Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ (Φ. 1857)

 



Παράταση μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου για αιτήσεις στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ – Αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία σε 30 ειδικότητες αιχμής

Συνεχίζεται έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 23:59 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2023-24, σε 30 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι 15 – 29 ετών (γεννήθηκαν τα έτη 1994-2008) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου. Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 111,48 ευρώ ή 139,35 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας, αντίστοιχα)  για 2 έτη.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω gov.gr με κωδικούς TAXISnet στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση  → Εγγραφή σε σχολείο  → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ

Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα μας που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training). Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας.

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ το πρωί πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στη σχολή.


Οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:

  1. Πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και ασφάλιση
  2. Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα
  3. Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό
  4. Λαμβάνουν επίδομα στέγασης που ανέρχεται στα 240 ευρώ μηνιαίως, καθώς και σίτισης που ανέρχεται στα 9 ευρώ ημερησίως, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
  5. Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές
  6. Δικαιούνται αναβολή στράτευσης.
Φέτος θα λειτουργήσουν οι εξής ειδικότητες:

  1. Αισθητικής Τέχνης
  2. Αργυροχρυσοχοΐας
  3. Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής
  4. Βοηθός Γενικής Βρεφονηπιοκομίας
  5. Βοηθός Γενικής Νοσηλείας
  6. Βοηθός Φαρμακείου
  7. Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας
  8. Γραφικών Τεχνών – Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Εντύπου
  9. Καλλιτεχνικής Επεξεργασίας Μαρμάρου
  10. Κομμωτικής Τέχνης
  11. Μαγειρικής Τέχνης
  12. Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων
  13. Ξυλουργών – Επιπλοποιών
  14. Τεχνίτης ηλεκτρολογικών εργασιών  και ανελκυστήρων
  15. Τεχνίτης Μηχανών & Συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού Αυτοκινήτου
  16. Τεχνίτης Ψυκτικών & Κλιματιστικών Έργων
  17. Τεχνίτης Αερίων Καυσίμων
  18. Τεχνίτης Αμαξωμάτων
  19. Τεχνίτης έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών και εγκαταστάσεων
  20. Τεχνίτης Εργαλειομηχανών (CNC)
  21. Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού Αυτοκινήτου
  22. Τεχνίτης Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
  23. Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών
  24. Τεχνίτης Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
  25. Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας
  26. Τεχνίτης Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ
  27. Υπάλληλος Διοικητικών  &  Οικονομικών Υπηρεσιών
  28. Υφάσματος Ένδυσης και Σχεδιασμού ενδύματος
  29. Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων-Αρχιτεκτονικής Τοπίου
  30. Ωρολογοποιίας

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/mathitia

 

 Αίτημα ΠΕΣΠ (Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου) για μέτρα στήριξης για τις πληγείσες από τις πλημμύρες επιχειρήσεις

 

Επιστολή για μέτρα στήριξης για τις πληγείσες από τις πλημμύρες επιχειρήσεις έστειλε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ.  Κώστα Σκρέκα, καθώς και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Η επιστολή αναφέρει:


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κ.Ε.Ε.Ε.,

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

 

Ως  Περιφερειακό  Επιμελητηριακό  Συμβούλιο Πελοποννήσου  εκφράζουμε  τη βαθύτατη λύπη μας προς τους συμπολίτες μας σε όλες τις περιοχές της χώρας μας που αυτές τις μέρες επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες, στις οποίες χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Είναι αυτονόητο ότι η πολιτεία θα πρέπει να σπεύσει με κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών, των επιχειρήσεων, των αγροτών και των πολιτών που έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ζητήσουμε, πέρα από την ταχύτατη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών και την πρόνοια για όλους τους πληγέντες, την άμεση εφαρμογή στοχευμένων μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων και παρατάσεων καταβολών, αλλά και κάθε άλλο μέτρο που κρίνεται απαραίτητο.

Επίσης, θα θέλαμε να προτείνουμε προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και όλα τα Επιμελητήρια, ως φορείς στήριξης των επιχειρήσεων όλης της χώρας, τη δημιουργία ενός ταμείου αρωγής για τις πληγείσες επιχειρήσεις σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.

 ΓΙΑ TO ΠΕΣΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε:

Βουλευτές Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΜΜΕ

 

Πρόσκληση συμμετοχής στα “Εργαστήρια Ιδεών” του Έργου Audit2Measure για την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία

 

 Με χαρά σας ανακοινώνουμε την έναρξη των “Εργαστηρίων Ιδεών” που διοργανώνει το έργο Audit2Measure, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα.

Σκοπός αυτών των εργαστηρίων είναι να παρέχουν έναν χώρο συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών όπου θα παρουσιαστούν οι πιο σύγχρονες τάσεις και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη διαχείριση της ενέργειας στη βιομηχανία.

Το Επιμελητήριο Κορινθίας συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό αυτό έργο μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον ΠΟΒΑΣ καθώς και οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα από πέντε ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα την Ιταλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, τα Εργαστήρια Ιδεών αποσκοπούν στην:

Παρουσίαση αποτελεσματικών τεχνικών και πρακτικών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στη βιομηχανία.

Συζήτηση και προώθηση βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε επιχείρηση.

Υποστήριξη κατά τη λήψη αποφάσεων για την υλοποίηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, ενισχύοντας την δέσμευση σας προς τη βιωσιμότητα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα Εργαστήρια Ιδεών θα πραγματοποιηθούν μέσω διμερών συναντήσεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του έργου Audit2Measure (ΕΜΠ, ΠΟΒΑΣ, Επιμελητήριο Κορινθίας) και της κάθε επιχείρησης.

Τα Εργαστήρια Ιδεών θα υποστηρίξουν τα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων για την υιοθέτηση μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης που προκύπτουν από τους ενεργειακούς ελέγχους. Τα μέτρα θα παρουσιαστούν, κυρίως, από την οικονομική τους πλευρά αλλά θα δοθεί έμφαση και σε άλλα οφέλη, όπως ζητήματα πολιτικής και κανονιστικού πλαισίου, ενεργειακά και περιβαλλοντικά κριτήρια, ζητήματα ποιότητας, μάρκετινγκ και ανταγωνιστικότητας κ.α.

Χρονικός ορίζοντας: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2023

Τύπος συνάντησης: Συνδυασμός συντονισμένων συζητήσεων και σύντομων παρουσιάσεων

Τρόπος: Διαδικτυακά ή με φυσική συνάντηση

Διάρκεια συνάντησης: 2-3 ώρες ανάλογα με την διαθεσιμότητα και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης

Κύρια στόχευση: Η οικονομική πλευρά των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και η αντιμετώπιση των εμποδίων εφαρμογής των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

Eπικοινωνία:

ΕΜΠ: Δρ Ιωάννα Μακαρούνη, HMMY, ΕΜΠ, imakar@epu.ntua.gr

ΠΟΒΑΣ: Δρ Στέλιος Λαμπρακόπουλος, slamprako@gmail.com

Επιμελητήριο Κορινθίας: Πένυ Λάσκα, diaxeiristiki@korinthiacc.gr

 Το έργο διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και την προστασία δεδομένων στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων και της ανταλλαγής πληροφορίων, σύμφωνα και τις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης.

‍Το έργο AUDIT-TO-MEASURE έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζει η Συμφωνία Επιχορήγησης No 101075785.

Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο: Α2Μ_LABORATORY-OF-IDEAS_v1.0.pdf (korinthiacc.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια