UNICS -Το ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ στο Θέατρο Θορικού, στα μοναδικά Ορυχεία του Λαυρίου και στο Χάος της Καμάριζας (Φ. 1864)
Από Unics (Δημοσιεύσεις Facebook)
Το ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ οργάνωσε την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, μία μοναδική ξενάγηση - εξερεύνηση στην εξαιρετική ιστορικά, πολιτιστικά και γεωλογικά περιοχή του Λαυρίου, που περιέλαβε:
1. Ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο του Θορικού:
Το αρχαίο θέατρο στον Θορικό αναπτύσσεται στη βραχώδη πλαγιά του παράκτιου λόφου Βελατούρι, σε άμεση συνέχεια του ανασκαμμένου οικισμού του αρχαίου Δήμου των Θορικίων. Στο άμεσο περιβάλλον του, βρίσκεται προς τα Δ οικία και εργαστήριο καθαρισμού μετάλλων (πλυντήριο), και νότια της ορχήστρας νεκροταφείο σε χρήση από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. Είναι επίμηκες με ευθύγραμμο κεντρικό τμήμα και καμπύλα άκρα.
Η ορχήστρα του θεάτρου είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμη (περίπου 16 Χ30 μ.) με αποστρογγυλεμένες τις γωνίες προς το κοίλον. Στη νότια ελεύθερη πλευρά υποστηρίζεται από αναλημματικό τοίχο μήκους 24 μ. περίπου, τα άκρα του οποίου θεμελιώνονται πάνω στον φυσικό βράχο. Το δυτικό άκρο της ορχήστρας καταλαμβάνει ναΐσκος του Διονύσου, από τον οποίο σώζονται μόνον τα θεμέλια, και το ανατολικό ορθογώνια κατασκευή, πιθανός βωμός. Ο χώρος διαμορφώθηκε σταδιακά με διαδοχικές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με τις αυξημένες ανάγκες για τη συγκέντρωση των δημοτών μετά την πολιτειακή μεταρρύθμιση του Κλεισθένους το 507 π.Χ. με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
2. Ξενάγηση στο Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας & στο Μεταλλευτικό Φρέαρ “Serpieri No 1" :
Βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου και μπορεί να διακριθεί εύκολα, λόγω του σιδερένιου πύργου του μεταλλευτικού φρέατος. Το μεταλλευτικό φρέαρ Serpieri No 1, βάθους 165 μ. (με ορυχεία πέντε επιπέδων), κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου το 1880. Λειτουργούσε μέχρι το 1973 και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής.
Εκτός από τον ανυψωτικό πύργο, βλέπουμε το κτίριο όπου φιλοξενήθηκε ο κινητήρας κίνησης. Το κτίριο φιλοξενεί τώρα το Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας. Κάποιος μπορεί επίσης να δει τη γέφυρα για τη φόρτωση του μεταλλεύματος, καθώς και τμήματα των υπαίθριων αποθηκών όπου γινόταν η επιλογή του μεταλλεύματος. Το μεταλλευτικό φρέαρ Serpieri No 1 χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή του μεταλλεύματος καθώς και για την μεταφορά του προσωπικού στα υπόγεια μεταλλεία εξόρυξης.
3. Είσοδος και ξενάγηση σε τμήμα του ορυχείου:
Είδαμε μέρος των στοών και μέρος του μοναδικού παγκοσμίως ορυκτού πλούτου της Αττικής Λαυρεωτικής Γης, με 700 ορυκτά από τα 5.470 είδη ορυκτών που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί στη γη (τα 5.237 αναγνωρίζονται επίσημα από την Διεθνή Ορυκτολογική Ενωση (ΙΜΑ).
4. Επίσκεψη στο μοναδικό κρατήρα ΧΑΟΣ, το σπάνιο όσο και απόκοσμο μνημείο της φύσης, έναν κρατήρα σε σχήμα καρδιάς, με διάμετρο πάνω από 120 μέτρα και βάθος περίπου 55 μέτρα. Μια θεωρία αναφέρει ότι το Χάος δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ η πλέον λογική εκδοχή αποδίδει το γεωλογικό σχηματισμό στη γεμάτη υπόγειες στοές και μεταλλευτικά τούνελ περιοχή και την κατάπτωση της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου.
6. Επίσκεψη στα αρχαία μεταλλευτικά πλυντήρια του Παγκοσμίου Γεωπάρκου της UNESCO Λαυρεωτικής:
To γεωπάρκο Λαυρεωτικής είναι μια περιοχή εκτάσεως 262 τ.χλμ. με έναν απίστευτο περιβαλλοντικό – γεωφυσικό πλούτο που (μεταξύ άλλων) περιλαμβάνει περίπου 1000 μεταλλευτικές στοές και ισάριθμα φρεάτια και 50+ γεωτόπους.
Η όλη ξενάγηση έλαβε χώρα από τον εξαιρετικό Βασίλη Στεργίου, που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στην εξερεύνηση των ορυχείων του Λαυρίου *, ο οποίος μας τίμησε με ξενάγηση στην υπέροχη προσωπική του συλλογή.
* Ο Βασίλης Στεργίου γεννήθηκε το 1958 στους Σελλάδες Άρτας και το 1965 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην βιομηχανική πόλη του Λαυρίου. Ήδη από την εφηβική ηλικία ήρθε σε επαφή με τους μεταλλωρύχους των μεταλλείων του Λαυρίου που τον μύησαν στον μαγικό κόσμο των ορυκτών. Έτσι ξεκίνησε να επισκέπτεται τις υπόγειες γαλαρίες και να συλλέγει ορυκτά. Εργαζόταν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) μέχρι την συνταξιοδότησή του, ενώ ταυτόχρονα η μακροχρόνια ενασχόληση του με τα ορυκτά του Λαυρίου τον κατέστησαν ερασιτέχνη ερευνητή ορυκτολόγο. Το 2018 ανακάλυψε ένα νέο ορυκτό είδος στο μεταλλείο της Πλάκας Λαυρεωτικής (μεταλλευτική στοά Νο80) το οποίο το επόμενο έτος ονοματίστηκε ως Στεργιουίτης (Stergioutie) τιμής ένεκεν. Συνεργάζεται με ερευνητές από διάφορα ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο για την ανακάλυψη νέων ορυκτών στα μεταλλεία του Λαυρίου. Εργάζεται ως εθελοντής στο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, διαχέοντας την γνώση για την γεωλογία και την μεταλλευτική ιστορία της περιοχής μέσω ξεναγήσεων σε μαθητές και φοιτητές.
Αφήστε ένα σχόλιο