«Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ Από το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα! (2) (Φ. 1856)
Γράφει-Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου*
(Πηγή: Το προσωπικό προφίλ στο facebook: Εύη Κοκκίνου)
Ξεχωριστή ήταν η βραδιά Όπερας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού, με τη συμβολή ευρωπαίων καλλιτεχνών της Merano Academy Kulturverein Amaté, την Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023, με σκηνικό τον επιβλητικό Ναό του Απόλλωνα στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.
Το έργο του Christoph Willibald Gluck (1714-1787) «Ορφέας και Ευρυδίκη» βασισμένο στον αρχαιοελληνικό μύθο του σπουδαίου αοιδού Ορφέα και στον θρήνο του για τη λατρεμένη του Ευρυδίκη δεν μπορούσε να έχει καλύτερο φυσικό σκηνικό!
Ιδιαίτερα φορτισμένες οι στιγμές, όπου ο χορός, αλλά και ο Ορφέας απελπισμένος, ξυπόλυτος (επιλογή του σκηνοθέτη ως ένδειξη της κακουχίας), βάδιζε στις ιερές πέτρες τη διαδρομή προς τα Ηλύσια Πεδία ...
Ο μύθος του Ορφέα έχει εμπνεύσει πολλούς μουσικούς.
Διαβάζουμε σε διάφορες πηγές ότι «ο Μοντεβέρντι χρησιμοποίησε το κείμενο αυτό για να θεμελιώσει μια νέα μορφή μουσικής, το “dramma per musica”. Ο Γκλουκ και ο λιμπρετίστας του έκαναν το ίδιο με τον MonteΒέρντι και χρησιμοποίησαν τη στοιχειώδη δύναμη αυτού του υλικού. Με τον «Ορφέα και Ευριδίκη» δημιούργησαν την πρώτη τους μεταρρυθμιστική όπερα, έκαναν ένα τεράστιο βήμα προς το μέλλον και χτύπησαν την ταφόπλακα για τη μπαρόκ opera seria.».
Η ιστορία του Γκλουκ υπό τη μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Richard J. Sigmund, όπως την απολαύσαμε στην Αρχαία Κόρινθο είχε αίσιο τέλος!
Ένα happy end!
Ο Έρωτας έδωσε στους εραστές μία δεύτερη ευκαιρία, όπως τη θέλει ο μύθος, αλλά και τρίτη ευκαιρία κατά Γκλουκ, για να ξανασμίξουν εν ζωή και συνεχίσουν την κοινή τους πορεία...
Ένα happy end που αναζητάμε όλοι εμείς οι ρομαντικοί, αλλά και αγωνιστές της ζωής! Διότι μην ξεχνάμε ότι ο Ορφέας έφτασε στον κάτω κόσμο για να αναστηθεί η αγαπημένη του Ευριδίκη...
Τίποτε δεν χαρίζεται. Όλα κατακτώνται με αγώνα!
Η παράσταση εντάσσεται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 3ου MYSIKALOY FESTIVAL του Fondation Kaloy - Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού, το οποίο διοργάνωσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας παραχώρησε τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου.
Στην αφήγηση του μύθου, έτσι όπως τον "θέλει" ο Γκλουκ, η φίλη και πολύτιμη συνεργάτης της γράφουσας στη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου και Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαίο Δράμα στην εκπαίδευση, Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος - θεατρολόγος!
Το Τουριστικό και Πολιτιστικό Δίκτυο WeLove Corinth & Corinth Greece συμμετείχε στην εκδήλωση ως χορηγός προβολής.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στον Διευθυντή χορωδίας και ορχήστρας, στους μουσικούς, στους χορωδούς και στους λυρικούς τραγουδιστές, στον Τάσο Κωνσταντίνου στην ηχητική κάλυψη, στον Πάρη Διονυσόπουλο στην προβολή (#WeLoveCorinth #VisitKorinthos #CorinthGR), στον Γιάννη Στεφανή για την τηλεοπτική κάλυψη, κυρίως όμως στην Πρόεδρο του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Μαρία Χρισταρά, η οποία με τις αγαστές συνέργειες αρμοδίων φορέων μας χάρισε μία ακόμη καταπληκτική μουσική εμπειρία!
Ο ιερός χώρος που κατακλύστηκε από κόσμο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι οι άνθρωποι διψούν για ποιότητα και αξίες!
Ας το καταλάβουμε όλοι και όλες και ας αγωνιστούμε γι’αυτό…
*Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου-Κελλάρη
Δικηγόρος
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών δεδομένων (DPO)
MSc Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων
Απ. Παύλου 40-Κόρινθος
Τηλ. 2741084568 & 6944964225
Αφήστε ένα σχόλιο