Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1864)

 

Το ολοκληρωμένο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προστασία της αρχαίας διόλκου επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

 

 

Ολοκληρώθηκε το προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ έργο προστασίας της όδευσης της αρχαίας Διόλκου, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, το οποίο χρηματοδότησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Την περιοχή επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος δήλωσε πως την ερχόμενη Τρίτη 31 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα -παρουσία και του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα- η τελετή παράδοσής του ολοκληρωμένου έργου από την Περιφέρεια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν σημαντικό έργο.

Σκοπός του εν λόγω έργου ήταν η μακροχρόνια προστασία της όδευσης της αρχαίας Διόλκου από την θαλάσσια διάβρωση, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες συντήρησης των μελών, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του μνημείου. Το έργο περιλαμβάνει ανέλκυση των διάσπαρτων βυθισμένων μελών του μνημείου, δημιουργία θαλάσσιου φράγματος κατά μήκος της διόλκου και σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν, που κατασκευάστηκε κατά τμήματα με πρανή θωρακισμένα από φυσικούς ογκόλιθους λατομείου και κατά τμήματα με κατακόρυφο μέτωπο που διαμορφώνεται με προκατασκευασμένα πλωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η κατασκευή της διόλκου στην αρχαιότητα προέκυψε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και συνδέεται με την τυραννίδα του Περίανδρου στην Κόρινθο.

 

 

Ψηφιακούς νομάδες θα υποδεχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκπόνηση μελέτης ενέκρινε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης

 

 

Συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη, η διοίκηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Το σώμα, μεταξύ άλλων, ενέκρινε την εκπόνηση μελέτης σχετικά με το πρόγραμμα των “ψηφιακών νομάδων”, καθώς ο προσανατολισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να υποστηριχθεί η υποδοχή τους σε περιοχές της Περιφέρειας -όπου θα εγκατασταθούν για να εργαστούν μέσω διαδικτύου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη υποδομών που θα διασφαλίζουν γρήγορο ίντερνετ.

Η εν λόγω μελέτη θα εξετάσει τις περιοχές που προσφέρονται για την εν λόγω δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την προβολή της Περιφέρειας μέσω του DMS.

 

Συγχαρητήρια από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στα στελέχη της Περιφέρειας

 

 

Συγχαρητήρια στα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις διακρίσεις που έλαβε η Περιφέρεια σε πολλούς τομείς, στον καταξιωμένο θεσμό “Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ AWARDS 2019-2023” απευθύνει με έγγραφό του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Οπως αναφέρει ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή Αρχή, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που ο καθένας και η καθεμία, από τη θέση που κατέχει, κατέβαλε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των βραβευμένων έργων και δράσεων, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια για τη διάκριση και το επωφελές, για τον τόπο, έργο που παράχθηκε.

Προτρέπει δε τα στελέχη της Περιφέρειας, με γνώμονα τους κανόνες δικαίου και την αρχή της χρηστής διοίκησης, να συνεχίσουν με σθένος να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την γνώση τους, για νέες και σπουδαίες διακρίσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο την ευημερία και την ανάπτυξη του τόπου μας.

 

Να περιορισθούν οι εισηγήσεις για παρατάσεις έργων ζητά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας με έγγραφό του

 

Να εισηγούνται παρατάσεις έργων μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο καλεί τα στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων με σχετικό έγγραφό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

“Παρά τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις, παρατηρείται το εξόχως δυσάρεστο φαινόμενο να γίνονται εισηγήσεις για παρατάσεις ως προς την ολοκλήρωση των έργων, πέραν του οριζόμενου από τον συμφωνημένο χρόνο” επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, ο οποίος ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν την προσοχή τους “στην επάρκεια, την πληρότητα και την ωριμότητα των μελετών”.

Οπως τονίζει ο περιφερειάρχης, οι δικαιολογημένες παρατάσεις, που ορίζονται επακριβώς από τον νόμο, είναι απολύτως κατανοητές, όμως -συνεχίζει- με αδικαιολόγητες ή μη τεκμηριωμένες παρατάσεις “υπονομεύεται η αντικειμενικότητα των διαγωνισμών, επιβαρύνεται οικονομικά ο προϋπολογισμός, πλήττεται το κύρος της υπηρεσίας και προφανώς δεν υπάρχει ανανέωση και εκσυγχρονισμός του επαγγελματικού χώρου των αναδόχων”, ενώ “υπάρχουν και επιπτώσεις στην ποιότητα των έργων”.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι οι εισηγήσεις για παρατάσεις χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και με την επίρριψη ευθύνης στην υπηρεσία θα συνεπάγονται “διοικητική έρευνα για παράβαση καθήκοντος”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης τονίζει ωστόσο ότι τα υπηρεσιακά στελέχη δεν θα πρέπει να διστάζουν να προχωρούν σε έκπτωση του αναδόχου όταν αυτό επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον, καθώς η πλήρως στελεχωμένη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας θα τους παράσχει την απαραίτητη νομική υποστήριξη.

 

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, “να μην θεωρούμε ως δεδομένα ζητήματα όπως η ανεξαρτησία και η ελευθερία”

 


 “Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι ημέρα που συμβολίζει το ‘όχι’ του λαού μας, την αντίσταση του λαού μας στις δυνάμεις του φασισμού, τόσο το 1940 στην Πίνδο και το 1941 στο Ρούπελ, όσο και κατά την περίοδο της κατοχής μέσα από την εθνική αντίσταση”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με την αφορμή της επικείμενης εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, σημειώνοντας στη συνέχεια:

“Τέτοιες ημέρες προβάλει, πιο έντονη από ποτέ, η ανάγκη να γνωρίσουμε την ιστορία μας, να ακολουθούμε παραδείγματα και κυρίως να μην θεωρούμε ως δεδομένα ζητήματα όπως η ανεξαρτησία και η ελευθερία -καθώς σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο με πολύ μεγάλα προβλήματα και είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα”.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά τους περίπου 4.000 νεκρούς που έδωσε στον αγώνα του ’40 η IV Μεραρχία, στην οποία υπάγονται τα συντάγματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ασφαλή οδική σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7

 Ξεκίνησαν οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες, δηλαδή του δρόμου που κατασκευάζει η Περιφέρεια με σκοπό την ασφαλή οδική σύνδεση Αργους και Ναυπλίου -της Αργολίδας γενικότερα- με τον αυτοκινητόδρομο Α7.

Υπενθυμίζεται ότι τo εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 48.850.000 ευρώ, αφορά στην κατασκευή του τελευταίου συνδετήριου τμήματος, μήκους 7 χιλιομέτρων, της νέας επαρχιακής οδού ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, η οποία θα συνδέσει το οδικό δίκτυο της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κορίνθου – Τριπόλεως).

Ο πιο πάνω δρόμος, συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων -που συνδέεται με την υπό κατασκευή εθνική οδό Ναυπλίου – Λυγουριού μήκους 15 χιλιομέτρων-, αναμένει την υλοποίηση του μοναδικού και τελευταίου τμήματος, αυτού των Δερβενακίων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και παράλληλα να αξιοποιηθεί η ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων, όχι μόνο της Αργολίδας, αλλά και όλου του ανατολικού άξονα της Πελοποννήσου.

Με την παράδοση σε χρήση τoυ πιο πάνω οδικού άξονα βελτιώνεται η ασφάλεια και η κυκλοφοριακή ικανότητα των οδικών δικτύων των Π.Ε. Αργολίδας και Κορινθίας.

 

Συσκέψεις υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την διάβρωση στον Κορινθιακό Κόλπο και άλλα θέματα

 

 

Σειρά συσκέψεων υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Μεταξύ άλλων, εξετάστηκε το σημαντικό πρόβλημα της διάβρωσης από την θάλασσα των ακτών στον Κορινθιακό κόλπο -“πρόβλημα που χρονίζει εξ αιτίας της απαράδεκτης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση εκπόνησης της μελέτης προστασίας από το υπουργείο Υποδομών”, όπως παρατήρησε σχετικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Σημείωσε δε ότι μεθαύριο Τετάρτη, σε προγραμματισμένη μετάβασή του στην Αθήνα, θα θέσει εκ νέου το εν λόγω ζήτημα αυτό στους αρμόδιους φορείς.

Εξ άλλου, θέματα άλλων συσκέψεων υπό τον περιφερειάρχη αποτέλεσαν, η εξέλιξη των λιμενικών έργων, αλλά και η πληρωμής των περί τους 90 αξιολογητών, οι οποίοι χειρίζονται μείζονα ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα σχέδια βελτίωσης, καθώς και το πρόγραμμα νέων αγροτών.

 

 Στα 2,9 εκ ευρώ οι οφειλές δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, κατεβλήθη μέρος της οφειλής από μερικούς δήμους

Μέρος της οφειλής τους προς την διαχειρίστρια εταιρεία κατέβαλαν για την επεξεργασία των απορριμμάτων τους, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αρκετοί από τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ικανοποιητική μείωση του συνολικού χρέους από τους ΟΤΑ της Περιφέρειας στην εν λόγω εταιρεία -το οποίο, σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση του ΦοΔΣΑ, ανέρχεται πλέον σε 2.932.714,33 ευρώ.

Ωστόσο, παρά την σημαντική μείωση, η οφειλή προς την διαχειρίστρια εταιρεία εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη και να αποτελεί το κύριο πρόβλημα για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -“η μείωση είναι ικανοποιητική, αλλά θα πρέπει να μειωθεί και άλλο” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Συγκεκριμένα, η ανανεωμένη κατάσταση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου με τις μέχρι τώρα οφειλές ανά δήμο, έχει ως εξής:

Δήμος Αργους – Μυκηνών 460.672,05 ευρώ, Δήμος Βέλου – Βόχας 23 ευρώ, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας 143.708,99 ευρώ, Δήμος Γορτυνίας 24.802,54 ευρώ, Δήμος Δυτικής Μάνης 14.668,60 ευρώ, Δήμος Επιδαύρου 210.630,39 ευρώ, Δήμος Μεσσήνης 100.192,01 ευρώ, Δήμος Ναυπλιέων 1.517.905,63 ευρώ, Δήμος Νεμέας 40.339,40 ευρώ, Δήμος Νότιας Κυνουρίας 5 ευρώ, Δήμος Οιχαλίας 57.283,22 ευρώ, Δήμος Σπάρτης 45.720,38 ευρώ, Δήμος Τριφυλίας 260.789,87 ευρώ.

 

 

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Λουτρακίου για το γήπεδο των Ισθμίων

 


Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον Ισθμό της Κορίνθου -στο περιθώριο της εκδήλωσης παράδοσης του έργου προστασίας της αρχαίας Διόλκου.

Η εν λόγω σύμβαση, με συνολικό προϋπολογισμό 30.132 ευρώ -την οποία εκ μέρους του δήμου υπέγραψε ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης- αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα για το γήπεδο των Ισθμίων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Με την αφορμή αυτή, σε σύντομη παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας επισήμανε τις σημαντικές παρεμβάσεις της περιφερειακής Αρχής μέσα στα τελευταία 4 χρόνια στην Κορινθία και στον τομέα του αθλητισμού.

Μεταξύ αυτών, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στα γήπεδα του Ολυμπιακού Λουτρακίου όπως επίσης και στα γήπεδα στους Αγίους Θεοδώρους, στον Συνοικισμό στην Κόρινθο, στο Ζευγολατιό, στις Αρχαίες Κλεωνές, στα Ροζενά, αλλά και στους αθλητικούς χώρους του Ξυλοκάστρου.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια