Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ (Φ. 1862)

 

Συνέντευξη του  Υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα στον Μίλτο Σακελλάρη

 

 

(Political.gr)

Αθήνα, 3.10.203

 

1) Η κυβέρνηση καλείται αρκετές φορές να διαχειριστεί κρίσεις. Ποσό θωρακισμένη είναι η χώρα απέναντι σε φυσικές καταστροφές που φαίνεται ότι θα έρχονται όλο και πιο συχνά;

Είναι γεγονός πως η κλιματική κρίση είναι εδώ, την βιώνουμε όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας και η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων φαινομένων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και ειδικότερα τα συναρμόδια υπουργεία και οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη προετοιμασία και αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΜΑΚ, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεργασία των Περιφερειών, αλλά και των εθελοντών βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα. Για την Πολιτεία υπάρχει η προτεραιότητα της προστασίας - πρώτα απ’ όλα- της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών αλλά και των κρίσιμων υποδομών. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως η απάντηση στην κλιματική κρίση θα πρέπει να είναι συλλογική. Είναι ανάγκη η Ευρώπη να κάνει ακόμα περισσότερα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, τόσο ως προς την ευελιξία σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και ως προς την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

 2) Στον τομέα της ευθύνης σας στο υπουργείο πολιτισμού ποιες είναι οι πρώτες σας ενέργειες ;

 Ο τομέας του Πολιτισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Η Ελλάδα είναι μια υπερδύναμη διεθνώς στον χώρο του Πολιτισμού και αυτό έχουμε την δυνατότητα και την βούληση να το αξιοποιήσουμε, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, ως μοχλό ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι για παράδειγμα μία χώρα συνυφασμένη με την πολιτιστική της κληρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Έτσι, ο τουρισμός μας βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον πολιτισμό και στα μνημεία της χώρας μας, καθώς και στον σύγχρονο πολιτισμό, με δράσεις παγκόσμιου βεληνεκούς. Στόχος μας στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πολιτιστική μας κληρονομιά και να την αξιοποιήσουμε με αγαθό τρόπο. Την ίδια στιγμή, μπορούμε ακόμα και να αυξήσουμε την επιρροή της χώρας μας διεθνώς, με την ακόμα πιο αποτελεσματική προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε Πολιτιστική Διπλωματία. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, για το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση νέου φορέα που αφορά την οπτικοακουστική πολιτική αλλά και την αυστηροποίηση της πολιτικής για την πειρατεία. Προωθούμε επίσης δράσεις για την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου και προχωράμε στην αναβάθμιση υποδομών φορέων με σκοπό πάντοτε την εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού μας.

3) Πώς μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των πολιτών σε όλα τα επίπεδα;

Κεντρική επιδίωξη προφανώς είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Παραμένουμε σταθεροί στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και προχωράμε με γρήγορο βηματισμό στην υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές. Αυτή τη στιγμή βέβαια, κύριο μέλημα μας είναι η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων και των επιπτώσεών τους στην κοινωνία. Ο στόχος μας είναι η ανάπτυξη με μέρισμα για όλους, η λειτουργία του κράτους με σύγχρονα και ψηφιακά εργαλεία, η καλύτερη δημόσια υγεία, η σταθερότητα και η σταδιακή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Σαφέστατα, η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Ένα πρόβλημα παγκόσμιο, απέναντι στο οποίο, η μάχη που δίνουμε είναι συνεχής. Τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός δείχνει να έχει αποκλιμακωθεί, όμως σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και κυρίως στα τρόφιμα, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες για τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την στήριξη των καταναλωτών και την ανάσχεση της ακρίβειας, η κυβέρνηση επιστρατεύει νέα μέτρα, που πήραν τις προηγούμενες ημέρες την έγκριση της Βουλής.

 4) Σε διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ οι σχέσεις με την Τουρκία οδηγούνται σε μια κατάσταση εξομάλυνσης. Το σχόλιο σας…

 Η Ελλάδα σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα σε σχέση με το 2019. Έχει ισχυροποιηθεί διπλωματικά, συνεχίζει ένα δυναμικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και αποτελεί πλέον πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας, ευημερίας, ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Έχει συνάψει ισχυρές στρατηγικές\αμυντικές συμφωνίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, ενώ ταυτόχρονα έχει θωρακίσει τα σύνορά της.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρή παρουσία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας, όπως είναι η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή, οι οποίες τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από τους συμμάχους μας.

Πράγματι, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια παραγωγική συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Erdoğan στις ΗΠΑ.

Συμφωνήθηκε να εργαστούμε ώστε να συνεχιστεί το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών. Προσδιορίστηκε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα συζητήθηκαν μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως πχ το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας, προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Προσβλέπουμε γενικότερα στο να αξιοποιήσουμε τη θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί τελευταία.

 5) Η αντιπολίτευση απέκτησε νέο επικεφαλής, τον κ. Στέφανο Κασελακη. Προκαλεί ανησυχία σε κυβερνητικό επίπεδο η παρουσία του;

Εμείς αντιμετωπίζουμε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με όρους αμιγώς πολιτικούς. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε την αντιπολίτευση απέναντι στα κρίσιμα εσωτερικά και διεθνή ζητήματα και προκλήσεις που μας απασχολούν, ζητώντας υπεύθυνη στάση, απαντήσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις. Αυτό που έχω να σημειώσω είναι πως το «νέο» δεν κρίνεται από εξαγγελίες ή δηλώσεις, αλλά από πολιτικές θέσεις, τις οποίες αναμένουμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, όπως πχ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα για το Άρθρο 16.


Δεν υπάρχουν σχόλια