Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (Φ. 1877)



 
Newsroom31.1.2024

O Μάικλ Ρούμπιν ισχυρίζεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι η "Διασύνδεση πώλησης F-16 στην Τουρκία πρέπει να γίνει με τερματισμό κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο" με το ερώτημα όμως, τι θα πράξει ο στο τέλος ο Μπάιντεν;

Εκτίμησή της Καθημερινής και του 5Apostagma.gr είναι ότι η Κυβέρνηση Μπάϊντεν δεν θα υιοθετήσει σε καμία περίπτωση τη λύση "Ρούμπιν", αφού οι ΗΠΑ επιθυμούν να φέρουν την Τουρκία πίσω στο Δυτικό μαντρί και όχι να την διώξουν, προτείνοντάς τους επισήμως μάλιστα ακόμη και επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα Ελληνικούς και τουρκικούς εξοπλισμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν την αναβάθμιση κυρίως των αεροπορικών δυνατοτήτων των δύο χωρών, δηλώνοντας την πρόθεση παροχής στην Ελλάδα 20+20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και 40 μαχητικών F-16 BLOCK-70 στην Τουρκία.

Έντονες είναι οι συζητήσεις στην άλλη ακτή του Ατλαντικού από Γερουσιαστές των ΗΠΑ, οι οποίοι γνωρίζοντας καλά τον Ερντογάν, επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις ότι τα μαχητικά F-16 BLOCK-70 που θα του δοθούν δεν θα χρησιμοποιηθούν σε καμία περίπτωση κατά της Ελλάδας, "συμμάχου" στο ΝΑΤΟ.

Πέραν των παραπάνω η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο ξεκίνησε επαφές την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, επιδιώκοντας να σπάσει το αδιέξοδο πολλών ετών στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Η νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ξεκίνησε συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ

"Η απεσταλμένη του ΟΗΕ Maria Angela Holguín Cuéllar, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, πραγματοποίησε στην πρώτη της δήλωση μετά τον διορισμό της απεσταλμένης στις 5 Ιανουαρίου με εντολή να διερευνήσει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

«Προέρχομαι από μια χώρα που έζησε 50 χρόνια σύγκρουσης. Νομίζω ότι μπορώ να συνεργαστώ και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για ένα καλό αποτέλεσμα για την Κύπρο», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Κύπρος παραμένει πηγή τριβής μεταξύ των άλλων μελών της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την εισβολή της δεύτερης το 1974.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών περιπολούν μια ουδέτερη ζώνη που χωρίζει την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) από τον διεθνώς αναγνωρισμένο νότο.

Αμέτρητες προσπάθειες διαμεσολάβησης απέτυχαν. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών κατέρρευσε σε αταξία το 2017 σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας σε μια Κύπρο μετά τη διευθέτηση.

Επίσημα ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου είναι έδαφος της ΕΕ, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ένωση το 2004.

Η Holguín, η οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας από το 2010 έως το 2018, συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, Πρόεδρο της Κύπρου, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar.

Δεν υπάρχουν σχόλια