Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1863)

 

Λαμπρή εκδήλωση στην Πύλο για την 196η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, “γεγονός παγκόσμιας σημασίας” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

 

 

“Η εκδήλωση για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου δεν είναι τοπική γιορτή, γιατί η ναυμαχία αυτή αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας, αντίστοιχο με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου”.

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του σήμερα, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στην Πύλο, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος για την 196η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου:

“Με τη ναυμαχία αυτή και τη νίκη των τριων ενωμένων στόλων δόθηκε τέλος στην κυριαρχία που ασκούσε η ‘ιερή συμμαχία’, αυτό το διευθυντήριο σκοπός του οποίου ήταν να κρατήσει υποδουλωμένους τους λαούς της Ευρώπης.

Και η στιγμή εκείνη έφθασε χάρις στην κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης, χάρις στο φιλελληνικό κίνημα. Γι’ αυτό και οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και κυρίως στην Αγγλία, στη Γαλλία και τη Ρωσία, πλοία των οποίων -υπό τον Κόντριγκτον, τον Ντεριγνί και τον Χέϊδεν- καταναυμάχησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο εδώ στην Πύλο” υπογράμμισε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο οποίος κατέληξε:

“Ως Μεσσήνιοι δε, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι καθώς από τον τόπο μας ξεκίνησε το 1821 η Επανάσταση των Ελλήνων με την απελευθέρωση της Καλαμάτας και στον τόπο μας επίσης υπογράφηκε η ελευθερία της Ελλάδας 6 χρόνια αργότερα με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου”.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα Παρασκευή 20 του μήνα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στις οποίες την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9.30 το πρωί μεταφέρθηκαν οι σημαίες με πομπή από το Δημαρχείο Πύλου στην πλατεία Τριων Ναυάρχων όπου έγινε η έπαρσή τους και στις 10.30 το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 11 εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση εθνικών ύμνων. Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Αγγελος Χρονάς εκφώνησε ομιλία και ακολούθησε παρέλαση σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων.

Στις 12 το μεσημέρι, οι επίσημοι μετέβησαν με πλωτά μέσα στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Βρετανών, Ρώσων και Γάλλων πεσόντων στη ναυμαχία, προ των οποίων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών. 

ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, παρέθεσε γεύμα στους επισήμους, στην Costa Navarino, όπου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Σκάλκος, στον σύντομο χαιρετισμό του, έπλεξε το εγκώμιο του Π. Νίκα:

“Στο πρόσωπό του βρήκα έναν πολύτιμο συνεργάτη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ σημειώνοντας ότι ο Π. Νίκας συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων περιφερειαρχών “που πάντα πάσχιζε για το καλό του τόπου του, χωρίς εξάρσεις, χωρίς υπερβολές, καθώς είναι σημαντικό να ξέρεις να διεκδικείς και να έχεις τα μάτια ανοιχτά. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν” παρατήρησε καταλήγοντας ο Δ. Σκάλκος

Οι σημερινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την υποστολή των σημαιών το απόγευμα και την αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου που έλαβε χώρα στις 8 το βράδυ, στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς και πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ΕΠΑ (πρώην ΠΔΕ) και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων κ.α.

 

 

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την εξέλιξη των προτάσεων επενδύσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων

 

Σύσκεψη για την εξέλιξη των προτάσεων επενδύσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων έλαβε χώρα σήμερα στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Οπως γνωστοποιήθηκε στην εν λόγω σύσκεψη, ειδικότερα, στο πλαίσιο του 

Ν3299/2004 (επιδότηση 50% της επένδυσης και μέχρι 2 εκ ευρώ) η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί ως προς τη δυνατότητα αίτησης – ένταξης επένδυσης. Το ύψος της κρατικής επιχορήγησης ανερχόταν σε 309.231.875 ευρώ και υποβλήθηκαν 750 σχέδια επενδύσεων τα οποία και εγκρίθηκαν, ενώ υλοποιήθηκαν 415 επενδύσεις -ενώ σε φάση υλοποίησης είναι ακόμα 63 σχέδια-, έχουν δε απορροφηθεί 158.000.000 ευρώ.

Εξ άλλου, στο πλαίσιο του Ν3908/2011 (επιδότηση 55% της επένδυσης και μέχρι 2 εκ ευρώ), έχει επίσης ολοκληρωθεί η διαδικασία ως προς τη δυνατότητα αίτησης – ένταξης επένδυσης. Στην περίπτωση αυτή, το ύψος κρατικής επιχορήγησης ανήλθε σε 18.000.000 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν 47 σχέδια επενδύσεων, από τα οποία έχουν υλοποιηθεί τα 9. Η απορρόφηση έφθασε τα 3.700.000 ευρώ.

Επίσης, στο πλαίσιο του Ν4399/2016 (επιδότηση 50% της επένδυσης και μέχρι 3 εκ ευρώ) έχει και εδώ ολοκληρωθεί η διαδικασία ως προς τη δυνατότητα αίτησης – ένταξης επένδυσης. Το ύψος της κρατικής επιχορήγησης ήταν 154.000.000 ευρώ, υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν 386 σχέδια επενδύσεων, ενώ η απορρόφηση ανέρχεται σε 16.000.000 ευρώ -ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη εκφράστηκε η εκτίμηση ότι σημαντικό ποσοστό των εγκεκριμένων σχεδίων δεν θα προχωρήσει σε φάση υλοποίησης.

Τέλος, στο πλαίσιο του Ν4887/2022 (επιδότηση μέχρι 63% για επένδυση μέχρι 1 εκ ευρώ) η διαδικασία είναι ακόμα ανοιχτή για αιτήσεις σχεδίων επενδύσεων προς ένταξη. Οπως αναφέρθηκε, όμως, ακόμα δεν έχει δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το ύψος της κρατικής επιχορήγησης, ενώ δεν υπάρχει και κατανομή. Ως τώρα έχουν υποβληθεί 10 σχέδια επενδύσεων, από τα οποία όμως έχουν απορριφθεί τα 5.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης, η διαπίστωση που προέκυψε είναι ότι στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα τα αιτήματα και διαπιστωμένη κινητικότητα προέρχονται από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ενώ στον δευτερογενή τομέα κυρίως από την Κορινθία.

Μία ακόμα διαπίστωση που προκύπτει επίσης, δήλωσε ο Π. Νίκας, είναι ότι οι αναπτυξιακοί νόμοι δίνουν μικρές δυνατότητες στις Περιφέρειες στον τομέα της επιδότησης σχεδίων επενδύσεων, ενώ για αυτές υπάρχουν δυνατότητες μέσα από άλλα προγράμματα, όπως το Leader (μέσω των Αναπτυξιακών) και το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ (μέσω των Επιμελητηρίων), ενώ προφανώς οι μεγάλες επενδύσεις επιδοτούνται από προγράμματα των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών.

 

 

Σημαντικό το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον κοινωνικό τομέα, δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

 

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο στον κοινωνικό τομέα, στηρίζοντας -μεταξύ άλλων- την επέκταση του προγράμματος υγιεινής σίτισης σε μαθητές αμεα και μαθητές που δεν είναι ενταγμένοι σε σχετικά προγράμματα της πολιτείας, ενώ συνέδραμε οικονομικά, από τον προϋπολογισμό της, την στήριξη κοινωνικών δομών”.

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας το πρωί σήμερα, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, την έναρξη των εργασιών του διήμερου εργαστηρίου για την υποστήριξη της διασύνδεσης των δομών κοινωνικής προστασίας και την ενδυνάμωση του περιφερειακού μηχανισμού κοινωνικής ένταξης, το οποίο διοργανώνουν σήμερα και αύριο η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και η Επιτελική / Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ενταξης.

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα με κοινωνικό πρόσημο το “Βοήθεια στο σπίτι” και κάλεσε σε συνεργασία και αλληλοστήριξη υπηρεσιών και φορέων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “όσοι δουλεύουν στις κοινωνικές δομές θα πρέπει να δουλεύουν ‘ιεραποστολικα’ και να έχουν ως αρχή τους την αγάπη για τον συνάνθρωπο”.

Παράλληλα όμως, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει πιστώσεις για κοινωνικές δράσεις, απαιτείται ορθή διαχείριση “για να πιάνουν τόπο”, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της Δομής θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες και σαφείς κατευθύνσεις από τους επικεφαλής των υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Παρατήρησε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ των ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη αρωγής -όπως όσοι έχουν διάφορα προβλήματα που τους εμποδίζουν να εργαστούν ή αυτοί που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, οι περιθωριακές ομάδες, οι μετανάστες, τα αμεα- και αυτών “που αρέσκονται να ζουν με τα επιδόματα, που προσφέρουν μαύρη εργασία ή που δεν κάνουν τίποτα -διαφορετικά η επιδοματική πολιτική καταλήγει να είναι για ορισμένους αντικοινωνική πολιτική” κατέληξε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Η περιφερειακή έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης αποτελεί την παροχή υπηρεσιών συμβούλου εξειδικευμένης επιστημονικής τεχνικής υποστήριξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως δικαιούχος της πράξης “Σύσταση και λειτουργία ‘Επιτελικής/Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης΄ (Περιφερειακή Κοινωνική Πύλη)” του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020’.

Το έργο συνδράμει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα  της  Περιφερειακής Κοινωνικής Πύλης, του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ενταξης και της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ενταξης, μέσω της εκπόνησης περιφερειακής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης, της αποτύπωσης και χαρτογράφησης των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Πελοπόννησο, της δικτύωσης των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο.

Σήμερα Πέμπτη 19 του μήνα το εργαστήριο έλαβε χώρα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης με 3 προγραμματισμένες συνεδρίες, ενώ αύριο Παρασκευή 20 του μήνα το εργαστήριο περιλαμβάνει επισκέψεις εργασίας σε επιλεγμένες κοινωνικές δομές της Τρίπολης.

Στο εργαστήριο συμμετέχουν διευθυντές και επιστημονικά στελέχη των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και των δικαιούχων δήμων, καθώς επίσης στελέχη των Κέντρων Κοινότητας και των Κινητών Μονάδων, της Επιτελικής Δομής και  των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως και των δήμων, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Τρίπολης όπως και εθελοντικών οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

 

Συνέχιση λειτουργίας κοινωνικών δομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εντάχθηκαν στο ΠΕΠ 2021 – 2027 με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Νίκα

Η συνέχιση της λειτουργίας 4 κοινωνικών δομών σε διάφορες Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 με σχετικές ισάριθμες αποφάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε την ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 των πράξεων:

α) Συνέχιση λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου (ΣΚ) Τρίπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έµφυλης βίας ή/και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών. Η πράξη έχει προϋπολογισμό 259.650 ευρώ.

β) Συνέχιση της δράσης του Κέντρου Κοινότητας και της Κινητής Μονάδας στον Δήμο Ναυπλιέων, µε περιοχή ευθύνης την Π.Ε. Αργολίδας. Η πράξη έχει προϋπολογισμό 785.497,50 ευρώ.

γ) Συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας και της Κινητής Μονάδας καθώς και λειτουργία παραρτήματος Ρομά και ΚΕΜ στον Δήμο Κορινθίων, με περιοχή ευθύνης την Π.Ε. Κορινθίας. Η πράξη, με προϋπολογισμό 759.645 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

δ) Συνέχιση του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και συγκεκριµένα του Πολυδύναμου Κέντρου στην Τρίπολη και της Κινητής του Μονάδας. Η πράξη έχει προϋπολογισμό 323.215,82 ευρώ και αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου δομών και υπηρεσιών.

Οι πιο πάνω τέσσερις πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια