Header Ads

Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΘΕΤΕΙ ΕΝ ΑΜΦΙΒΟΛΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (Φ. 1865)

 


 

           Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Ιστορία κάθε Έθνους, μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών, των αιώνων, αλλά και των χιλιετιών, αντιμάχονται η ακμή με την παρακμή, με αποτέλεσμα η μία κατάσταση να διαδέχεται την άλλη. Αντιμάχονται ουσιαστικά, οι πνευματικές και ηθικές αξίες της ακμής, που προάγουν τα Έθνη και τους Λαούς σε κάτι ανώτερο, με τις άκρατες υλικές ψευδοαξίες της παρακμιακής περιόδου, που εάν επικρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλοιώνουν, καταστρέφουν και ενδεχομένως εξαλείφουν ένα ολόκληρο Έθνος, καθώς και τον πολιτισμό αυτού, που ανεπτύχθη στις περιόδους της ακμής. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, όχι με επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά βασιζόμενος κυρίως στην ιστορική εμπειρία της ανθρώπινης πορείας στον χρόνο, ότι για να ολοκληρωθεί μία χρονική περίοδος και από την παρακμή να καταλήξουμε στην ακμή και αντίστροφα, απαιτείται να ολοκληρωθούν τέσσερα ιστορικά στάδια.

Το πρώτο στάδιο, ταυτίζεται με μία δύσκολη εποχή στην οποία έχει περιέλθει το Έθνος, εξαιτίας μίας μακράς περιόδου παρακμής.  Κατά την περίοδο αυτή, γεννάται η ανθρώπινη εσωτερική ανάγκη να επιστρέψουν οι ημέρες ευημερίας και εθνικής ισχύος, που είτε ο παρακμάζων λαός εβίωσε, είτε εγνώρισε μέσω της ιστορικής γνώσεως. Την περίοδο αυτή, όλες οι Υγιείς Δυνάμεις του Έθνους, συστρατεύονται στον Ιερό Κοινό Αγώνα της Αναγεννήσεώς του. Μέσα από αυτήν την εκπληκτική και ταυτοχρόνως επίπονη διαδικασία, αναγεννάται το ναρκωμένο και απαξιωμένο Ηρωικό Πρότυπο. Ένα πρότυπο που προάγει και εξυψώνει την ανθρώπινη φύση. Ένα πρότυπο που όταν επικρατεί, μετατρέπεται σε παράδειγμα προς μίμηση, καθημερινό τρόπο και στάση ζωής και ακολουθείται από όλους τους απαρτίζοντες ένα Έθνος. Από όλους εκείνους που είναι πλέον διατεθειμένοι να θέσουν στο περιθώριο τις εγωιστικές επιθυμίες τους, να αποτινάξουν τις περιττές υλικές απολαύσεις και να θέσουν ως πρωταρχικό σκοπό της ζωής τους, το Εθνικό Καλό και το Γενικό Κοινωνικό Συμφέρον.  Όταν η ανωτέρω πνευματική ζύμωση ωριμάσει, το Έθνος έχει καταστεί έτοιμο να ακολουθήσει τον δρόμο προς την Ακμή.

           Το δεύτερο στάδιο εκκινεί, όταν οι εκπρόσωποι του Ηρωικού Προτύπου και της Αναγεννήσεως του Έθνους, αφού πλέον έχουν ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο τους να αποκαταστήσουν το τρωθέν κύρος της Πατρίδος τους, είναι έτοιμοι να συμβάλουν κατά τρόπο αποφασιστικό, στην αναμόρφωση της Κοινωνίας, η οποία οφείλει και αυτή να συμβαδίσει με την περίοδο Ακμής που μόλις ξεκίνησε. Έχει έλθει η ώρα για την αποκατάσταση των Διαχρονικών Αρχών και Αξιών οι οποίες προσδιορίζουν την Εθνική Ταυτότητα. Την περίοδο αυτή, το Έθνος μεγαλουργεί, γεγονός που γίνεται αντιληπτό μέσα από την περαιτέρω εξέλιξη του Πολιτισμού και της Παιδείας.   

           Κατά το τρίτο στάδιο όμως, το ακμάζον Έθνος και το ανθρώπινο δυναμικό αυτού, αντιμετωπίζει τα εμφανή σημάδια της πνευματικής κοπώσεως, η οποία επέρχεται μετά από την μακροχρόνια και αδιάλειπτη προσπάθειά του, να δημιουργήσει, να ενδυναμώσει και να συντηρήσει, όσο περισσότερο δύναται, την ως άνω περιγραφείσα περίοδο ακμής. Κατά το τρίτο στάδιο, οι απαράμιλλες εθνικοκοινωνικές αξίες της Αγάπης για το Έθνος και την Θρησκεία, της Δικαιοσύνης, της Παιδείας, του Κράτους Δικαίου, του Συλλογικού Συμφέροντος, της Συντηρήσεως κάθε Διαχρονικής και Παραδοσιακής Αξίας, συγκρούονται με τον υλισμό και τις εκμαυλιστικές «αξίες», της ελευθεριότητος, της ραθυμίας, της εγωπάθειας, του προσωπικού συμφέροντος, της εθνικής και θρησκευτικής απονευρώσεως, οι οποίες τάχα, συνάδουν με την «πρόοδο». Την περίοδο αυτή, το Ηρωικό Πρότυπο έχει υποχωρήσει, έχοντας παραδώσει τα σκήπτρα του, σε εκπροσώπους της παρακμής.

           Την στιγμή λοιπόν που οι εκπρόσωποι της παρακμής ανέλθουν εις την εξουσία του κοινωνικού γίγνεσθαι και δη στην πολιτική, έχει ήδη εγκαινιασθεί το τέταρτο στάδιο. Το στάδιο της απόλυτης παρακμής που δυστυχώς θα διαρκέσει και αυτό τον χρόνο που απαιτείται, έως ότου το Έθνος να καταβαραθρωθεί για άλλη μια φορά στην Ιστορία. Προϋπόθεση για να συνεχισθεί η ως άνω διαδοχή των ιστορικών κύκλων και να δοθεί άλλη μία ευκαιρία στο Έθνος, ούτως ώστε αυτό να κατορθώσει να βιώσει άλλη μία Λαμπρή περίοδο Ακμής, είναι να επιβιώσει και να καταργήσει την παρακμή, όσο ταχύτερα γίνεται.

           Στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, έχει αποδειχθεί ότι ουκ ολίγα Έθνη που παρήκμασαν, δεν κατόρθωσαν να επανέλθουν στην ακμή, για τον λόγο ότι η μακρά περίοδος παρακμής, τα διέλυσε ολοκληρωτικά. Εξαίρεση ασφαλώς, αποτελεί το Έθνος των Ελλήνων. Ένα Πανάρχαιο Έθνος το οποίο ακμάζει και παρακμάζει χωρίς όμως να εξαφανίζεται. Πρόκειται για το μοναδικό Έθνος, το οποίο αναπτύσσοντας τον Κλασσικό Πολιτισμό κατά την Αρχαιότητα, εδίδαξε την Ανθρωπότητα, ώστε σε εκείνον τον αρχέγονο και εκτυφλωτικό πολιτισμό, να στηρίζεται ολόκληρη η σύγχρονη ανθρώπινη πνευματική εξέλιξη. Ένα Έθνος που με Ηγέτη τον Μέγα Αλέξανδρο τον Στρατηλάτη, ευτύχησε να μετατραπεί το 323 π.Χ. σε Κοσμοκρατορία για πρώτη φορά στην Ιστορία του. Πρόκειται για το Έθνος που κάποιοι βιάστηκαν να καταδικάσουν ότι εξηφανίσθη, επειδή οι Ρωμαίοι το κατέκτησαν το 146 π.Χ. και έτσι ολοκληρώθηκε ο ιστορικός κύκλος της Αρχαίας Ελλάδος. Πρόκειται για το Έθνος, το οποίο με όπλο τον ακαταμάχητο πολιτισμό του, ουδέποτε ηττήθη, αλλά μπολιάστηκε με την Ορθοδοξία στους Βυζαντινούς Καιρούς και τελικά ισχυροποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε μέσα στο πέρασμα των αιώνων, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να ταυτιστεί με τον Ελληνισμό και να μετατραπεί ουσιαστικά σε Ελληνική Αυτοκρατορία, δημιουργώντας επί Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, του κορυφαίου ίσως Αυτοκράτορος του Βυζαντίου, που εβασίλευσε από το 976 έως το 1025 μ.Χ., την Δεύτερη Ελληνική Κοσμοκρατορία, βιώνοντας σπάνια Αίγλη και ασύγκριτη Δόξα.

Το Ελληνικό Έθνος, το οποίο εστερήθη της Βασιλευούσης Κωνσταντινουπόλεως το 1453, εβίωσε την φρίκη της οθωμανικής βαρβαρότητος επί 4 αιώνες, αλλά ούτε τότε έσβησε. Επεβίωσε, επαναστάτησε νικηφόρα το 1821 και ίδρυσε για πρώτη φορά Εθνικό κράτος το 1832. Ένα κράτος που διπλασιάστηκε σε έκταση και πληθυσμό κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και ευρίσκεται σήμερα, πάλι σε παρακμή. Μία παρακμή εθνική και κοινωνική η οποία πρέπει να τερματισθεί. Μία παρακμή που αφορά την υποχώρηση των Εθνικών Αξιών και την επιβολή των νεοταξικών κελευσμάτων, που επιδιώκουν την κατάργηση των Εθνικών Κρατών και την εγκαθίδρυση μίας παγκοσμιοποιημένης πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση, την οποία οι Εθνικά Υγιείς Δυνάμεις οφείλουν άμεσα να παύσουν, ούτως ώστε να εκλείψει κάθε διαλυτικό φαινόμενο που θέτει εν αμφιβόλω την Συνέχεια του Ελληνικού Έθνους. Έπειτα, με την απαραίτητη συνδρομή των Ελλήνων Πατριωτών, θα τεθούν οι βάσεις για την οικοδόμηση της Εθνικής Ακμής και την επάνοδο της Ιδέας της Εθνικής Ολοκληρώσεως. Μία Ολοκλήρωση που θα επιτευχθεί όταν μία Εθνική Κυβέρνηση, αφού εξοβελίσει πολιτικά κάθε εθνομηδενιστική αντίληψη, εν συνεχεία θα επιδείξει μέριμνα για την επίλυση του Δημογραφικού, την σφυρηλάτηση της Ελληνοκεντρικής Παιδείας, την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, την άσκηση εθνικά υπερήφανης Εξωτερικής Πολιτικής, την ισχυροποίηση της Εθνικής Αμύνης και της Δημοσίας Τάξεως, την αντιμετώπιση της λαθρομεταναστεύσεως και την επικράτηση της Εθνικής Ιδεολογίας.

Καλό Αγώνα Συνέλληνες. Η τελική Νίκη θα είναι του Έθνους.

 Αναδημοσιευμένο από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ".

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια