Header Ads

Χρ. Δήμας: Από τον αρχαίο ένδοξο ελληνικό πολιτισμό σε νέα επιτεύγματα (Φ. 1865)

 

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας μιλά στο «Liberal» για την πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού να προβαίνει σε πολιτιστικές ανταλλαγές και σε δράσεις εξωστρέφειας. 

Έχουν συμπληρωθεί 30 χρόνια από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ. Έχουμε σφυρηλατήσει μια σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ χωρών με πλούσιο με πολιτιστικό υπόβαθρο. Λέγεται ότι η συνεργασία εκτείνεται στα πεδία της επιστήμης, του πολιτισμού, του εμπορίου, της ενέργειας κ.ά. Μιλήστε μας για ό,τι έχει να κάνει με το πεδίου του πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ χαρακτηρίζεται στρατηγική. Οι δυο χώρες έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικές διακρατικές συμφωνίες στην Άμυνα, την Ενέργεια, τον Τουρισμό, την Έρευνα και Καινοτομία κ.α. Σαφέστατα η συνεργασία αυτή εκτείνεται και στα θέματα του Πολιτισμού.

Όμως, με αφορμή την ερώτηση σας θα ήθελα να σχολιάσω και την επικαιρότητα που νομίζω ότι μας απασχολεί βαθύτατα, σε πολιτικό αλλά και σε κοινωνικό, στρατηγικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δυστυχώς γι’ αυτήν την κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία έχει ως πρώτα θύματα τους αμάχους και από τις δύο πλευρές, μετά την φρικιαστική, δολοφονική επίθεση εντός του Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Η Ελλάδα, μέσω του Πρωθυπουργού έχει δηλώσει σε όλες τις διεθνείς επαφές της αφενός το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αφετέρου την ανάγκη αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κάιρο σε πολυμερή διάσκεψη, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό ζήτημα και εκεί η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.

Τι σηματοδοτεί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Δώσαμε τις μάχες μας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κάναμε δύο αποτιμήσεις του αποτελέσματος. Η μια είναι η αποτίμηση της πρώτης κάλπης, στην οποία υπήρξε και ο πραγματικός ανταγωνισμός, όπου εκφράστηκε ένα δυναμικό κύμα στήριξης και νίκης από τους πολίτες για τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας. Σαφέστατα, η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Διότι εκεί -στη πρώτη- έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων.

Στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει αυτή όπου οι 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μία Περιφέρεια.

Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι κυρίαρχοι στις εκλογές είναι οι πολίτες και όχι τα κόμματα. Οι εκλογές αυτές τελείωσαν και όλοι μας αισθανθήκαμε ότι υπήρχε μια συσσωρευμένη κούραση στην κοινωνία με τις επαναλαμβανόμενες εκλογές και το θεωρώ απολύτως αναμενόμενο. Θα ήθελα να σημειώσω εδώ την πολύ εντυπωσιακά ανησυχητική αποχή.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές τελείωσαν και τώρα το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η «κάλπη της καθημερινότητας.» Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους του Δημάρχους και όλους τους Περιφερειάρχες από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και αν προέρχονται για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Έτσι πορευτήκαμε από το 2019, έτσι θα πράξουμε και τώρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια