Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1859)


ΟΙ επί του όρους ομιλία και οι παραβολές του Ιησού Χριστού

 

 

 Εκείνοι που κάνουν ειρήνη ο ένας με τον άλλον, είπε ο Ιησούς, «θα ονομαστούν γιοι τού Θεού».
Κατά Ματθαίον 5:9
Μακάριοι αυτοί που πενθούν
Ο Ιησούς υπόσχεται ότι εκείνοι που πενθούν και στρέφονται προς Αυτόν θα βρουν την παρηγοριά που αναζητούν.
Κατά Ματθαίον 5:4
Μακάριοι αυτοί που πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη
Σε εκείνους που αναζητούν χρηστότητα δίνεται η υπόσχεση ότι θα χορτάσουν λόγω της γεμάτης πίστης επιθυμία τους.
Κατά Ματθαίον 5:6
Μακάριοι οι καθαροί στην καρδιά
Εκείνοι που προσπαθούν να κρατήσουν την καλοσύνη στην καρδιά και το μυαλό τους, ο Ιησούς λέει: «θα δουν τον Θεό».
Κατά Ματθαίον 5:8
Μακάριοι αυτοί που έχουν διωχθεί εξαιτίας τής δικαιοσύνης
Όταν οι άνθρωποι διώκονται επειδή ζουν δίκαια, ο Ιησούς δηλώνει πως «δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών». «Δεν ήταν μέχρι που ήμουν 20 και κάτι όταν κατάλαβα ποιος είναι πραγματικά ο Ιησούς Χριστός. …Προσπάθησα να εφαρμόσω στη ζωή μου τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού, για να βρω ευτυχία και ελπίδα, αλλά ακόμα βρίσκομαι στην προσπάθεια…».
Ο Ιησούς ήταν ο μεγαλύτερος διδάσκαλος που έζησε ποτέ. Συχνά χρησιμοποιούσε παραβολές ή ιστορίες, για να διδάσκει σημαντικά μαθήματα, από τα οποία μπορούμε να μάθουμε ακόμη και σήμερα. Αυτά μας δίδασκε ο Μακαριστός π. Νεκτάριος Μαρμαρινός στο Κατηχητικό Σχολείο πότε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου και πότε στον Απόστολο Παύλο.
Οι εργάτες για τον αμπελώνα
Ο Ιησούς δίδαξε ότι όλοι οι πιστοί θα λάβουν ίση ανταμοιβή στους ουρανούς, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ήταν κάθε άνθρωπος πιστός (βλέπε Κατά Ματθαίον 20:1-16).
Ο πονηρός δούλος
Ο Ιησούς μάς δίδαξε ένα σημαντικό μάθημα για τη συγχώρεση ρωτώντας: «Δεν έπρεπε κι εσύ να ελεήσεις τον σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σε ελέησα;» (Κατά Ματθαίον 18:33)
Ο καλός Σαμαρείτης
Ο Ιησούς είπε ότι θα πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον μας. Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη μας διδάσκει ότι οι πλησίον μας μπορεί να είναι οποιοιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων ξένων ή εχθρών (βλέπε Κατά Λουκάν 10:25-37).
Ο άσωτος υιός
Κάθε άνθρωπος που στρέφεται στον Χριστό θα λάβει την στοργική αποδοχή Του, ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει (βλέπε Κατά Λουκάν 15:11-32)
Β.Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια