Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1866)

 

Εκταμίευση 3.231.166,94 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

 


 Εντολές εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 3.231.166,94 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Οι σχετικές αποφάσεις αφορούν σε δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τον ενημέρωσε πως μέχρι το τέλος του φετινού χρόνου θα υπάρξει αλλεπάλληλη χρηματοδότηση για τα έργα του ΠΔΕ (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).

 

Τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας

 

Τηλεδιάσκεψη με τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Πελοποννήσου συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε, όπως ενημέρωσε σχετικά ο περιφερειάρχης, η αργή ανταπόκριση που διαπιστώνεται από τις πιο πάνω υπηρεσίες σε αιτήματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας κατέστησε σαφές προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να ανταποκρίνονται αμέσως στα αιτήματα της πιο πάνω Αρχής.

 

Αποφάσεις από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών θεμάτων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας για το 2024.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2024, διαμορφώνεται ως εξής προβλέπει έσοδα 265.247.007,40 ευρώ, έξοδα 329.260.969,36 ευρώ ενώ το έλλειμμα των 64.013.961,96 ευρώ που προκύπτει καλύπτεται από το προβλεπόμενο ταμειακό υπόλοιπο του φετινού οικονομικού έτους (2023).

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2024 αναλύει τα έσοδα – έξοδα ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

– Π.Ε. Κορινθίας: έσοδα 12.383.307 ευρώ, έξοδα 20.243.289,34 ευρώ, έλλειμμα 7.859.982,34 ευρώ (καλυπτόμενο από το προβλεπόμενο ταμειακό υπόλοιπο οικ. έτους 2023)

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη σημερινή της συνεδρίαση, εξ άλλου, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την δημοπράτηση αρδευτικού έργου στο δυτικό Ξυλόκαστρο, προϋπολογισμού 2.166.000 ευρώ. Ακόμα, προέβη στη έγκριση διενέργειας ανοιχτού, ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ έργο εξοικονόμησης νερού και ενέργειας στο δίκτυο άρδευσης του ΤΟΕΒ Φενεού, μέσω του εκσυγχρονισμού του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και της προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία συστήματος α) ηλεκτρονικής υδροληψίας με κάρτα, β) τηλε-ελέγχου και γ) ελέγχου διαρροών.

 

Συγχαρητήρια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην ομάδα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που διακρίθηκε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023, στον Παναμά

 

 

Ομάδα μαθητών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου απέσπασε χάλκινο μετάλλιο κατακτώντας την τρίτη θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 – World Robot Olympiad, που με θέμα “Συνδέοντας τον κόσμο” έλαβε χώρα στον Παναμά τις προηγούμενες ημέρες -από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου, ειδικότερα.

Πρόκειται για την ομάδα BitLab από την Καλαμάτα, την οποία αποτελούσαν οι Γιώργος Αθανασίου, ο Κωνσταντίνος Κούμανης και Παναγιώτης Στυλιανόπουλος -που ξεχώρισαν στην κατηγορία τους, στο πλαίσιο της πιο πάνω διεθνούς οργάνωσης, στην οποία μετείχαν 451 ομάδες από 90 χώρες.

Συνολικά η Ελλάδα απέσπασε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 – World Robot Olympiad, δύο χάλκινα μετάλλια, μία 4η και μία 8η θέση.

Με αφορμή την σημαντική διάκριση που απέσπασε η ομάδα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δήλωσε:

“Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την σε παγκόσμιο επίπεδο επιτυχία των παιδιών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τη Μεσσηνία, στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής. Θερμά συγχαρητήρια στην χρυσή μας νεολαία που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα. Εύχομαι τον δρόμο των παιδιών αυτών να τον ακολουθήσουν και πολλά άλλα”.

 

 Ολοκλήρωσε το έργο της η ομάδα Jaspers ως προς τον φάκελο του έργου της διαχείρισης απορριμμάτων, ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η υποβολή του στην Ε.Ε.

 

Ολοκληρώθηκε το έργο της ομάδας Jaspers αναφορικά με την υποστήριξη του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω ΣΔΙΤ.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου η ομάδα Jaspers, στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρείχε για το μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω ΣΔΙΤ, απέστειλε το σημείωμα ολοκλήρωσης της υποστήριξής της.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η υποβολή στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του συνόλου του φακέλου του εν λόγω μεγάλου έργου, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι της συγχρηματοδότησής του από την Ε.Ε.

Σχολιάζοντας σχετικά την εξέλιξη αυτή, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε την εκτίμηση πως “μετά την έγκριση από την ομάδα Jaspers, αναμένεται ότι η εξέλιξη του έργου της διαχείρισης των απορρριμμάτων με ΣΔΙΤ και η συγχρηματοδότησή του από την Ε.Ε. θα είναι ομαλή”.

Yπενθυμίζεται ότι η Jaspers αποτελεί καρπό συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και της Γερμανικής Τράπεζας Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Πρόκειται για ένα μέσον παροχής τεχνικής βοήθειας στις ευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. μεταξύ 2004 και εντεύθεν, με σκοπό να προσφέρει στα εν λόγω κράτη – μέλη την απαιτούμενη υποστήριξη για την προετοιμασία μεγάλων έργων υψηλής ποιότητας, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια