Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ 10 (Φ. 1865)

 Η Δικαιοσύνη Του Θεού και των ανθρώπων…

 


 

    Μου ετέθη το θέμα τα Θείας Δικαιοσύνης και μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια, όταν είχε την μύηση στην Ορθόδοξη Πίστη του Ιησού Χριστού. Η Δικαιοσύνη του Θεού είναι διαφορετική από τη Δικαιοσύνη του ανθρώπου.

    Η Δικαιοσύνη των ανθρώπων είναι ανταποδοτική, δηλαδή ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της παραβάσεως του Νόμου επιβάλλεται και η ανάλογη ποινή. Που καθορίζει ο Ποινικός Κώδικας και ο σχετικός Νόμος.

    Η  Δικαιοσύνη του Θεού είναι «αποκαταστατική»,  δηλαδή σκοπεύει όχι στην τιμωρία, αλλά στη θεραπεία της παρανομίας και την αποκατάσταση του παραβάτη του Νόμου του Θεού στην προηγούμενη σχέση Του με τον Θεό. Όσο μεγάλη είναι η παρανομία και αμαρτία, όταν εξομολογηθεί ο άνθρωπος με ειλικρίνεια μετάνοιας ενώπιον του Πνευματικού, ο Θεός τον συγχωράει.

    Η ανθρώπινη δικαιοσύνη έλεγε ο Όσιος Παϊσιος: Έσφαλες; Πρέπει να τιμωρηθείς. Η Θεία δικαιοσύνη λέει: Αναγνωρίζεις το λάθος σου και μετανοείς; Συγχωρείσαι. Είμαστε στα χέρια του Θεού, που είναι όλος αγάπη.. Ο Κριτής μας, είναι σπλαχνικός και φιλάνθρωπος. Δεν ψάχνει να βρει κάτι για να μας καταδικάσει. Απεναντίας, ψάχνει κάτι, το παραμικρό, για να μας δικαιώσει.

    Δικαιοσύνη Του Θεού είναι εκείνη η δικαίωση και αθώωση και απαλλαγή από τα αμαρτήματα, που δίνεται από Τον Θεό.  Η δικαιοσύνη Του Θεού είναι φιλανθρωπία, επειδή στον δίκαιο παρέχεται έλεος., Ο Θεός δεν παύει ποτέ να μας αγαπά. Δεν μας τιμωρεί, μας διαπαιδαγωγεί για να ξαναγυρίσουμε κοντά Του και να απολαμβάνουμε τις δωρεές Του!.

    Μετά από  όλα αυτά μήπως   θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας περί Δικαιοσύνης; Μήπως την Δικαιοσύνη πρέπει να την βλέπουμε με το μάτι Του Θεού και όχι των ανθρώπων;  Η δικαιοσύνη του χριστιανού μπορεί να φτάσει σε απεριόριστη ανεκτικότητα προς την αδυναμία του άλλου, που γίνεται με διάκριση και αποβλέπει στην ωφέλεια του άλλου.

    Σε κάθε ενέργειά μας ας ακολουθούμε το παράδειγμα του Κυρίου μας, όταν από τον Σταυρό του Μαρτυρίου δικαιολογούσε τους διώκτες Του στον Πατέρα Του και Τον παρακαλούσε να τους συγχωρήσει λέγοντας: «Πατέρα συγχώρησε τους, δεν ξέρουν τι κάνουν.»

    Είθε, όλοι μας να απαλλαγούμε από την ανθρώπινη νοοτροπία και να αποκτήσουμε την Δικαιοσύνη Του Θεού μας...

Β.Δ.Κ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια