Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ! (Φ. 1863)

 Η πρόταση βελτίωσης της καθημερινότητας του «Δήμου», την οποία ΜΠΟΡΟΥΜΕ ή ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να υλοποιήσουμε ΟΙ ΙΔΙΟΙ…

 

 

*Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου

 

 Στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης για τα αξιώματα του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων, καθώς και του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων, αφού βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο για μελέτη, αναστοχασμό και επαναπροσδιορισμό, διάβασα μία προσφιλή μου φράση σε πρόγραμμα φίλης υποψηφίας δημοτικής συμβούλου Αθηνών:

«Ο Πολιτισμός της Καθημερινότητας»… ως πρόταση βελτίωσης της καθημερινότητας του Δήμου.

Πραγματικά ό,τι μας λείπει ως συστατικό της κοινωνίας μας, της κοινότητας των συν-ανθρώπων που ζούμε σε μία γεωγραφική ενότητα, ως χαρακτηριστικό των ενεργών πολιτών-δημοτών…

Ο Πολιτισμός!

Λέγοντας δε «Πολιτισμό» εν προκειμένω, δεν εννοούμε τον Πολιτισμό με τη στενή έννοια που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στη σύγχρονη εποχή εννοώντας τις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες, αλλά τον Πολιτισμό ως τρόπο και στάση καθημερινής ζωής, που εμπεριέχει την εκλεπτυσµένη συµπεριφορά των δημοτών, τον ευγενή τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων, την τήρηση των υποχρεώσεων, τον σεβασμό στις παραδόσεις και στο σύστημα αρχών και αξιών του «Ανθρώπου».

Με άλλα λόγια, για να βιώσουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας στον Δήμο μας, δεν απαιτείται να ασκούμε τη ρητορική τέχνη, να ακούμε όπερα και κλασική μουσική, να διαβάζουμε φιλοσοφία ή να ξέρουμε από ζωγραφική, ιατρική, κ.α., αλλά να ακολουθούμε βασικούς κανόνες «καλής συμπεριφοράς», οι οποίοι θα σέβονται τις ανάγκες του «δημότη» ξεκινώντας από τις ανάγκες του ίδιου του εαυτού μας και του διπλανού μας και θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας διασφαλίζοντας τη σωματική και πνευματική ακεραιότητα όλων.

Μάλιστα, ο Πολιτισμός της Καθημερινότητας του Δήμου, ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ!

Ίσα ίσα, εφόσον κατανοηθεί η ανάγκη καλλιέργειας αυτού και υπάρξει η βούληση να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής στον Δήμο μας, όχι μόνον από πλευράς της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών της, αλλά κυρίως και πρωτίστως από πλευράς όλων ημών των πολιτών της πόλης μας, τότε και μόνον τότε, μπορούμε να δούμε αισθητή διαφορά.

Η συμπεριφορά των πολιτών μίας πόλης, ενός χωριού μπορεί να διαμορφώσει μία καλύτερη, ποιοτικότερη καθημερινότητα και πώς γίνεται αυτό;

Ας βάλουμε εμείς ένα τέλος στην αδιαφορία και στην κακοποίηση και καταστροφή των δημόσιων χώρων!

Ας σταματήσουμε να παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας στους πεζόδρομους και μπροστά στις ράμπες!

Ας επιτρέψουμε στην μητέρα που κρατά το μωρό της ή στον γέροντα να περάσει πρώτος…!

Ας περιορίσουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών την κατάληψη των χώρων των πεζόδρομων του Κέντρου με τραπεζοκαθίσματα, ώστε να διέρχονται εύκολα οι πεζοί, τα αμαξίδια ΑμΕΑ, τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της Πυροσβεστικής εάν χρειαστεί….!

 Ας τηρήσουμε την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους!

Οι φιλόζωοι ας αναλαμβάνουν την ευθύνη του κατοικιδίου τους, σεβόμενοι την πόρτα του γείτονα, του πάρκου, της πλατείας και συλλέγοντας τις ακαθαρσίες ως οφείλουν!

Ας σταματήσουν οι καλλιτέχνες του δρόμου τα αυθαίρετα και αντιαισθητικά γκράφιτι που βεβηλώνουν τα κτήρια και τα μνημεία μας κι ας ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό της έγκρισης του ιδιοκτήτη και των δημοσίων Αρχών πριν από κάθε δημιουργία τους με σκοπό την αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης και όχι τη διαμαρτυρία…!

Ας σταματήσουμε να μολύνουμε το περιβάλλον μας με σκουπίδια και απαγορευμένες ουσίες, λιπάσματα κ.α.!

Τέλος στη ρίψη απορριμμάτων στους δρόμους, στις πόρτες των γειτόνων μας, στις πλατείες μας!

Είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την καθαριότητα του σπιτιού μας, του πεζοδρομίου μας, του ρείθρου έμπροσθεν της οικίας ή του καταστήματός μας.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις βρισιές που ξεστομίζουμε, για την κακία και τη ζήλεια που εκφράζουμε, για την έλλειψη αισθητικής στην καθημερινότητά μας.

Ας αλλάξουμε, για να ζήσουμε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ καλύτερα!

Ας συμμετέχουμε πιο ενεργά σε αυτό που θέλουμε να γίνει η πόλη μας και το χωριό μας!

Ευγένεια, πολιτισμός, χαρά ζωής, ΕΜΕΙΣ μπορούμε να καταφέρουμε να γίνουν οι σχέσεις μας και οι κοινωνίες μας λίγο καλύτερες, λίγο ομορφότερες!

Αυτός είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητας και μπορεί ΕΜΕΙΣ να αλλάξουμε μέσω αυτού την ταυτότητα του Δήμου μας.

Ας ξεκινήσουμε ΣΗΜΕΡΑ!

 

* Εύη Κοκκίνου

Δικηγόρος

Διαμεσολαβήτρια

Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων

Απ. Παύλου 40, Κόρινθος

τηλ. 27410 84568

6944964225

email: ekokklaw@otenet.gr , https:/evikokkinoulaw.gr
  








 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια