UNICS - Το νόημα της Ζωής (Φ. 1862)
Από Unics (Δημοσιεύσεις Facebook)
Αφού μελέτησα το "Νόημα της Ζωής" του Βίκτορα Φρανκλ, σκέφτηκα να περιηγηθώ λίγο στην παγκόσμια αναζήτηση για εύρεση του νοήματος της Ζωής
Ξεκινώ με το Ιαπωνικό Ικιγκάι (生き甲斐 «λόγος ύπαρξης»), μια ιαπωνική έννοια, που αναφέρεται σε κάτι που δίνει σε ένα άτομο μια αίσθηση του σκοπού, έναν λόγο για να ζει.
Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για την ασκητική τους και τον αφαιρετικό τρόπο προσέγγισης της Ουσίας, γι' αυτό κι οι συλλήψεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!
Πρόσφατα, η ιαπωνική λέξη ikigai έχει εμφανιστεί ως ένας τρόπος για να βρεί κανείς την ευτυχία.
Η ιδέα του Ikigai
Η ιδέα πίσω από το Ikigai είναι απλή και εξηγείται ευκολότερα από το διάγραμμα Venn παρακάτω. Βρίσκεις την ευτυχία αν καταφέρεις να κάνεις: α) αυτό στο οποίο είσαι καλός. β) αυτό για το οποίο μπορεί να πληρωθείς. γ) αυτό που χρειάζεται ο κόσμος και δ) αυτό που αγαπάς.
Υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσει να βρείτε την εσωτερική ευτυχία, την ειρήνη και τον σκοπό της ζωής σας. Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα Venn, εάν καταφέρετε να ζήσετε στη διασταύρωση και των τεσσάρων κύκλων, οι πιθανότητές σας να είστε ευτυχισμένοι είναι πιθανώς καλύτερες, αν και η ευτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη.
Η Ιαπωνική Φιλοσοφία
Αυτό το διάγραμμα Venn δημιουργήθηκε αρχικά από τον Marc Vinn από τη Βρετανία. Στη συνέχεια, δύο Ισπανοί συγγραφείς έγραψαν ένα βιβλίο αυτοβοήθειας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life, που έχει ήδη μεταφραστεί σε εξήντα τρεις γλώσσες.
Η φιλοσοφία του ikigai μιλάει πολύ για τη μείωση του άγχους και δίνει προτάσεις παρόμοιες με πολλά άλλα βιβλία αυτοβοήθειας, όπως η εστίαση σε αυτό που κάνετε, οδηγώντας σε πέντε συμπεράσματα:
Μην ανησυχείτε.
Καλλιεργήστε καλές συνήθειες.
Καλλιεργήστε τις φιλίες σας κάθε μέρα.
Ζήστε μια ζωή χωρίς βιασύνη.
Να είσαι αισιόδοξος.
Το βιβλίο μιλά επίσης για τη θαυματουργή δίαιτα της Οκινάουα: μην γεμίζετε τον εαυτό σας με φαγητό , τρώτε διαφορετικά φαγητά και πίνετε πολύ πράσινο τσάι και χυμό shikuwasa (ένα είδος λεμονιού). Περιλαμβάνει ακόμη και το rajio taisō (ラジオ体操, μια άσκηση που ακούγεται στο ιαπωνικό ραδιόφωνο και γίνεται από πολλούς Ιάπωνες τακτικά), Yoga, Tai Chi, shiatsu και πολλά άλλα. Κλείνει με τους δέκα κανόνες του ikigai, που είναι μια ακόμη λίστα καλών, αλλά γενικών προτάσεων.
Τι σημαίνει πραγματικά στα Ιαπωνικά
Η ιαπωνική λέξη για το ikigai (生き甲斐) αποτελείται από τους χαρακτήρες 生き για να ζεις ή να είσαι ζωντανός και 甲斐 για αποτέλεσμα, αξία, χρήση ή όφελος. Σε συνδυασμό σημαίνει τον λόγο για τη ζωή, κάτι για το οποίο ζει κανείς ή τον σκοπό της ζωής. Αλλά η όλη ιδέα ότι αυτό είναι μια αρχαία ιαπωνική φιλοσοφία και κουλτούρα μπερδεύει τους ιθαγενείς Ιάπωνες… γιατί δεν είναι. Στην πραγματικότητα, η λέξη έχει διαφορετική σημασία στην Ιαπωνία. Είναι ένας όρος για τις μικρές χαρές στη ζωή, όπως χόμπι ή ποιοτικό χρόνο με φίλους ή οικογένεια. Στην πραγματικότητα, οι Ιάπωνες συγγραφείς στο Διαδίκτυο διασκεδάζουν και μπερδεύονται από τη φασαρία γύρω από αυτή τη σκοτεινή λέξη. Είναι μια επιτυχημένη δημιουργία μιας βιομηχανίας που αναζητά νόημα σε οτιδήποτε εξωτικό.
Το Ikigai δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο παράδειγμα όπου μια ξένη λέξη χρησιμοποιείται για να δώσει σε κάτι μια μυθική αύρα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το kata. Η μέθοδος πίσω από αυτό είναι ως επί το πλείστον καλή και η χρήση της μπορεί να σας βοηθήσει με την επιχείρησή σας. Ωστόσο, η ιαπωνική λέξη kata (型 ή 形) σημαίνει μορφή, μοντέλο, μοτίβο, τύπος, στυλ ή καλούπι. Χρησιμοποιείται συχνότερα στο πλαίσιο των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών (τζούντο, kendo, αϊκίντο και καράτε), αλλά και στο ιαπωνικό θέατρο και την τελετή τσαγιού. Οι περισσότεροι Ιάπωνες εκπλήσσονται για την πρόσθετη σημασία που έχει στη δυτική κατασκευαστική.
Ένα άλλο τσιτάτο είναι το shinrin yoku (森林浴), ή κολύμβηση στο δάσος, όπου υποτίθεται ότι οι Ιάπωνες χαλαρώνουν πνευματικά στη φύση. Στην πραγματικότητα, είναι απλώς μια ωραία βόλτα μέσα σε ένα δάσος και δεν χρειάζεστε κανέναν οδηγό shinrin yoku για να σας βοηθήσει να απολαύσετε το χρόνο σας.
Στοιχεία από το άρθρο
What Is Ikigai?
November 15, 2022 by Christoph Roser
Λίγες δικές μου σκέψεις:
Όλοι οι άνθρωποι, ως εικόνες Θεού, χαρακτηρίζονται από την ίδια ανάγκη εύρεσης της Οδού της Ομοίωσης, που αποτελεί ένα δρόμο που υπερβαίνει την αυτογνωσία, με την αναγνώριση και κάλυψη της βαθιάς ανάγκης βίωσης του Θείου.
Το ταξίδεμα στις διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις δεν προκαλεί καμμία βλάβη, αντίθετα ωφελεί, εμπλουτίζει νοητικά και βοηθά την κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.
Υπό την προϋπόθεση να μην μας προκαλεί σύγχυση, να μην μας αποσπά μέσω τεχνητών μυθοπλασιών της αγοράς ή του μυαλού μας, από το δικό μας δρόμο προς την Κοινωνία με την Αλήθεια, με τον Κύριο, που αποκαλύπτεται στην αυλή μας, εντός μας, χωρίς καμμία ανάγκη ξενιτείας, εκτός ίσως για όσους επιλέγουν αυτό τον πολύπλοκο δρόμο προσέγγισής Του.
Εικόνα από τον Christoph Roser στο AllAboutLean.com με τη δωρεάν άδεια CC-BY-SA 4.0
Κυριάκος Κόκκινος,
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Συστημικός Αναλυτής CSAP, Διαμεσολαβητής, Coach, Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Αφήστε ένα σχόλιο