Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Φ. 1886)

 

Ομιλία του καθηγητή Πέτρου Γρουμπού, με θέμα:

«Oι προκλήσεις και απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία του μέλλοντος»

4.4.2024  Ο Δήμος  Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης τιμά τα παιδιά του!



 

 

Ο  Δήμαρχος  του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης κ. Βλάσιος Τσιώτος απονέμει τιμητική πλακέτα στον καθηγητή

Ξυλόκαστρο 23-ΜΑΡΤΙΟΥ – 2024.

Στις 23 Μαρτίου τιμήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  στη γενέτειρά του από τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης για την πολύτιμη προσφορά του στην επιστήμη. Η εκδήλωση έγινε στο κατάμεστο Θέατρο Άγγελος Σικελιανός.

Χαιρετισμό έστειλε ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Πολιτισμού που δεν μπορούσε να τιμήσει την εκδήλωση με τη παρουσία του λόγω  ανειλημμένων υποχρεώσεων. 

Όπως   ανέφερε ο κ. Γρουμπός:  Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Μέσω της εφαρμογής της ΤΝ, νέες ευκαιρίες δημιουργούνται για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων και στην ανάπτυξη προσωποποιημένων λύσεων που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του καθενός. Η ΤΝ με την ταχύτατη εξέλιξή της, αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό εργαλείο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την απλούστευση διαδικασιών και την διευκόλυνση των πολιτών σε διάφορες λειτουργίες. Ωστόσο, καθώς προχωράμε σε ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται στην καθημερινότητά μας, αναδύονται σοβαρά ηθικά, δεοντολογικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να εξερευνήσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές που δύναται να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνία του μέλλοντος, αλλά και να αναζητήσουμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά με επιτυχία.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το αναπτυχθέν θέμα. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές.

Αξίζει  όμως να αναφερθεί η εξής που έγινε από κάποιον από το ακροατήριο: « εάν ήσαστε εσείς στο ακροατήριο και ακούγατε αυτή την τόσο εμπεριστατωμένη και καλά τεκμηριωμένη παρουσίαση πως θα φεύγατε: αισιόδοξος, χαρούμενος, φοβισμένος, πανικόβλητος η τρομοκρατημένος;». Η απάντηση του καθηγητή ήταν: «τίποτα από όσα αναφέρατε. Θα  έφευγα προβληματισμένος και έχοντας εμπεδώσει την ανάγκη  να αναπτυχθεί μια ανθρωποκεντρική και κοινωνική ηθική σε ένα νέο επιστημονικό πεδίο της Κυβερνητικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα έφερνα τον άνθρωπο στο επίκεντρο όλων των μελετών στη Τ.Ν. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο ανθρώπινη και λιγότερο τεχνητή. Αυτή η προσέγγιση υπόσχεται επίσης έναν πιο ασφαλή και πιο ειρηνικό πλανήτη».

Η ΤΝ είναι τόσο καλή ή κακή όσο είναι καλός-ηθικός ή κακός αυτός που τη χειρίζεται.

Σε τελική ανάλυση, εναπόκειται σε εμάς να διαμορφώσουμε το μέλλον της ΤΝ και να διασφαλίσουμε ότι θα μας ωφελήσει όλους. Ας αγκαλιάσουμε τη μετασχηματιστική δύναμη της ΤΝ, μαζί με την ηθική και τις Ελληνικές αξίες, αλλά και να αναγνωρίσουμε την ευθύνες όλων μας ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, ασφαλές, και πιο δίκαιο μέλλον για όλους.

Ένα σχόλιο από τη δημοσιογράφο Μαίρη Νικολοπούλου συνοψίζει θαυμάσια την παρουσίαση του καθηγητή:             

«Εύγε σε αυτόν τον μεγάλο επιστήμονα, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, τον συντοπίτη μας κ.Πετρο Γρουμπο, που μετά από τη σημαντική του ομιλία για την τεχνητή νοημοσύνη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προγόνους μας, ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη τους, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, μια και σε δύο μέρες εορτάζετο το έθνος μας.

Μπράβο σε αυτόν τον αξιόλογο επιστήμονα , που δεν ξεχνά το τόπο που γεννήθηκε και ξεκίνησε την ομιλία του, αναπολώντας με εικόνες μνήμες της παιδικής του ηλικίας, από αυτόν τον ευλογημένο τόπο...

Πριν ζητήσει ο καθηγητής να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή ανέφερε το ποίημα του Κωστή Παλαμά:

Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες,

ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,

δεν είστε από τα χέρια σας

μονάχα, όχι. Χρωστάτε

και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,

θα “ρθούνε,  θα περάσουν.

Κριτές, θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί.

 

Άθληση Για Όλους για ακόμη μια χρονιά στο Δήμο Σικυωνίων

 

Εγκρίθηκε για άλλη μια χρονιά στον Δήμο Σικυωνίων η πρόσληψη Πτυχιούχου Φυσικής Αγωγής για την υλοποίηση του προγράμματος Άθληση για Όλους, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Είναι η 10η συνεχής χρονιά που το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στο δήμο Σικυωνίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την καλλιέργεια και προαγωγή του αθλητισμού. Θυμίζουμε ότι ο δήμος Σικυωνίων είναι πιστοποιημένος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως φορέας υλοποίησης των Προγραμμάτων “Άθληση για Όλους”.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η δημιουργία αθλητικής συνείδησης, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η ανάπτυξη αθλημάτων, η αναψυχή και εν τέλει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν τρεις δράσεις:

Α. Άθληση και Παιδί (Στίβος. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί – Γήπεδο Πέλοπα)

Β. Άθληση Ενηλίκων (Γυμναστική. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί – Γήπεδο Πέλοπα)

Γ. Άθληση στην 3η ηλικία (Γυμναστική. πρωινές ώρες – Πολιτιστικό Κέντρο Κιάτου)

Οι ώρες θα καθορισθούν μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών και τη δημιουργία των αντίστοιχων τμημάτων.

Αιτήσεις – πληροφορίες : Πολιτιστικό Κέντρο Κιάτου, τηλ. 27420 21921 (κα Σπηλιώτη)

 

Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου : Πρώτο το πρόβλημα της διάβρωσης στα ζητήματα της Κορινθίας

 


Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός σε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ αναφερόμενος στα μεγάλα θέματα της Κορινθίας, ιεράρχησε πρώτο αυτό της διάβρωσης των ακτών του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης.

 Ο κ. Πτωχός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και η Περιφέρεια για το θέμα αυτό συνεργαζόμενη με το Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης κυρίως στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που προκύπτουν στις δημόσιες υποδομές και ενημέρωσε πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν πόροι από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών.

 Ως Δήμος επιχειρούμε σε όλα τα μέτωπα για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος επιμένοντας πως είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα.

 Η δήλωση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου :

 “H διάβρωση του Κορινθιακού είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για το σύνολο της παράκτιας περιοχής” τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο απειλεί υποδομές, παράκτιες περιουσίες, απειλεί την περαιτέρω ανάπτυξη. Έχουν γίνει εξαιρετικές προσπάθειες όχι μόνο από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή και από το Δήμο αλλά και από τους βουλευτές της Κορινθίας. Και εμείς όμως παίζουμε έναν ρόλο πιο συντονιστικό προκειμένου να βρούμε τους απαραίτητους πόρους προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις ώστε να λύσουμε πολύ σημαντικά θέματα που προέκυψαν αλλά και να δούμε και τη μακροχρόνια λύση.

 Η μακροχρόνια λύση περιλαμβάνει δύο φάσεις. Την ολοκλήρωση μιας σημαντικής μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών, που πρόσφατα η Περιφέρεια ενέκρινε τη ΜΠΕ για να προχωρήσει. Και η δεύτερη φάση να εντοπίσουμε τα απαραίτητα ποσά για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα έργα.

 Οφείλω να σας πω πως πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο τα χρήματα να βρεθούν. Για τα προβλήματα όμως που έχουν προκύψει υπάρχει η διαβεβαίωση πως θα έχουμε πολύ σύντομα τους πόρους από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών.”

 https://www.xylokastro-evrostini.gov.gr/el/zo-ston-dimo-services/enemeronomai/ta-nea-mas/anakoinoseis/7752-perifereiarxis-peloponnisou-proto-to-provlima-tis-diavrosis-sta-zitimata-tis-korinthias

 

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού 2025 έρχονται στο Λουτράκι

 

 

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργαζομένων και Ερασιτεχνών στον Αθλητισμό (CSIT) που πραγματοποιήθηκε στη Λιέγη του Βελγίου συμμετείχε ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης ως Οικοδεσπότης και Συνδιοργανωτής των 8ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού και Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (WSG2025) που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 8 Ιούνιου 2025, στο Λουτράκι.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού – Διοικητικού & Τουρισμού του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Αναστάσιος Σακελλαρίου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εργασιακής Άθλησης και Υγείας (HOSCH) κ. Νίκος Κερασοβίτης.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε το σχέδιο επτά σταδίων για την προετοιμασία της διοργάνωσης, το σχέδιο marketing καθώς επίσης, το αθλητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 30 αθλητικές εγκαταστάσεις και 27 ξενοδοχειακές μονάδες, σε μια διαχειρίσιμη ακτίνα 20 περίπου χιλιομέτρων.

Οι 8οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού 2025 αποτελούν ένα κορυφαίο πολυαθλητικό γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει τις 4.000 συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένων των προπονητών, των εθελοντών και του προσωπικού, από όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εταιρικού Αθλητισμού και Υγείας, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Γραφείο Τύπου

 

Έκτακτη Ανακοίνωση | Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

 

 

29 Μαρτίου 2024

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/28909/848/2024 και σε εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων Κ.Υ.Α. οικ. ΥΠΕΝ / ΔΑΟΚΑ / 55904 / 2019/2023, οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια (ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ) και:

α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

  • σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79.
  • σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.
  • σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ημιορεινές και µη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α.

γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79.»

είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι την 31η/03/2024. Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 30/4/2024 να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς.

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη, τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

 

 

Δήμος Κορινθίων

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη για την Αρχαία Κόρινθο

 

 

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης & σχεδιασμού μέτρων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο βελτίωσης της προσβασιμότητας και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Κορίνθου.

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου που έχει αναλάβει την εκπόνηση, αφορά την κυκλοφοριακή οργάνωση για τον οικισμό όπως είναι η ιεράρχηση οδικού δικτύου, πεζοδρομήσεις-μονοδρομήσεις οδικών τμημάτων, διαμόρφωση διατομών, διανοίξεις καινούργιων οδικών τμημάτων και παρεμβάσεις στις θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας, ποδηλατικές διαδρομές και μελέτη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Κορινθίων, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Δήμου Κορινθίων, το Τοπικό Συμβούλιο, οι Αντιδήμαρχοι, Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας, Παιδείας & Τουρισμού, ο Πρόεδρος & ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Δημόπρακτου, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, η Διευθύντρια της Αμερικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών και δεκάδες κάτοικοι της Αρχαίας Κορίνθου που κατέθεσαν τις προτάσεις-ενστάσεις τους για το περιεχόμενο της μελέτης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια