Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1860)

 

Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στο 4ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Λουτράκι  

 

“Το περιφερειακό φαρμακείο αποτελεί ουσιαστικά ένα κέντρο υγείας για τους ανθρώπους που ζουν σε απομονωμένες περιοχές” τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του, το βράδυ χθες Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο 4ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο, στο Λουτράκι.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αφού εξήρε τον ρόλο των φαρμακοποιών στην ελληνική περιφέρεια, αναφέρθηκε γενικότερα στην κατάσταση που υφίσταται στον τομέα των υποδομών υγείας στην Περιφέρεια, την οποία χαρακτήρισε “μέτρια”, επισημαίνοντας ότι “χρειάζονται πολλά βήματα από την πολιτεία προς την κατεύθυνση της αναβάθμισής τους”, για να προσθέσει στη συνέχεια:

“Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια, έχουμε συνδράμει αυτά τα 4 χρόνια με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, κάνοντας ό,τι ήταν εφικτό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας”.

Οπως τόνισε δε, καταλήγοντας, “το εθνικό σύστημα υγείας χρειάζεται γενικότερη αναβάθμιση και οπωσδήποτε την στήριξη από την πολιτεία, καθώς ακόμα και τώρα πολλοί πολίτες της Περιφέρειας με δυσίατες νόσους και άλλα προβλήματα υγείας υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα ή στην Πάτρα”.

Το 4ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου -με κεντρικό θέμα “Ο φαρμακοποιός, ένας καθημερινός ήρωας”- διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας και συμμετέχουν οι Φ.Σ. Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας και του ΙΔΕΕΑΦ (Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών).

 

Στην τελετή λήξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σκοποβολής IPSC όπλων χειρός, στην Κόρινθο, παρέστη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

 

Στην τελετή απονομής μεταλλίων και λήξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σκοποβολής IPSC όπλων χειρός, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ χθες Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο διοικητήριο ναυτικών επιχειρήσεων της Διώρυγας του Ισθμού, παρέστη και μίλησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συνολικά 1.600 αθλητές από 60 χώρες μετείχαν στους εν λόγω αγώνες που διεξήχθησαν από τις 18 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σκοπευτήριο της Κορίνθου, οι εγκαταστάσεις και υποδομές του οποίου αναβαθμίστηκαν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στην παρέμβαση του -κατά την απονομή που διενήργησε σε νικητές των αγώνων.

Ο Π. Νίκας σημείωσε, ειδικότερα, ότι οι εργασίες αναβάθμισης του Σκοπευτηρίου έγιναν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού 107.880 ευρώ που υπεγράφη -τον περασμένο Απρίλιο- μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Ομίλου Αθλητικής Σκοποβολής Κορινθίας.

Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης εξήρε την διοργάνωση δίνοντας συγχαρητήρια, τόσο στον ΟΑΣ Κορινθίας, όσο και στην ΣΚΟΕ, επισημαίνοντας ότι δόθηκε σημαντική οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις της περιοχής από την παρουσία χιλιάδων αθλητών, ενώ χαιρέτισε και την ανάληψη από την Κόρινθο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκοποβολής του 2026 -απόφαση που ελήφθη από τις χώρες μέλη της ΙPSC (International Practical Shooting Confederation).

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής IPSC όπλων χειρός που έγινε στην Κόρινθο τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ αρωγούς και υποστηρικτές του αποτέλεσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΕΝΠΕ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής

 

Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) συμμετείχε σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Η συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου αφορούσε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο “Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις”.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, διατύπωσε την θέση πως σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επί διατάξεών του, σημείωσε μεταξύ άλλων:

– όσον αφορά στην πρόβλεψη του ν/σ για “μια ειδική μη αποφασιστικού χαρακτήρα διμηνιαία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο τον έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης”, ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη θέση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και δεδομένου ότι ήδη προβλέπεται σε αυτές τις συνεδριάσεις διαδικασία ελέγχου -μέσω ερωτήσεων από την αντιπολίτευση-, η ανά δίμηνο ειδική συνεδρίαση του σώματος για θέματα λογοδοσίας ενδεχομένως δεν θα έχει επαρκές αντικείμενο συζήτησης και θα διεξάγεται εκ του περισσού. Ο περιφερειάρχης εκτίμησε πως είναι επαρκής μία ειδική συνεδρίαση τον χρόνο για θέματα λογοδοσίας.

– όσον αφορά στην διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις Περιφέρειες, ο περιφερειάρχης εκφράστηκε θετικά σημειώνοντας ότι μέλη της είναι οι ορισμένοι από τον περιφερειάρχη αντιπεριφερειάρχες, προσθέτοντας ότι δεν επιτελούσε κάποιο ουσιαστικό ρόλο και η συγκρότησή της απλώς αποτελούσε συμμόρφωση με το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο.

– όσον αφορά στην αρμοδιότητα για την καθαριότητα στο οδικό δίκτυο, ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη θέση ότι είναι σωστή η πρόβλεψη του νομοσχεδίου να υπαχθεί η εν λόγω αρμοδιότητα στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, ως προς το τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου που διέρχεται εντός των ορίων των δήμων. Οσον αφορά δε στους καθαρισμούς ποταμών, χειμάρρων και ρεμάτων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα σύνθετο, καθώς εμπλέκονται Περιφέρειες, δήμοι και Δασαρχεία, εκτίμησε δε πως θα ήταν ορθό η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό υδατορεμάτων εντός σχεδίου πόλεως να ανήκει στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, ενώ για όσα είναι εκτός σχεδίου να αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες σε συνεργασία ωστόσο με τα κατά τόπους Δασαρχεία.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας τόνισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να εμπιστευθεί την αυτοδιοίκηση ξεκαθαρίζοντας οριστικά τις αρμοδιότητες και ενισχύοντάς της οικονομικά, όπως βεβαίως και να την ελέγχει.

 

Σειρά θεμάτων εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

 

Με ειδικούς συνεργάτες συσκέφθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή διεκπεραίωση μιας σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η δακοκτονία, το νέο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη, η ανάπτυξη των υδατοδρομίων, η δημιουργία καταδυτικών κέντρων, το πάρκο εθνικής μνήμης στην Τρίπολη, καθώς επίσης και έργων του ΠΕΠ Πελοποννήσου

 

Παραδόθηκαν απινιδωτές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε δήμους από όλες τις Π.Ε.

 

 

Στην παράδοση μίας ακόμα σειράς αυτόματων ηλεκτρονικών απινιδωτών προς δήμους από όλες τις Π.Ε. προέβη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα παραδόθηκαν, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας Αγγελου Χρονά, συνολικά 19 αυτόματοι ηλεκτρονικοί απινιδωτές, οι οποίοι προορίζονται για αθλητικούς χώρους σε διάφορους δήμους, στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ συνολικά η Περιφέρεια -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας- έχει προμηθευτεί 85 που έχουν σταδιακά παραδοθεί σε δήμους και αθλητικά σωματεία.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Π. Νίκας, τόνισε ότι η Περιφέρεια υλοποιεί μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας προγράμματα εστιασμένα στη νεολαία και στην στήριξή της, ευχαριστώντας στο σημείο αυτό τόσο τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας, όσο και τον διευθυντή της πιο πάνω υπηρεσίας για το έργο που επιτελούν.

“Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών εντάσσονται και οι απινιδωτές που παραδίδουμε, έχουμε αγοράσει 85 και σήμερα παραδίδουμε στους δήμους 19 προκειμένου να τους διαθέσουν σε συγκεκριμένους χώρους αθλητισμού, αλλά και όπου διαπιστώσουν ότι αυτοί μπορεί να χρειαστούν. Εξυπακούεται φυσικά ότι είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και η παρουσία ανθρώπων που θα έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η περιφερειακή Αρχή τα 4 τελευταία χρόνια έχει προβεί σημαντικές παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους και στις 5 Π.Ε., ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την προώθηση του κλασικού αθλητισμού, με την δημιουργία των σχετικών υποδομών σε όσους αθλητικούς χώρους είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, όπως η τοποθέτηση ταρτάν και διάθεση αθλητικού υλικού.

 

Σε λειτουργία τίθενται τις επόμενες ημέρες 5 από τις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) οδικής κυκλοφορίας που εγκαθιστά στο οδικό της δίκτυο η Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Σε λειτουργία τίθενται τις επόμενες ημέρες 5 από τις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) οδικής κυκλοφορίας που εγκαθιστά στο οδικό της δίκτυο η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι πιο πάνω πέντε ηλεκτρονικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί στην Αργολίδα και στην Κορινθία, σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς η σχετική εργολαβία -που αφορά στην τοποθέτηση συνολικά 25 ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) οδικής κυκλοφορίας σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, από 5 σε κάθε Π.Ε.

Οι πινακίδες προορίζονται να ενημερώνουν τους οδηγούς με μηνύματα πολιτικής προστασίας, κατάστασης του οδικού δικτύου, αλλά και να ενημερώνουν για σημαντικές κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές διοργανώσεις είτε της Περιφέρειας είτε άλλου φορέα.

 

 

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας για το 2024

Σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, με τους διευθυντές Διοικητικού και Τεχνικών Εργων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, με αντικείμενο την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2024.

Στη σύσκεψη, όσον αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα, τονίστηκε από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα ότι θα εγγραφούν πιστώσεις για α) την ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων που χρηματοδοτούνται μέσω των ΚΑΠ ή από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, β) την συντήρηση των υποδομών, όπως τα κτήρια της Περιφέρειας σε κάθε Π.Ε., γ) τον καθαρισμό των πρανών στο οδικό δίκτυο -από φυτική γη, καθώς η συλλογή απορριμμάτων σε αυτό, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, αποτελεί από  το 2024 αρμοδιότητα των δήμων όσον αφορά στα εντός των διοικητικών τους ορίων τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, δ) την προμήθεια αλατιού για τους χειμερινούς μήνες, ε) την συντήρηση με ταπητίδια καθώς και την οριζόντια και κάθετη σήμανση του οδικού δικτύου.

 

Επιπλέον, από τον περιφερειάρχη επισημάνθηκε ότι θα εγγραφούν πιστώσεις για νέα έργα, ανάλογα με τις ανάγκες στην κάθε Π.Ε., με προτεραιότητα τα υδραυλικά έργα.

Ακόμα, ο Π. Νίκας είπε ότι η κάθε Π.Ε. θα εγγραφούν στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2024 οι προγραμματικές συμβάσεις για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση συνέχισής τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι προγραμματικές για το σύνολο των τουριστικών infokiosks της Περιφέρειας σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία που θα εγγραφούν στο τεχνικό πρόγραμμα των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Εξ άλλου, θα ενταχθούν και οι προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν σε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, μεταξύ των οποίων η σχολή υφαντουργίας στο Γεράκι, το Αρχείο Τσακωνιάς στη Νότια Κυνουρία, οι πολιτιστικές δράσεις στους Δήμους Βέλου – Βόχας και Μονεμβασίας κ.α.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη τονίστηκε πως η κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πρέπει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2024, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχουν συζητηθεί και εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οπως διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο νόμος επιβάλλει να μην μείνουν οι Περιφέρειες χωρίς προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι καθώς δίνεται η δυνατότητα πολλαπλών τροποποιήσεων του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα ζήτημα για τη νέα περιφερειακή Αρχή.

 

 

Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες της Κορινθίας λόγω ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων και ασθενειών

 

Τα σοβαρότατα ζητήματα που έχουν προκύψει στον πρωτογενή τομέα στην Κορινθία, λόγω ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων κατά την διάρκεια του φετινού χρόνου -οδηγώντας αγρότες και παραγωγούς σε απόγνωση- επισημαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε έγγραφό του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημειώνει, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης στο εν λόγω έγγραφό του:

“Λόγω των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων (καύσωνας, χαλάζι, κλπ) και ασθενειών στην ΠΕ Κορινθίας, εμφανίστηκαν ζημιές στην παραγωγή των

καλλιεργειών της περιοχής.

Οι ζημιές στα οινοποιήσιµα αμπέλια και στην Κορινθιακή σταφίδα είναι σημαντικές.

Η ζημιά, ανάλογα µε την τοποθεσία, τις συνεχείς βροχοπτώσεις, τον καύσωνα και την χαλαζόπτωση κυμαίνεται από 35 – 100%. Εχουν πληγεί περισσότερο οι καλλιέργειες στις ορεινές και ηµιορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων (Στυμφαλία, Βελίνα, Μεγάλος Βάλτος, Κρυονέρι, κλπ) και του Δήμου Νεμέας.

Επιπλέον είχαμε καταστροφή λόγω έντονης βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης και στα αλώνια αποξήρανσης σταφίδας (Κορινθιακή και Σουλτανίνα), παρασύροντας τόσο την απλωμένη σταφίδα όσο και τα προστατευτικά υλικά κάλυψης (πανιά, κλπ).

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες (σουλτανίνα, κλπ) οι ζημιές είναι πολύ µεγάλες µε αποτέλεσµα την µη διάθεση του προϊόντος και την διακίνηση προς τα χυµοποιεία µε πολύ χαμηλές τιµές που δεν καλύπτουν τα καλλιεργητικά έξοδα. Τα προβλήµατα εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούνται επιτραπέζιες ποικιλίες.

Η ζημιά ανάλογα µε την τοποθεσία, τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τον καύσωνα και την χαλαζόπτωση, φθάνει στο 100%. Εχουν πληγεί περισσότερο οι καλλιέργειες του Δήμου Σικυωνίων (Μεγάλος Βάλτος, Κρυονέρι, Σούλι, κλπ), των Δήμων Νεμέας, Βέλου – Βόχας, Κορινθίων (Ασσου, Λεχαίου, κλπ) και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Στα κηπευτικά λόγω κυρίως χαλαζόπτωσης η ζημιά ανάλογα µε την τοποθεσία, φθάνει στο 100%. Εχουν πληγεί περισσότερο οι καλλιέργειες στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων (Στυμφαλία, Βελίνα, Κρυονέρι, κλπ).

Στα σιτηρά λόγω βροχοπτώσεων και ανέμων είχαμε πλάγιασµα των φυτών µε αποτέλεσµα την µείωση της παραγωγής.

Στα µήλα και αχλάδια λόγω κυρίως χαλαζόπτωσης η ζημιά ανάλογα µε την τοποθεσία, φθάνει στο 100%. Εχουν πληγεί περισσότερο οι καλλιέργειες στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων (Στυμφαλία, Βελίνα, Κρυονέρι, κλπ). του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Στους ελαιώνες της ΠΕ Κορινθίας την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχοπτώσεις για τον Δήμο Κορινθίων και την πεδινή περιοχή) και οι συνεχείς βροχοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές (ηµιορεινές) είχαν σαν αποτέλεσµα την ακαρπία, ατελή γονιμοποίηση και καρπόπτωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο µηδενισμός σχεδόν της παραγωγής σε µεγάλο µέρος της ΠΕ Κορινθίας, συνεπώς και η µείωση της παραγωγής ελαιολάδου για το 2023 – 2024. Επιπλέον η τελευταία χαλαζόπτωση προξένησε ζημιές σημαντικές και σε περιοχές που υπήρχε καρποφορία. Η εκτιμώμενη ζημιά στις περισσότερες περιοχές αγγίζει το 100%.

Εκτός των ανωτέρω έχουν παρουσιαστεί ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, σε υποστυλώσεις και δίκτυα άρδευσης.

Προχωρά η διαδικασία οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και κήρυξης αυτών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια