Header Ads

ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (Φ. 1867)


Του Ανδρέα Μητσόπουλου *

    

 Σε επαγγελματικό θάνατο οδηγεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχοντας ως στόχο της, την υπερψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου των “φωστήρων” που κατοικοεδρεύουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα ζήλευε κάθε συνεπής κρατιστής, δεδομένου ότι η εφαρμογή του, πρόκειται να εξοντώσει οικονομικά κάθε αυτοαπασχολούμενο, επιβάλλοντας από το 2024, ως τεκμαρτό φορολογητέο ετήσιο εισόδημα, το ποσό των 10.920 ευρώ, θεσπίζοντας ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένα ποσό, που βαθμιαία θα φθάνει έως το ύψος των 14.196 ευρώ, εκτοξεύοντας την φορολογία των ανωτέρω επαγγελματικών κλάδων σε δυσθεώρητα ύψη.

     Η βάναυση αντιμετώπιση των ελευθέρων επαγγελματιών από την σημερινή κυβέρνηση, δεν διαφέρει ουσιαστικά από την στυγνή κρατικίστικη και αντιαναπτυξιακή αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επί των ημερών του είχε φέρει προς ψήφιση το εκτρωματικό ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου προεβλέπετο η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 38% και φορολογία 29% έως 33% στα φυσικά πρόσωπα, είτε επί των εισοδημάτων τους, είτε επί των τεκμηρίων διαβιώσεως, εάν αυτά υπερτερούσαν του εισοδήματός τους. Δεν διαφέρει, ούτε από την εχθρική στάση απασών των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταιών 13 ετών, που θέσπισαν και εφάρμοσαν την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος, θέτοντας τα θεμέλια για την κατάργηση του ελεύθερου επαγγέλματος.

     Το εν λόγω νομοσχέδιο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κατά καιρούς αφηγήματα της ελεύθερης οικονομίας, του φιλελευθερισμού και της αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κυβερνώντες που ως επί το πλείστον τυγχάνουν ανεπάγγελτοι, ευρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, λειτουργώντας ερασιτεχνικά και επικίνδυνα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καταστρέφοντας έτι περαιτέρω, ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Λαού, παραβλέποντας το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι τα ελευθέρια επαγγέλματα διαγράφουν κατακόρυφη φθίνουσα πορεία, από την εποχή των μνημονίων και εντεύθεν. Βέβαια, αυτές οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που κυμαίνονται κατά μέσον όρο σε ποσοστά άνω του 50% του πραγματικού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν αγγίζουν για άλλη μια φορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκερδαίνουν αστρονομικά ποσά και φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας ελάχιστα εισοδήματα, περιορίζοντας έτσι δραστικά τα κρατικά έσοδα, δεδομένου ότι το κράτος δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση και ικανότητα, να προβεί στις κατάλληλες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων, ώστε να αποδειχθεί ποιοι πραγματικά έχουν αυξήσει και πώς, έντονα την περιουσία τους κατά την επαγγελματική διαδρομή τους και ποιοί δύνανται τελικά, να αντεπεξέλθουν στις δυσβάστακτες αυτές υποχρεώσεις.

     Αντίθετα, οι υγιείς ελεύθεροι επιτηδευματίες, που αποτελούν και την πλειοψηφία στους κλάδους τους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους απευθύνονται σε πελάτες των μικρομεσαίων οικονομικών τάξεων,  παρέχοντάς τους υπηρεσίες σε προσιτές τιμές, αμείβονται με την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή που προβλέπεται από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους και έτσι στο μπλοκ αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, δηλώνουν το ακριβές ποσό που λαμβάνουν, χωρίς να αποκρύπτουν εισοδήματα από το κράτος. Αν συνυπολογιστεί μάλιστα το γεγονός, ότι ο τζίρος στα ελευθέρια επαγγέλματα, διαγράφει ελεύθερη πτώση την τελευταία τετραετία, ένεκα και της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι αυτοί καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ασφάλιση,  φορολογούμενοι υπέρμετρα από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, μη δικαιούμενοι ούτε ψήγματος αφορολόγητου ποσού (όπως συμβαίνει με τους Βουλευτές και τους Μισθωτούς) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών εξωθείται εν τέλει από το κράτος, είτε να αλλάξει επάγγελμα, είτε να μεταναστεύσει.      

     Το νέο αντιφιλελεύθερο, κρατικίστικο, αριστερίστικο και δήθεν “φιλολαϊκό”, φορολογικό νομοσχέδιο της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει υπέρ των φοροφυγάδων, τιμωρώντας άδικα τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες και θα καταστρατηγήσει την απαράβατη συνταγματική αρχή περί φοροδοτικής ικανότητος-δυνατότητος των πολιτών. Ένα τέτοιο σύστημα θα σημάνει το τέλος του ελεύθερου επαγγέλματος και την απαρχή της μαζικής υπαλληλοποιήσεως των ελευθέρων επαγγελματιών προς όφελος μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που θα αναζητούν θύματα που θα εργάζονται ακατάπαυστα και θα λαμβάνουν εξευτελιστικές αμοιβές.

     Πρόκειται για ένα νομοθέτημα, μέσω του οποίου οι κυβερνώντες επιδεικνύουν θρασύτατα, το μένος τους κατά των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι στηρίζουν αγόγγυστα την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι παράγουν, χωρίς να είναι κρατικοδίαιτοι. Ένα νομοθέτημα που συμβολίζει την εκκίνηση ενός ανελέητου διωγμού κατά των αυτοαπασχολούμενων, η δραστηριότητα των οποίων διώκεται από μία κρατικίστικη, δικαιωματιστική κυβέρνηση που μεριμνά για ανύπαρκτα “δικαιώματα”, αδιαφορώντας για τα υπαρκτά εργασιακά δικαιώματα. Το επιχείρημα δε της κυβερνήσεως, ότι οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες συμβάλουν στα κρατικά έσοδα, λιγότερο από τον μέσο της Ε.Ε., προκαλεί οργή, αφού οι “άριστοι” αποσιωπούν ότι η Ελλάς παρά τον περιορισμένο πληθυσμό της, συντηρεί ένα υδροκέφαλο Δημόσιο που όμοιό της δεν υπάρχει στην Ευρώπη, διαθέτοντας μικρότερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων εν σχέσει με άλλες χώρες.  

     Οι παρωχημένες αριστερίστικες αγκυλώσεις, εφαρμοζόμενες από μία “φιλελεύθερη” κυβέρνηση, στρέφονται εκ νέου, κατά των εντίμων ελεύθερων επαγγελματιών. Αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που διέπονται από τις θεωρίες του αποτυχημένου οικονομικού απολιθώματος του ακραίου κρατισμού. Αγκυλώσεις που υπηρετούν ηθελημένα ή μη, τους εθνομηδενιστικούς σκοπούς της Νέας Τάξεως που επιδιώκει διακαώς την ισοπέδωση της μεσαίας οικονομικής τάξεως ανά την υφήλιο και την εξαθλίωση του γηγενούς πληθυσμού των κρατών-εθνών. Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι στυλοβάτες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Χώρας. Είναι εκείνοι που προσφέρουν στον τόπο, χωρίς να επιβαρύνουν το Δημόσιο. Εκείνοι που είχαν όνειρα να ξεφύγουν από τα τετριμμένα. Εκείνοι που αγωνίζονται σκληρά, περισσότερο από άλλους εργαζόμενους, ως εκ της φύσεως της δουλειάς τους, που απαιτεί διαρκή κίνηση και εγρήγορση, μην έχοντας την ευχέρεια να χαλαρώνουν μέσα σε πολυτελή γραφεία συνδικαλιστών. Εκείνοι που δεν προσκύνησαν το αριστερόστροφο μεταπολιτευτικό σύστημα, ακολουθώντας τον δύσκολο και τίμιο δρόμο του ελεύθερου επαγγέλματος, αναλαμβάνοντας τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Είναι όλοι εκείνοι οι αγωνιστές της ζωής, υποστηρικτές στην πλειοψηφία τους, της Πατριωτικής Παρατάξεως, που έδωσαν μακροχρόνιες και αδυσώπητες ιδεολογικές μάχες με το σοσιαλοκομμουνιστικό κομματικό κράτος. 

     Όλοι αυτοί οι βιοπαλαιστές σήκωσαν στις πλάτες τους κάθε άδικο φορολογικό ή ασφαλιστικό σύστημα, μαχόμενοι με πείσμα ώστε να παραμείνουν ζωντανοί, να συντηρήσουν την οικογένειά τους, να συνεχίσουν το επάγγελμά τους, προσφέροντας υπηρεσίες προσιτές, στους πολίτες που τους έχουν ανάγκη. Θα παλεύουν πάντα, ώστε να υπάρχουν επαγγελματικά, για να μην αφήσουν όλο το επαγγελματικό πεδίο, βορά στους επιτήδειους που οι κυβερνήσεις αδυνατούν να πατάξουν. Για ένα πράγμα όμως δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Για το αν τελικά, παρά τις προσπάθειές τους, θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Για το αν η Νέα Γενιά Φωτεινών Μυαλών κατορθώσει να παραμείνει στην Πατρίδα μας και να δημιουργήσει Οικογένεια. Μια Πατρίδα που κινδυνεύει να στερηθεί τα Ελληνόπουλα και να μετατραπεί σε αποικία ισλαμιστών λαθρομεταναστών που σύντομα θα αποτελούν ισχυρό εκλογικό σώμα και θα κρίνουν τις τύχες των μειοψηφούντων Ελλήνων. Θα αφήσουμε λοιπόν τους ινστρούχτορες του αριστερισμού και κάθε κεντροαριστερό “σώγαμπρο” της Ν.Δ., με “φιλελεύθερο” προσωπείο, που απόσχει παρασάγγας από τις Αρχές και τις Αξίες της Λαϊκο-Πατριωτικής Δεξιάς Παρατάξεως, να ολοκληρώσει τα αντεθνικά και αντικοινωνικά σχέδια του; Το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση ασφαλώς είναι ΟΧΙ.   (Δημοσιεύτηκε και στην "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ").

 

*Ο κ. Ανδρέας Μητσόπουλος, είναι Δικηγόρος, Συγγραφέας από το Λέχαιο Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια