανάπλασης και αξιοποίησης  Αρχαίας Κορίνθου  μέχρι το τέλος του έτους

 

Νέο υπαίθριο ανοιχτό θέατρο στην Αρχαία Κόρινθο με παρέμβαση του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου

 


Σε τελικό στάδιο εκπόνησης μελετών βρίσκεται το σχέδιο ολιστικής ανάπλασης και διαχείρισης της Αρχαίας Κορίνθου, ένα σχέδιο που εκπονήθηκε με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού , του δήμου Κορινθίων, της Αμερικανικής Σχολής και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος μετείχε τις τελευταίες ημέρες σε διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείου Πολιτισμού, συναντήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα, και παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες προκειμένου το σχέδιο να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο το οποίο συνολικά αναβαθμίζει, αναδεικνύει και αξιοποιεί την Αρχαία Κόρινθο, ενοποιεί τον οικισμό με τον αρχαιολογικό χώρο , διαμορφώνει ουσιαστικά το μέλλον της Αρχαίας Κορίνθου με ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης.

Η παρουσίαση του αρχικού σχεδίου πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κορίνθου στις 22 Δεκεμβρίου 2022 από το μελετητικό γραφείο της κ.Ήβης Νανοπούλου παρουσία των εμπλεκομένων φορέων -εφορείας αρχαιοτήτων, δήμου και αμερικανικής σχολής- τοπικών συμβούλων και επικεφαλής παρατάξεων δημοτικού συμβουλίου και τέθηκε σε διαβούλευση έως και τα τέλη Ιανουαρίου.

Η πλήρης περιγραφή όσων προβλέπονται στο σχέδιο ολιστικής ανάπλασης και αξιοποίησης Αρχαίας Κορίνθου, στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=4662&fbclid=IwAR1DV9t_3FeyyAy9i0Z1OBArfSXvFCzEWOXiXqZebUxRLZ5zdgLGLWU5XrE

 

 ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Αποκαλύπτεται η πολιτεία και το θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας

korinthosTV

Στην εκδήλωση του Κέντρου Μελετών Αρχαίας Σικυώναςοι επικεφαλής αρχαιολόγοι και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους αποκάλυψαν την πορεία των ανασκαφών της πόλης και της πορείας αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου

Μια ιδιαίτερα σηµαντική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αρχαία Σικυώνα την Πέµπτη 20 Ιουλίου 2023. Αφορούσε στην παρουσίαση των µελετών συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των µνηµείων της Αρχαίας Σικυώνας. Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Αρχαίας Σικυώνας του δήµου Σικυωνίων, ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Γιάννης Λώλος, καθώς και η προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, αρχαιολόγος, Γιώτα Κασίµη, αλλά και ένας σηµαντικόςαριθµός άλλων αρχαιολόγων και επιστηµόνων παρουσίασαν τις εξελίξεις στις ανασκαφές και στην αποκάλυψη τόσο της ελληνιστικής πόλης, όσο και του αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας.

Στην αρχή της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιάτου, Τάσος Λεονάρδου, ο δήµαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταµατόπουλος απεύθυνε σύντοµοχαιρετισµό και αναφέρθηκε στο έργο και στις προσπάθειες που γίνονται στην αρχαία Σικυώνα τόσο για την ανάδειξη και µετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, όσο και για την ανάδειξη και επανάχρηση του αρχαίου θεάτρου.

«Το όραµά µας είναι να στραφούν τα φώτα του παγκόσµιου ενδιαφέροντος στη Σικυώνα, να µπει στον πολιτιστικό, οικουµενικό χάρτη»,υπογράµµισε. Εξήγησε κατόπιν, ότι το brandname του δήµου Σικυωνίων είναι όλος αυτός ο αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος που φέρει και αυτός έπρεπε να αναδειχθεί. «Ξεκινήσαµε δειλά-δειλά», είπε «το 2013. Με αρωγό την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον κ. Λώλο. Χρηµατοδοτήσαµε το ανασκαφικό έργο και του αρχαίου θεάτρου και της αρχαίας αγοράς και φτάσαµεσήµερα να έχουµε όλα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήµατα και την ανασκαφή του πρώτου διαζώµατος του αρχαίου θεάτρου. Χρηµατοδοτήσαµε σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισµού και την ωρίµανση των µελετών. Τις υποβάλλαµε στο Υπουργείο Πολιτισµού και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια σε ό,τι αφορά στο αρχαίο θέατρο, για την αναστύλωση του πρώτου διαζώµατος, µετά την έγκριση των µελετών από ΚΑΣ προχωρά η ένταξη στο  ΕΣΠΑ για χρηµατοδότηση. Σε ό,τι αφορά στις ανασκαφές στην ελληνιστική πόλη, ο Σπύρος Σταµατόπουλος επανέλαβε την δέσµευση του δήµου Σικυωνίων για την δηµιουργία ενός πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου. Όπως σηµείωσε αυτό το πάρκο «θα προσελκύσει τα φώτα του παγκόσµιου ενδιαφέροντος, γιατί θα δείξει πώς ήταν η ζωή στην ελληνιστική εποχή».

Ο Δήµαρχος Σικυωνίων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας αλλά και τους αρχαιολόγους και άλλους επιστήµονες που εργάζονται στις ανασκαφές της Αρχαίας Σικυώνας. Επίσης, ευχαρίστησε το Κέντρο Μελετών Αρχαίας Σικυώνας καθώς και τον Τάσο Λεονάρδο και την οικογένειά του για την παραχώρηση του ακινήτου που στεγάζει την επιστηµονικήοµάδα των ανασκαφών.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επιστήµονες και αρχαιολόγοι οι οποίοι παρουσίασαν το έργο που συντελείται στην Αρχαία Σικυώνα. Ο κ. Λώλος, επικεφαλής της ανασκαφικής οµάδας, αφού έκανε ένα ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών και των εντυπωσιακών ευρηµάτων και αποκαλύψεων που υπήρξαν, τόνισε ότι για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάζεται µια νέα ανασκαφική περίοδος, κατά την οποία θα ανασκαφούν οικίες των αρχαίων Σικυωνίων. Με την ολοκλήρωση αυτής της περιόδου θα µπορεί τότε να δηµιουργηθεί το αρχαιολογικό πάρκο, ενώ πρότεινε και την δηµιουργία µιαςΜουσειοπαιδαγωγικής Έκθεσης που θα αξιοποιεί τα ευρήµατα των ανασκαφών για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Εν συνεχεία η προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας. Η κ. Κασίµη δεν παρέλειψε να εξάρει την αρωγή και συµµετοχή του δήµου Σικυωνίων σ’ αυτή την προσπάθεια τονίζοντας µεταξύ άλλων αναφερόµενη στην αποκατάσταση και επανάχρηση του θεάτρου ότι: «γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι διακαής πόθος του δηµάρχου, του δήµου, του κ. Λεονάρδου και των κατοίκων αυτού του τόπου γιατί υπάρχει µία ιστορία του αρχαίου θεάτρου εδώ και της Σικυώνιας Σκηνής. Είναι πολύ σηµαντικό» υπογράµµισε, «ότι δραστηριοποιείται ο δήµος πολύ συστηµατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλονται συγχαρητήρια στην δηµοτική αρχή», ανέφερε, «είναι η πιο ενεργή, η πιο δραστήρια δηµοτική αρχή αυτή τη στιγµή στο νοµό Κορινθίας µε βάση την προσωπική µου εµπειρία. Ένας δήµος που βάζει πλάτη και λεφτά και πραγµατικά προσπαθεί να κάνει αυτόν τον τόπο κέντρο πολιτισµού, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία. Και την πολιτιστική κληρονοµιά και τον άυλο πολιτισµό, το θέατρο, που είναι µια ολιστική µορφή τέχνης. Οφείλονται πάρα πολλά συγχαρητήρια και στον δήµαρχο και στον κ. Λεονάρδο», κατέληξε.

 

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

 Εγκαίνια νέας πλατείας στο μαγευτικό Κρυονέρι Κορινθίας

 

 


 

Την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023, ώρα 20:30 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας πλατείας στο Κρυονέρι. Η αναβολή της εκδηλωσης την προηγούμενη εβδομάδα ηταν επιβεβλημένη, την ωρα που τα πύρινα μέτωπα σε διαφορες περιοχες της χωρας μας προκάλεσαν πόνο και καταστροφες. 

Όμως ήρθε η ωρα το πανέμορφο Κρυονερι να γιορτάσει την νέα του πλατεία. 

Μετά τον αγιασμό και τα επίσημα εγκαίνια,  ακολούθησει πολιτιστική εκδήλωση που περιλάμβανε ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, μουσική, χορό και φαγητό για όλους! 

 

Συνάντηση Δημάρχου Γιώργος Γκιώνης  με την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη

 


 Συνάντηση του Δημάρχου Λουτρακίου -Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργου Γκιώνη με την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Αυγούστου 2023, στο Υπουργείο Τουρισμού με στόχο τη στήριξη και τη συνεργασία για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος παρουσίασε στην Υφυπουργό και τους συνεργάτες της, το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου το οποίο εκπονείται για το έτος 2023, εγκεκριμένο από τον Ε.Ο.Τ. Στην ίδια κατεύθυνση, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τα έργα της δημοτικής Αρχής για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη, αλλά και τον σχεδιασμό του Δήμου για την επόμενη ημέρα και ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου στην υλοποίησή του.

Κοινός παρονομαστής στις προσπάθειες του Υπουργείου και της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η στήριξη των επενδύσεων στον κλάδο, αλλά και η συντονισμένη επικοινωνιακή προβολή της εικόνας της Ελλάδας και των επιμέρους προορισμών της στον Έλληνα και ξένο επισκέπτη.

 

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΉΜΑΡΧΟ ΚΟΡΙΝΘΊΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Βασίλης Νανόπουλος: "Κάνουμε το καθήκον μας"


ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Για άλλη μια χρονιά η περιοχή μας βιώνει τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.  Όπως είναι ήδη γνωστό τα επιτραπέζια σταφύλια και κυρίως η σουλτανίνα που αντιστοιχεί στο 80% των παραγομένων σταφυλιών υπέστη πρόσφατα  σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρωτική καταστροφή. Περιοχές του δήμου μας όπως η Δημοτική Ενότητα Άσσου Λεχαίου αλλά και περιοχές της Δ.Ε. Κορίνθου και της Δ.Ε. Τενέας επλήγησαν σοβαρά. Ο Καύσωνας σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που τοποθέτησε ο Δήμος Κορινθίων στον Άσσο και στο Σπαθοβούνι διήρκησε ακριβώς μια εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 20 Ιουλίου έως την Τετάρτη 26 Ιουλίου . Αποκορύφωμα ήταν η Κυριακή 23 Ιουλίου όπου η θερμοκρασία που κατεγράφη έφτασε τους 44,4 βαθμούς. Η καταστροφή και οι οικονομικές της συνέπειες τόσο στους αγρότες μας όσο και στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής είναι τεράστια .Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζήτησα την άμεση αποτύπωση μιας πρώτης εικόνας των ζημιών και στη συνέχεια γρήγορες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και φυσικά δίκαιες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μας. Επειδή η διαδικασία αυτή πολλές φορές καθυστερεί και η παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση είναι απαραίτητη μια προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση ένα μέσο όρο ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Ο Δήμος όπως πάντα  κάνει το καθήκον του ενημερώνοντας τους αρμοδίους και συνεργαζόμενος τόσο  με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και τον ΕΛΓΑ και τους αγρότες του δήμου μας .

 

Κιάτο: Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης για την κοινότητα Πασίου

 

Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης για την κοινότητα Πασιου

Το έργο αυτό περιλαμβάνει:

1) δίκτυο απο την δεξαμενή στην Αρκουδα στην νέα δεξαμενή στα Βαλτσεϊκα

2) κατασκευή νέας μεγάλης δεξαμενής σε νέο οικόπεδο η οποία θα χωριστεί σε δυο νέες δεξαμενές

3) δίκτυο το οποίο θα χωρίσει το χωριό σε δυο τμήματα:

α) τμήμα απο το κτήριο της κοινότητας έως την παλαιά γραμμή του τρένου και

β)τμήμα απο το κτήριο της κοινότητας έως τα όρια του χωριού μας με τα Βαλτσεϊκα

Αυτό το έργο όταν ολοκληρωθεί θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα του νερού ιδιαίτερα για τα σπίτια της πάνω γειτονιάς

 

 

Δήμος Νεμέας: Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IPA ADRION

 

Ο Δήμος Νεμέας με την υποστήριξη της Βιώσιμης Πόλης, υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης για την οινοπαραγωγή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IPA ADRION

anagnostis press2

Το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» με ανακοίνωσή του, στηρίζει τον Δήμο Νεμέας και την ένταξη του στο Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η ανακοίνωση:  

“Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι με τη στήριξη του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», υποβλήθηκε πρόταση για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IPA ADRION με επικεφαλής το Δήμο Νεμέας.

Η πρόταση με τίτλο «Η Βιώσιμη Οικονομία στον Οίνο: Σχεδιασμός με βάση την κυκλική οικονομία και καινοτόμες λύσεις συσκευασίας – wines» (Sustainable Wine Design Economy – Circular economy design and innovative packaging solutions), αφορά στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στον κλάδο της οινοπαραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του οίνου, από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού μέχρι και την απόρριψη της συσκευασίας του.

Ο Δήμος Νεμέας με την υποστήριξη της Βιώσιμης Πόλης εφόσον εγκριθεί το έργο, θα ηγηθεί μιας διεθνούς ομάδας αποτελούμενης από φορείς από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Κροατία, Σερβία και Σλοβενία.

Το συγκεκριμένο έργο θα αναδείξει το Δήμο, καθώς και το φημισμένο κρασί της Νεμέας, και θα του δώσει την ευκαιρία να διαδραματίσει έναν συντονιστικό ρόλο σε μια τόσο αξιόλογη ομάδα φορέων.

Η Βιώσιμη Πόλη παραμένει δίπλα στο Δήμο και τον στηρίζει ενεργά σε κάθε προσπάθεια και στόχο που θέτει”.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια