Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1874)

 

ΥΠΟΙΚ: Συμπληρωματικός φόρος έως 15% στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους

 


 Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 Παρουσιάστηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, το σχέδιο νόμου που αφορά στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας που προβλέπει τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως της τάξεως του 15% επί των κερδών.

 Αναλυτικά, πρόκειται για την ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2523/ΕΕ (Pillar II), μέσω της οποίας η χώρα μας εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και τη σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροαποφυγής και ενός αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που προκύπτει από την υποδήλωση κερδών μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

 

Για «δεκαετία χαμένων ευκαιριών» προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

 Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο «δεκαετίας χαμένων ευκαιριών» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η ανάπτυξη την τελευταία πενταετία ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

 Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αναμένει ανάπτυξη 2,4% της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος, σε υποχώρηση για τρίτη συνεχή χρονιά αφότου έφθασε στο 2,6% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν.

 

Αύξηση κερδών και πάνω από 100% για τις εταιρείες τροφίμων

 Ξεπερνούν ακόμα και το 100% τα κέρδη των εταιρειών τροφίμων την ώρα που η ακρίβεια θερίζει και τα ελληνικά νοικοκυριά γονατίζουν υπό το βάρος της αισχροκέρδειας και του οπορτουνισμού.

 Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», 500 επιχειρήσεις της χώρας το 2022 καταγράφουν κέρδη που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 100% κι επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και αφήνει στο έλεος του “ανταγωνισμού” τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

 Στη χρονιά με τον υψηλό πληθωρισμό, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 75% τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25.1 δις ευρώ!

 

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Με αυξήσεις και ημερομηνία τραπεζών

 Έξι κατηγορίες συνταξιούχων πρόκειται να λάβουν αυξήσεις του 3%. Περίπου 1,4 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 3%. Ακόμα 200.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μικρότερη αύξηση, γιατί ένα μέρος της θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

 

Στους 200.000 συνταξιούχους που θα δουν αύξηση μικρότερη από 3% συμπεριλαμβάνονται και περίπου 150.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν και το επίδομα προσωπικής διαφοράς αλλά και μέρος της αύξησης. Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν προσωπική διαφορά από 10 ως 20 ευρώ την οποία θα μηδενίσουν με την αύξηση της σύνταξής τους, ενώ παράλληλα θα έχουν εισπράξει και το επίδομα, διότι ο νόμος λέει ότι καταβάλλεται σε όσους έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

 

Οι έξι κατηγορίες συνταξιούχων που θα πάρουν αύξηση 3% σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι:

 1. Όσοι ήταν συνταξιούχοι κατά την 31/12/2023 στους οποίους απονεμήθηκε σύνταξη πριν από τις 13/5/2016 και η σύνταξή τους έχει επανυπολογιστεί.

 2. Οι συνταξιούχοι κατά την 31/12/2023 στους οποίους απονεμήθηκε σύνταξη πριν από τις 13/5/2016 και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.

 3. Οι ήδη συνταξιούχοι κατά την 31/12/2023 στους οποίους απονεμήθηκε σύνταξη πριν τις 13/5/2016 και η σύνταξή τους δεν υπόκειται σε επανυπολογισμό, όπως οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΝΑΤ.

 Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Φεβρουαρίου 2024 θα διενεργηθούν για τους μη μισθωτούς την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024.

 

Πηγές: naftemporiki.gr, Kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, prototheme.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια