ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1869)
Εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα το έργο αναβάθμισης του αισθητικού δάσους Πευκιά, στο Ξυλόκαστρο
Το
ολοκληρωμένο έργο της αναβάθμισης του αισθητικού δάσους Πευκιά, στο Ξυλόκαστρο,
το οποίο υλοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής
σύμβασης με τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης,
εγκαινίασε ο περιφερειάρχης
Παναγιώτης Νίκας προχθές Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στον περίβολο του ναού της Αγίας
Βαρβάρας.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο προστασίας του εν λόγω δάσους -ενός από τα συνολικά 19 χαρακτηρισμένα αισθητικά δάση της χώρας μας- υλοποιήθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και δήμου, με προϋπολογισμό 756.492 ευρώ.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα έργα που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια στην Κορινθία, ενώ ειδικότερα για την περιοχή του πιο πάνω δήμου επισήμανε ότι εξελίσσονται έργα προϋπολογισμού περί τα 20 εκ ευρώ -με το πλέον σημαντικό να είναι ο δρόμος από το Ξυλόκαστρο προς τα Τρίκαλα, με προϋπολογισμό 7,7 εκ ευρώ.
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή του δήμου η Περιφέρεια έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στις αθλητικές υποδομές, αλλά και τις αρδευτικές υποδομές.
Αναφερόμενος περιφερειάρχης Π. Νίκας γενικότερα στην Κορινθία, σημείωσε ότι αποτελεί εξαιρετική ανάγκη η άμεση ολοκλήρωση, από το αρμόδιο υπουργείο, των μελετών για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των παραλίων του Κορινθιακού Κόλπου, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση των μελετών καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή το φαινόμενο προχωρεί και δεν είναι δυνατή η εμβαλωματική και κατά τόπους αντιμετώπισή του.
Πρόσθεσε, πάντως, ο περιφερειάρχης πως από την πλευρά της πολιτείας υπάρχει δέσμευση ότι σύντομα ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη.
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε στο Ξυλόκαστρο σειρά συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 330.200 ευρώ, για διάφορα έργα στην Π.Ε. Κορινθίας.
Ειδικότερα, αντικείμενο των συμβάσεων είναι, α) ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Π.Ε. Κορινθίας περιόδου 2023 – 2024, έργο 90.000 ευρώ, β) η συντήρηση γεώτρησης του ΤΟΕΒ Ξυλόκαστρου στην περιοχή Βελανίδια, έργο 18.600 ευρώ, γ) η κατασκευή δεξαμενής πολλαπλών χρήσεων στον ΤΟΕΒ Καμαρίου, έργο 74.400 ευρώ, δ) η προμήθεια σωλήνων για τον ΤΟΕΒ Ρίζας και Μεγάλου Βάλτου, έργο 37.200 ευρώ, ε) η συντήρηση της κεντρικής αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ για το 2023, έργο 50.000 ευρώ και στ) η συντήρηση και η επισκευή συστημάτων άντλησης υδάτων σε αρδευτικές υποδομές της Κορινθίας, έργο 60.000 ευρώ.
Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων, μεταξύ άλλων, ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, η βουλευτής Μαριλέα Σούκουλη, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής και Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου, η εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού, παρών απόψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στην εναρκτήρια εκδήλωση
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη, το απόγευμα σήμερα Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, στα εγκαίνια του φετινού 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας, που λαμβάνει χώρα το τριήμερο από 1η έως και 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει, για μία ακόμα φορά, παρούσα.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει και φέτος στο 14ο Φεστιβάλ Μελιού -που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου την συμμετοχή 14 παραγωγών μελιού και από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες -5 από Μεσσηνία, 3 από Αρκαδία, 3 από Κορινθία, 2 από Αργολίδα, 1 από Λακωνία.
Επίσης διαθέτει και δικό της περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για ευρύτερες δράσεις της στο οποίο, κατά την διάρκεια του τριήμερου, θα παρίσταται ειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνοι, κτηνίατροι) από την ΔΑΟΚ της έδρας της Περιφέρειας.
Στόχος της Περιφέρειας είναι, μέσω της παρουσίας της σε ευρέως αναγνωρισμένες εκθέσεις και φεστιβάλ, να προβάλει και να προωθήσει προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, να ενισχύσει το εμπόριο και τις εξαγωγές και να συμβάλλει στη διεύρυνση των συνεργασιών.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω Φεστιβάλ αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό στον τομέα του και τη σημαντικότερη εκδήλωση του μελισσοκομικού τομέα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προγραμματίζονται, διαγωνισμός ελληνικών μελιών, παρουσίαση νέων προϊόντων, καθώς και μελισσοκομικό συνέδριο με θέμα “Χαρακτηρισμός και αυθεντικότητα των προϊόντων της μέλισσας” σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Οσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά 1.605 παραγωγοί με 176.719 μελίσσια. Η εικόνα ανά ΔΑΟΚ είναι η εξής, α) στην Αρκαδία 508 παραγωγοί με 58.110 μελίσσια, β) στην Κορινθία 208 παραγωγοί με 18.392 μελίσσια, γ) στην Αργολίδα 198 παραγωγοί με 32.023 μελίσσια, δ) στη Λακωνία 311 παραγωγοί με 36.866 μελίσσια, ε) στη Μεσσηνία 310 παραγωγοί με 22.042 μελίσσια και στ) στην Τριφυλία 70 παραγωγοί με 9.286 μελίσσια.
Ωστόσο, καθώς δεν έχουν κάνει απογραφή όλοι οι παραγωγοί, εκτιμάται ότι ο συνολικός τους αριθμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε περίπου 4.000 και κατέχουν περίπου 212.000 μελίσσια, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 3.000 τόνους.
Κυριότερα είδη παραγόμενου μελιού είναι από ελάτη και πεύκο στην Αρκαδία, από πορτοκάλι σε Αργολίδα και Λακωνία, από θυμάρι σε παραλιακές περιοχές ανατολικά και νότια, και ακόμα από ρείκι καστανιά και κουμαριά κατά τόπους.
Συνολικά στις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου λειτουργούν 38 συσκευαστήρια με δυναμικότητα 1.453 τόνους και 50 εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή).
Αναλυτικά ανά Π.Ε. η εικόνα είναι η εξής, α) Αρκαδία, 9 με δυναμικότητα 154 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 30, β) Αργολίδα 9 με δυναμικότητα 250 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 2, γ) Κορινθία 1 με δυναμικότητα 350 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 14, δ) Λακωνία 7 με δυναμικότητα 642 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 4 και ε) Μεσσηνία 12 με δυναμικότητα 57 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 0.
Τέλος, υπάρχει έγκριση για την απευθείας πώληση έως 1.200 κιλών ετησίως από τους μελισσοκόμους σε τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα.
Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα της γνωμοδοτικής επιτροπής για τον τουρισμό
Η πρόταση σχετικά με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2024 εξετάστηκε σε υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη της γνωμοδοτικής επιτροπής για τον τουρισμό, η οποία έλαβε χώρα σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.
Στην σύσκεψη, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννας Καλογεροπούλου και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, συζητήθηκε ένα σχέδιο έξι δράσεων, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 980.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη κατανομή των πόρων του υπό έγκριση -από το Περιφερειακό Συμβούλιο- προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2024 είναι η εξής:
Δράση 1 – Εκθέσεις Τουρισμού και προϊόντων, φυσικές, ψηφιακές ή υβριδικές (έως 300.000 ευρώ)
Δράση 2 – Διαφήμιση με ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα (έως 140.000 ευρώ)
Δράση 3 – Ψηφιακά κανάλια (έως 100.000 ευρώ)
Δράση 4- Εκδηλώσεις, διοργανώσεις, φεστιβάλ (έως 120.000 ευρώ)
Δράση 5 – Παραγωγή περιεχομένου (έως 140.000 ευρώ)
Δράση 6 – Μελέτες (έως 180.000 ευρώ)
Οπως επισημάνθηκε στη σημερινή σύσκεψη, οι προτεινόμενες πιστώσεις για τις πιο πάνω δράσεις αυτές μπορούν να μεταβληθούν.
Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στις εργασίες του 1ου Συμποσίου Συμμάχων και Χορηγών του Προγράμματος “Ακούμε τους Νέους”
Τις εργασίες του 1ου Συμποσίου Συμμάχων και Χορηγών του Προγράμματος “Ακούμε τους Νέους”, που έλαβαν χώρα στην κεντρική αίθουσα της βίλας Σικελιανού, στο Ξυλόκαστρο, χαιρέτισε προχθές Σάββατο το βράδυ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Το πιο πάνω πρόγραμμα, το οποίο στηρίζει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελεί πρωτοβουλία του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Τρίτο Πρόγραμμα και το σωματείο “Διάζωμα”. Στόχος είναι να συστήσει νέους μουσικούς στο μελλοντικό τους κοινό μέσα από τη διοργάνωση πολλαπλών συναυλιών και ηχογραφήσεων και να τονώσει την πολιτιστική δράση στην Κορίνθια και την Πελοπόννησο γενικότερα.
Παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, η βουλευτής Μαριλέα Σούκουλη, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, η εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα, ο πρόεδρος του σωματείου “Διάζωμα” πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, η πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Μαρία Χρισταρά, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η υπεύθυνη του προγράμματος “Ακούμε τους Νέους” Πόπη Μαλαπάνη, εκπρόσωποι από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και χορηγών του εν λόγω προγράμματος κ.α.
Αφήστε ένα σχόλιο