Header Ads

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (Φ. 1876)

 Ν.Δ. Kρατικός προϋπολογισμός 2023:


Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ με υπεραπόδοση εσόδων

 

 
Στα 3,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 είχε κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ. Επίσης πάνω από τον στόχο κινήθηκαν και τα έσοδα από τους φόρους, στηριζόμενα κυρίως στον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.760 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 8.338 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 11.656 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.920 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.652 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Αναφορικά με την παρατηρούμενη διαφορά έναντι των στόχων στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους, σημειώνεται ότι κατά κύριο λόγο αφορούν ποσά που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA, το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν ενσωμάτωσης των στοιχείων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των εθνικολογιστικών προσαρμογών.

Πιο συγκεκριμένα, ποσό ύψους 1.687 εκατ. ευρώ που αφορά στην είσπραξη κατά τον μήνα Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε προβλεφθεί για είσπραξη το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος εκ της παρατηρούμενης υποεκτέλεσης ταμειακής πληρωμής δαπανών ύψους 2.767 εκατ. ευρώ (όπως για παράδειγμα ο ετεροχρονισμός ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικών δαπανών, οι μεταβιβάσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης κ.ά.) δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμένη βάση.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα από φόρους (λαμβάνοντας υπόψη τις επιστροφές φόρων) παρουσίασαν το δωδεκάμηνο αύξηση 292 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων, κάτι που προήλθε κυρίως από τα έσοδα του Νοεμβρίου, καθώς τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν κοντά στους στόχους. Η εν λόγω αύξηση αντισταθμίστηκε από αύξηση των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 362 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 67.005 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.810 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως στην είσπραξη τον μήνα Δεκέμβριο του ποσού των 1.687 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάρτιο 2024. Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού από το ΤΑΑ, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 123 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ. 
 

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή
Σύνταξη ΙΝ: Στους Έλληνες του εξωτερικού απευθύνεται με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στο θέμα της επιστολικής ψήφου. Στην ανάρτηση, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για αλλαγή νόμου ώστε κάθε περιφέρεια της διασποράς να εκπροσωπείται από εκλεγμένο εκπρόσωπο της επιλογής ΣΑΣ» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή».

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Στους συμπολίτες μας Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοαυστραλούς, στους συμπολίτες μας Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό στην Ευρώπη και αλλού· στους πολλούς Έλληνες ομογενείς και την Ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή. Αρνείται να σας δώσει το δικαίωμα να βάλετε υποψηφιότητα και να εκπροσωπήσετε την κοινότητά σας από τον τόπο που ζείτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για αλλαγή νόμου ώστε κάθε περιφέρεια της διασποράς να εκπροσωπείται από εκλεγμένο εκπρόσωπο της επιλογής ΣΑΣ. Από τον καθένα από ΕΣΑΣ αν επιθυμεί να υπηρετήσει την πατρίδα του στις δημόσιες υποθέσεις.

Η Νέα Δημοκρατία λέει απλά «όχι» – και χωρίς εξήγηση. Σας αξίζει κάτι καλύτερο. Και σας αξίζει μια πατρίδα που να μην κατρακυλάει στην παγκόσμια κατάταξη των ΜΜΕ και στη συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου για τα σκάνδαλα υποκλοπών που προέρχονται απευθείας από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη – και από τον ανιψιό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να αγωνίζεται για το δικαίωμά σας να είστε ισότιμοι πολίτες από όπου κι αν βρίσκεστε. Όλοι αξίζουμε κάτι καλύτερο». 
 

ΠΑΣΟΚ «Απολύτως νομικό θέμα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών», ανέφερε ο Βενιζέλος

 
 
Σύνταξη ΙΝ: Σε συνέντευξη του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την επιστολική ψήφο. Ο πρώην υπουργός ανέφερε αρχικά για τα ομόφυλα ζευγάρια ότι «Η Πολιτεία και η έννομη τάξη πρέπει να κινηθεί με μια αρχή που σέβεται την ισότητα και απαγορεύει τις διακρίσεις».Στην εκπομπή Αταίριαστοι του ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχει μία πραγματικότητα αρρύθμιστη και η έλλειψη ρύθμισης δημιουργεί αδικίες και ανισότητες αλλά και αδιέξοδα νομικά. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά.»

Στην συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «Αυτό δεν αφορά το κεντρικό ρεύμα της κοινωνίας αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι φιλελεύθερη και πλουραλιστική και πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτων φύλου να μπορούν να συνάπτουν αυτή τη δικαιοπραξία. Το ζήτημα είναι απολύτως νομικό και δεν έχει καμία διάσταση ηθική και θρησκευτική». Ακολούθως πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι το κράτος των πολιτών, της ισονομίας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και βεβαίως όταν έχεις μία πραγματικότητα που είναι η ομόφυλη σχέση και έχεις και παιδιά που προκύπτουν, αυτό δεν μπορείς να το αφήσεις αρρύθμιστο και να αφήνεις ανθρώπους στο σκοτάδι και στο περιθώριο». 
 
 

ΚΚΕ “Κάλεσμα ξεσηκωμού” απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στην Πάτρα
 
 

 
«Τώρα είναι η ώρα της μάχης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που ξεδιπλώνεται με σφοδρότητα σε όλα τα μέτωπα, που τσακίζει κάθε εργατικό λαϊκό δικαίωμα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα, της ακόμα πιο πλατιάς συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Σήμερα, από εδώ, από την Πάτρα, απευθύνουμε κάλεσμα ξεσηκωμού, μαζικής συμμετοχής στις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται σε ολόκληρη τη χώρα». Όσο για τον γάμο Ομόφυλων ζευγαρι’ων δηλωσε ότι «Η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με την ομοφοβία…»



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ




ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ζούμε στην εποχή του ανάποδου κόσμου. Ζούμε στην εποχή της παράνοιας. Εάν κάποιος ντυθεί Μέγας Ναπολέοντας, πάρει ένα άλογο και κατέβει στο Σύνταγμα, είναι βέβαιο ότι δεν τον εμπιστευόμαστε και τον πηγαίνουμε στον ψυχίατρο. Εάν όμως κάποιος ντυθεί γυναίκα, φορέσει γόβες και έξαλλα αξεσουάρ γυναικεία, είμαστε έτοιμοι να τον εμπιστευτούμε και να του δώσουμε αθώες ψυχές. Να γιατί είναι ανάποδος ο κόσμος, να γιατί είναι παράνοια όλο αυτό που ζούμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Σπαρτιάτες: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

 
Το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις του κ. Κατσιβαρδά με τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, δεν ήταν στο καλύτερο σημείο, ειδικότερα μέρα την ξαφνική καρατόμησή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μετά την εξέλιξη αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών μένει με 10 βουλευτές.



ΝΙΚΗ Αγιασμός και Ομιλία Δημήτρη Νατσιού στα εγκαίνια των Κεντρικών Γραφείων της ΝΙΚΗΣ

 
 
23 Ιανουαρίου 2024

Την Κυριακή 21/1/24 Ιανουαρίου, σε κλίμα συγκίνησης και χαράς εκατοντάδες πολιτευτές, στελέχη και φίλοι της ΝΙΚΗΣ αψήφησαν το κρύο και το χιόνι για να δώσουν το "παρών" στα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων της, στην Πλ. Αριστοτέλους 5 στην Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζεται και το Πολιτικό Γραφείο του Προέδρου της, Δημήτρη Νατσιού.

Στον αγιασμό και την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας παρευρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΙΚΗΣ: κ.κ. Τάσος Οικονομόπουλος (Α' Ανατολικής Αττικής), Νίκος Παπαδόπουλος (Β' Θεσσαλονίκης) και Κομνηνός Δελβερούδης (Πιερίας), πλείστοι Πολιτευτές της ΝΙΚΗΣ από πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα και ευχές από άλλους βουλευτές της ΝΙΚΗΣ που δεν κατάφεραν να παραστούν. Ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από οθόνη και στην πλατεία, στους εκατοντάδες παρευρισκομένους που δεν χωρούσαν στα κατάμεστα γραφεία, έδωσε το στίγμα της ταυτότητας της ΝΙΚΗΣ, που είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κίνημα με έδρα της Θεσσαλονίκη. Ευχαρίστησε όλους τους εμφανείς και αφανείς εργάτες της επιτυχίας της ΝΙΚΗΣ, με την αφορμή της εορτής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος, και αναφέρθηκε στις μεγάλες πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα και ο λαός μας, υποσχόμενος ότι η ΝΙΚΗ θα δώσει μάχες για την παραδοσιακή οικογένεια ακόμη και στο "άγιο πεζοδρόμιο".  
 
 
Πλεύση Ελευθερίας: Η Επιστολική ψήφος είναι Δικαίωμα

 
 
 
23/01/2024

Στην ουσία του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών επικεντρώθηκε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στην Ομιλία της επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας, χτες Δευτέρα 22/1/24 στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς, όπως επεσήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η επιστολική ψήφος είναι δικαίωμα των συμπολιτών μας, δικαίωμα των συμπατριωτών μας κυρίως στο εξωτερικό. Για άλλη μια φορά, η Πλεύση Ελευθερίας, τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή καθαρά, σταθερή στις αρχές και τις αξίες της. Η καθιέρωση της Επιστολικής ψήφου είναι κατοχύρωση ενός δικαιώματος και ειδικά για τις Ευρωεκλογές, είναι επιπλέον η κατοχύρωση της ισότητας ως προς τη διαδικασία, με δεδομένο ότι οι πολίτες πολλών άλλων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.


Δεν υπάρχουν σχόλια