Header Ads

Σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου απο την MOTOR OIL (Φ. 1859)

 

Το «Φαραωνικό» έργο της Motor Oil για το πράσινο υδρογόνο την καθιστά στρατηγικό παίκτη στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση

 

 


 Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου, του νεώτερου

 

Στρατηγικής σημασίας η Motor Oil και η Κορινθία στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς το έργο EPHYRA είναι το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο έργο ηλεκτρόλυσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 


Η Motor Oil παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα καινοτόμο σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων διυλιστηρίου της στους Αγίους Θεοδώρους, την Κόρινθο και την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο EPHYRA, προϋπολογισμού 24,4 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ θα είναι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμπραξης για το Καθαρό Υδρογόνο), αναμένεται να εγκριθεί το 2024 και να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

Η μονάδα έχει δυναμικότητα παραγωγής 30 μεγαβάτ και στόχος είναι να παράγει 4.500 τόνους υδρογόνου ετησίως, ενώ τονίζεται πως θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή της.

Το πρόγραμμα EPHYRA θα υλοποιηθεί με τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Γερμανικού Κέντρου Αεροναυπηγικής, της γαλλικής εταιρείας Enertime, της Itainnova από την Αραγωνία της Ισπανίας, της New Energy Coalition και της SoluForce από την Ολλανδία, της ιταλικής RINA Consulting, της Environmetrics και της Siemens Process Systems Engineering.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, διευθυντή ευρωπαϊκών θεμάτων της Motor Oil, δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ότι το «EPHYRA» έχει λάβει μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe και του Clean Hydrogen Partnership και ταυτόχρονα ότι είναι το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο έργο ηλεκτρόλυσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο όμιλος της Motor Oil έχει επενδύσει ήδη πάνω από 1 δισ. ευρώ για την παραγωγή βιώσιμων μορφών ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού πλάνου ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συνολικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, τόνισε ο γενικός διευθυντής στρατηγικής του ομίλου, Γιώργος Τριανταφύλλου. «Το έργο “Ephyra” επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του ομίλου μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα αλλά και την πρόθεσή μας να συμπράξουμε με άλλες δυνάμεις για την επίτευξη φιλόδοξων έργων, που επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το υδρογόνο είναι βασικός τομέας ενός εκ των τεσσάρων στρατηγικών πυλώνων που στηρίζουν τη μετάβαση στο αύριο του ομίλου» σημείωσε ο κ. Χατζηφώτης, ενώ συμπλήρωσε πως «η Motor Oil δεσμεύεται για ασφάλεια προμήθειας ενέργειας, προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και βιώσιμα έσοδα για τους μετόχους της και συμμορφώνεται με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ελλάδας». Συνολικά, οι τέσσερις πυλώνες της Motor Oil είναι οι α) ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), β) τα εναλλακτικά καύσιμα και η κυκλική οικονομία, γ) η ηλεκτροκίνηση και δ) ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κοινή επιχείρηση «Καθαρό υδρογόνο» ή η σύμπραξη για το καθαρό υδρογόνο, στο πλαίσιο της οποίας χρηματοδοτείται το φαραωνικό έργο της Motor Oil είναι μια μοναδική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στηρίζει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ) στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου στην Ευρώπη. Βασίζεται στην επιτυχία της προκατόχου της, της κοινής επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο».

Κύριος στόχος της σύμπραξης για το καθαρό υδρογόνο είναι να συμβάλει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο μέσω της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων Ε&Κ.

Η σύμπραξη για το καθαρό υδρογόνο αποσκοπεί στην κλιμάκωση της ανάπτυξης και της εγκατάστασης της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας για ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες καθαρού υδρογόνου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ. Αυτό επιτρέπει την ταχεία διάθεση στην αγορά καινοτόμων ανταγωνιστικών καθαρών λύσεων.

Ο τελικός στόχος της είναι να συμβάλει στα εξής:

Α)Ένα βιώσιμο, απανθρακοποιημένο και πλήρως ενοποιημένο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ

Β)Τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του χάρτη πορείας της προς την κλιματική ουδετερότητα.

Συνεπώς, η Motor Oil και κατ’ επέκταση η Κορινθία γίνεται στρατηγικός παίκτης στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για την ενεργειακή μετάβαση, ενισχύοντας περαιτέρω τον ήδη κομβικό ρόλο που διαδραματίζει στη νότια Ευρώπη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια