Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1863)

 

Αρχιεπίσκοπος: Αν όλη η Ευρώπη έχει ευαισθητοποιηθεί στο πρόβλημα της Ουκρανίας γιατί όχι στο πρόβλημα της Κύπρου;

Newsroom  Κύπρος 22.10.2023

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σε συνέντευξη αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Κυπριακό ζήτημα

Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα τα γεγονότα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο Χριστιανός πάντα επιδιώκει την ειρήνη αλλά με δικαιοσύνη.

«Η ειρήνη εν απουσία πολέμου, καταπάτηση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης τότε μπορεί και η εκκλησία να ευλογήσει τα όπλα και να δώσει το δικαίωμα απελευθέρωσης του τόπου μας», είπε.

Σημείωσε ότι, στην Ουκρανία έγινε μία εισβολή και εμείς την Κύπρο την παρομοιάζουμε με την δική μας εισβολή από την Τουρκία η οποία για 50 σχεδόν χρόνια κατέχει και εκτουρκίζει ένα μεγάλο τμήμα του τόπου μας.

«Είναι κάτι το οποίο έπρεπε και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο για να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου και στο δικό μας πρόβλημα. Αν όλη η Ευρώπη έχει ευαισθητοποιηθεί στο πρόβλημα της Ουκρανίας γιατί όχι στο πρόβλημα της Κύπρου; Είμαστε σε υποδεέστερη θέση;», αναρωτήθηκε.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως και εκεί βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει και κάποιος ο οποίος θεωρεί ότι έχει άδικο να δρα. «Δεν μπορεί να σκοτώνει ανθρώπους οι οποίοι δεν έφταιξαν σε τίποτε. Μπορεί και ένα κίνημα αν θεωρεί ότι είναι απελευθερωτικό για τον εαυτό του να δράσει σύμφωνα με τους νόμους που επικρατούν για αυτά τα πράγματα», τόνισε.

Επεσήμανε ότι δεν μπορείς να μπαίνεις στο σπίτι του άλλου να σκοτώνεις χωρίς κανένα δικαίωμα, έτσι διδασκόμαστε και από αυτά τι να αποφεύγουμε και τι να επιδιώκουμε. «Η εκκλησία βέβαια εύχεται να υπάρχει ειρήνη αλλά με τις προϋποθέσεις που ανέφερα».

 

Γεραπετρίτης: «Όχι» σε διάλογο με την Τουρκία για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας…

Newsbomb

«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών, Αλέξανδρου Ζερβέα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως και για οιοδήποτε ζήτημα που αφορά την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα», προσθέτοντας ότι «θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι και αυτό, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της οιασδήποτε συμφωνίας».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από άποψης Ενόπλων Δυνάμεων». Ακόμη, παρέπεμψε τον βουλευτή στην προχθεσινή (18/10) τοποθέτηση του Υφυπουργού Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, όπου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία μείωση της στρατιωτικής μας ισχύος στα νησιά μας».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης προσέθεσε ότι είναι «αυτονόητο πως η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της, που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις: Της συνθήκης της Λωζάνης, του Μοντρέ και των Παρισίων, για τη “θωράκιση” και την άμυνα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος», υποστηρίζοντας ότι «έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο, καθώς την τελευταία τετραετία, έχει ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε προσωπικό και σε υποδομές, κάτι που δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αφετέρου διπλωματικά, η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες που ενισχύουν και “θωρακίζουν” τη διεθνή της θέση, έχει αναπτύξει αυτοτελή δράση σε διπλωματικό επίπεδο, κερδίζοντας σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο. Για αυτό, προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία – εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δίκαιου και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών– βρισκόμαστε σε θέση πραγματικής ισχύος».

 

 

Σαν το σπίτι τους! Μετανάστες έκαναν κατάληψη στο πάρκο "Θέρμαι" της Ρόδου


5Apostagma.gr  Newsroom

Στην καρδιά τηε πόλης έχουν κάνει "κατάληψη"

Μπάτε σκύλοι και αλέστε έχει γίνει η Ελλάδα με τους μετανάστες να έρχονται καθημερινά στα νησιά μας.

Από χθες αρκετοί μετανάστες που έφθασαν στη Ρόδο τις τελευταίες ημέρες έκαναν «κατάληψη» στο πάρκο του «Θέρμαι», όπως αναφέρει η rodiaki.gr.

Άνδρες, γυναίκες, κυρίως πιο νέοι σε ηλικία, αλλά ανάμεσά τους και παιδιά, φαίνεται από τον δρόμο ακόμα, ότι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πάρκο στην καρδιά της πόλης για να καταλύσουν.

Απ’ ό,τι γίνεται αντιληπτό από τους διερχόμενους, φαίνεται να κοιμούνται στον πρώτο όροφο της κεντρικής κατασκευής, για να προστατεύονται έτσι καλύτερα και από ενδεχόμενο βροχής και γενικά κακοκαιρίας.

Αρκετοί, χωρισμένοι σε παρέες, κάθονται σε διάφορα σημεία του πάρκου, παίρνουν τις βασικές προμήθειές τους από τα γύρω καταστήματα και πέντε-έξι μαζί, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, περιφέρονται στην πόλη.

Η εικόνα, πάντως, που προκαλεί περισσότερο αίσθηση-μιας και πρόκειται είπαμε για την καρδιά της πόλης-είναι αυτή που παρατίθεται όπου διακρίνουμε την μπουγάδα τους που είναι απλωμένη επίσης στον πρώτο όροφο της κεντρικής κατασκευής και φαίνεται από μακριά!..

 

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Νewsbomb

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας για υφαρπαγές περιουσιών

Με τον Έλληνα εκλεγμένο Δήμαρχο στη φυλακή, συνεχίζεται η υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων στο φιλέτο της Αλβανικής ριβιέρας όπως καταγγέλουν τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ακόμα και αλβανικά μέσα δείχνουν τις μπουλντόζες των εργολάβων να έχουν πιάσει δουλειά στους γκρεμούς. Πρόκειται για έγκλημα που καταστρέφει την τουριστική περιοχή αναφέρει ο τίτλος του ρεπορτάζ αλβανικού μέσου ενημέρωσης.

Κάτοικος της Χειμάρρας αναφέρει χαρακτηριστικά στην κάμερα του Alpha: «Έχουνε ξεκινήσει 4-5 έργα τεράστια στο χωριό Δρυμάδες. Ένας μαραθώνιος υφαρπαγών και αδειών στην αλβανική κυβέρνηση το να δώσουν άδεια σε ολιγάρχες».

Όσο η δίκη του εκλεγμένου Έλληνα δημάρχου δεν προχωρά τόσο μεγαλώνει η αυθαιρεσία με Αλβανούς από τα βόρεια της χώρας να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες σε εκτάσεις φιλέτο στη Χειμάρρα και τους Δρυμάδες, τονίζει στο ρεπορτάζ του ο Alpha.

Τα αλβανικά μέσα πάντως ενώ καλύπτουν εκτενώς της δίκη Μπελέρη αποφεύγουν κάθε σύνδεσή της με τις καταγγελίες για υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη του Φρέντι Μπελέρη που έχει διακοπεί θα συνεχιστεί την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου.

 

Δημογραφικός θάνατος: Η Ελλάδα πέταξε στα σκουπίδια το δώρο της ζωής και πλέον έχει το χαμηλότερο ρυθμό αναπαραγωγής σε όλη την Ευρώπη!

 



Ελευθέριος Ανδρώνης Ενωμένη Ρωμιοσύνη 23.10.2023

Η Ελλάδα αυτοκτονεί δημογραφικά όσο ελάχιστες χώρες διεθνώς – Χάνοντας την ταυτότητά μας, χάσαμε και το νόημα να κρατήσουμε όρθια τη χώρα

Ο πληθυσμός στην Ελλάδα έχει αρχίσει να μειώνεται σε απόλυτα νούμερα από το 2010. Πλέον οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Ενώ το 2010 καταγράφηκαν 114.766 γεννήσεις έναντι 109.084 θανάτων δέκα χρόνια αργότερα καταγράφηκαν 84.717 γεννήσεις έναντι 131.084 θανάτων. Στη χώρα μας ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη και ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως. Ενώ το όριο σταθερότητας αναπαραγωγής είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, στην Ελλάδα είναι 1,3.

Αυτά είναι τα λόγια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της επικείμενης μελέτης για το θέμα «της υγιούς και ενεργούς γήρανσης στην Ελλάδα», Μιλτιάδη Νεκτάριου στη διάρκεια εκδήλωσης για το δημογραφικό, την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Δέκα χρόνια σκληρών μνημονίων, δύο χρόνια πανδημικού απολυταρχισμού, ενάμισος χρόνος διεθνούς αναταραχής λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και δεκαετίες καλλιέργειας της κουλτούρας του ατομικισμού στην ελληνική κοινωνία, μας έφεραν σήμερα στο σημείο να έχουμε τον ταχύτερο δημογραφικό θάνατο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δύο γονείς γερνάνε και πορεύονται προς τη δύση της ζωής τους, αφήνοντας πίσω τους 1,3 παιδιά ως μέσο όρο. Να το πούμε τελείως ωμά για να συνειδητοποιήσουμε το δράμα της πατρίδας μας; Για κάθε κλάμα νεογέννητου στο μαιευτήριο, αντιστοιχούν 2 ταφόπλακες στο κοιμητήριο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια