ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ (Φ. 1882)
«Η Ελληνική γλώσσα στην Ιταλία
Ο ρόλος της Διασποράς»
Σημαντική εκδήλωση του Σ.Ε.Π.Ι. σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
*Γράφει - Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου
Τον θεμελιώδη ρόλο, τον οποίο διαδραματίζουν οι Ελληνικές Κοινότητες της Ιταλίας στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Ιταλία, ανέδειξαν οι εισηγητές της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστήμιων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.) σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024.
Η εξαιρετικής σημασίας ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική γλώσσα στην Ιταλία - Ο ρόλος της Διασποράς» πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΑΣ17889/11-04-2017 Κ.Υ.Α. (Β ́ 1384) των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθιερώθηκε να εορτάζεται επίσημα στις 9 Φεβρουαρίου.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μία κατάκτηση των Ελλήνων της Ιταλίας και των Φιλελλήνων που την πρότειναν και την υποστήριξαν, ενώ σήμερα εορτάζεται σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, με πρωτοβουλία και συμμετοχή χιλιάδων φιλελλήνων και ιδιαιτέρως νέων.
Θοδωρής Αγγελόπουλος, Όλγα Νάσση, Δημήτρης Στάμου
«Η Ημέρα συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του Έλληνα εθνικού ποιητή. Η επιλογή υπογραμμίζει τη γλωσσική και πολιτιστική συνέχεια που χαρακτηρίζει την εξαιρετική ανθρώπινη εμπειρία δύο αδελφών πληθυσμών, Ιταλών και Ελλήνων, για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια.», όπως αναφέρει ο Σ.Ε.Π.Ι.. Ο Σολωμός ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο στην Ιταλία και εκπαιδεύτηκε στις αξίες του Διαφωτισμού και του Risorgimento (ήταν το πολιτικό και κοινωνικό κίνημα, κατά το οποίο ενώθηκαν τα διαφορετικά κράτη της ιταλικής χερσονήσου δημιουργώντας το ενιαίο κράτος της Ιταλίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα). Από τις δύο γλώσσες που βίωσε, ο Σολωμός επέλεξε τα ελληνικά.
Τη σπουδαιότητα που εξακολουθεί να έχει και σήμερα η ελληνική γλώσσα στο πολιτιστικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο τόνισε στην παρέμβασή του ο νεοαφιχθείς πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, κ. Πάολο Κούκουλι.
Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, κ. Πάολο Κούκουλι
Οι εισηγητές μετέδωσαν σε όλους τους παρευρισκόμενους τον ενθουσιασμό τους για τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις του 3ήμερου φετινού εορτασμού για την ελληνική γλώσσα στην Ιταλία με τίτλο «Από το α ως το ω» και ιδιαιτέρως στο Τορίνο. Θυμίζουμε ότι το προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο, σε συνεργασία με την Ιταλο-ελληνική Οργάνωση για Εκπαίδευση «μicrokosmos», προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στην ιταλική πόλη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Εντυπωσιακή υπήρξε φέτος η φωταγώγηση του κτηρίου της Mole Antonelliana-αρχιτεκτονικού συμβόλου στο Τορίνο, με τα χρώματα της Ελλάδας, η ταυτόχρονη προβολή του γράμματος -π- ως ένδειξη της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στην επιστήμη, καθώς και η ζωντανή διερμηνεία όλων των εκδηλώσεων τόσο στην ελληνική γλώσσα, όσο και στην ιταλική νοηματική.
Δημήτρης Στάμου, Θοδωρής Αγγελόπουλος, Εύη Κοκκίνου
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης ανέπτυξε τα προγράμματα για την ενίσχυση των Ελλήνων της Διασποράς και δεσμεύθηκε να ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου και η ιταλική γλώσσα, ως ανταπόδοση των αντίστοιχων ιταλικών πρωτοβουλιών για τη διάδοση και προώθηση τη ελληνικής γλώσσας.
Τον σπουδαίο και πρωτοποριακό ρόλο των ελληνικών κοινοτήτων της Ιταλίας στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας επισήμανε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων κ.κ.: Γιάννης Καλλιάνος (ΝΔ), Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά), Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση), Ε. Παναή (Πλεύση Ελευθερίας), ενώ παρευρέθηκε ο βουλευτής και πρώην Υπ. Εθνικής Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Ι. Θοδωρής Αγγελόπουλος και ο διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Φραντσέσκο Νέρι επισήμαναν ότι η εκδήλωση έγινε πλέον θεσμός και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προαγωγή, ανάπτυξη και σύσφιξη των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των δυο λαών.
Θοδωρής Αγγελόπουλος, Πρόεδρος Σ.Ε.Π.Ι.
Φραντσέσκο Νέρι, Διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των κ.κ.: Φοίβου Βαλαχή (Επίτιμου Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Τορίνο), Ντανιέλε Μακρή (προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού Σικελίας), Κατερίνας Παπαθέου (Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια) και Σοφίας Μαστροκούκου (Προέδρου Ιταλο-Ελληνικής Οργάνωσης για την Εκπαίδευση «microkosmos»).
Ομόθυμη θεωρήθηκε η παρέμβαση των βουλευτών, εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού, των εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και του Ιταλού Πρέσβη στη στήριξη των δραστηριοτήτων του Σ.Ε.Π.Ι., κυρίως όσον αφορά στη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας στην Ιταλία και τον σημαντικό ρόλο της Ελληνικής διασποράς στην Ιταλία.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο πάντα παρών στις δράσεις του Σ.Ε.Π.Ι. και μέλος του, ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Στάμου, ενώ η Ανθρωπολόγος και π.Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Όλγα Νάσση, αφού αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της καθιέρωσης της εορτής, συμπύκνωσε τα συμπεράσματα-παρεμβάσεις και προτάσεις.
Όλγα Νάσση, π.Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας
Η παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας ως θεσμός αποτελεί σημαντικό σταθμό στις δράσεις του ΣΕΠΙ.
Στη βάση των συνολικών παρεμβάσεων, κυρίως από τις μαρτυρίες των εκπροσώπων των Ελληνικών κοινοτήτων της Ιταλίας που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κατατέθηκαν πολύτιμες συμβουλές και χρήσιμες προτάσεις προς τους θεσμούς και τους πολιτικούς, οι οποίες συνοψίζονται στο Δελτίο Τύπου του Σ.Ε.Π.Ε.:
«1. Χωρίς την παρουσία των δασκάλων και της διδασκαλίας με φυσική παρουσία, κινδυνεύουν οι ελληνικές κοινότητες να εξαλειφθούν.
2. Εντυπωσιακός ήταν ο συμπεριληπτικός και προσβάσιμος εορτασμός της 9ης Φεβρουαρίου στο Τορίνο.
3. Είδαμε πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένας κοινός χώρος για ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ των ελληνικών κοινοτήτων.
4. Επικροτούμε τη δέσμευση του Γ.Γ. να ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου και η ιταλική γλώσσα ως ανταπόδοση των αντίστοιχων ιταλικών πρωτοβουλιών για τη διάδοση και προώθηση τη ελληνικής γλώσσας στην Ιταλία.».
Προσωπικά κρατώ από την ημερίδα, ως τα πλέον σημαντικά, τον αγώνα του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.) και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών για την ανάδειξη της σημασίας της Ελληνικής Γλώσσας και τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία, την «κραυγή» των ελληνικών κοινοτήτων και καθηγητών του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ανάγκη από φυσική παρουσία δασκάλων της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και βοήθειας, αλλά και τον σεβασμό που επιδεικνύουν οι Ιταλοί προς εμάς και τον πολιτισμό μας!
Ακολούθησε η κοπή της βασιλειόπιτας από τον Σ.Ε.Π.Ι. για την Καλή Χρονιά με δώρο για τους τυχερούς τις εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (MCF), παρουσία και της Προέδρου του Ξένιας Καλδάρα, και μικρή δεξίωση που επέτρεψε σε όλους τους καλεσμένους και στα μέλη του Σ.Ε.Π.Ι. να ξανασυνδεθούν με βάση τους κοινούς στόχους και εμπειρίες.
Ξένια Καλδάρα, Εύη Κοκκίνου, Τάσος Κελλάρης
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για τον αγώνα τους!
* Εύη Κοκκίνου
Δικηγόρος
Διαμεσολαβήτρια
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος
τηλ. 27410 84568
6944964225
email: ekokklaw@otenet.gr , https:/evikokkinoulaw.gr
Αφήστε ένα σχόλιο