ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1888)
Στο 2ο MESSINIA FORUM ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός | «Η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα επ’ ωφελεία της Κοινωνίας»
Παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξαν οι εργασίες του 2ου MESSINIA FORUM που διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
«Το 2ο MESSINIA FORUM αποτελεί μία διοργάνωση με προοπτική να εξελιχθεί σε ένα εργαλείο εξωστρέφειας όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην οποία έκανε λόγο για «πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου, που τη διαφοροποιούν και μπορούν να της προσδώσουν προστιθέμενη αξία».
Σχετικά με τον τουρισμό και τους στόχους της Περιφέρειας, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια ο Τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στην Περιφέρειά μας καταγράφεται αυξητική τάση αλλά την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές και πολύ πραγματικές προκλήσεις με μεγαλύτερη την κλιματική. Οι πολίτες του κόσμου και ειδικά αυτοί που μας επισκέπτονται φέρνουν μαζί τους σύγχρονες αντιλήψεις για τη Διατροφή και έχουν την αξίωση αυτές τις αντιλήψεις να τις εισπράττουν ως υπηρεσίες από την Εστίαση.
Φυσικά εμείς εδώ είμαστε σε πλεονεκτική θέση γιατί η Διατροφή μας παραδοσιακά συνδέεται με τη βιωσιμότητα και πάνω απ’όλα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα διατροφικά στάνταρντς. Εχουμε το θησαυρό του ελαιολάδου που έχει ορίσει τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί οι τοπικές κουζίνες. Έχουμε τα ιδιαίτερα, ιδιοσυγκρασιακά κρασιά μας που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις διεθνείς αγορές. Έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα».
Και συνέχισε: «Ενώνουμε δυνάμεις στοχεύοντας σ’ ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό, τουριστικό μοντέλο που θα βασίζεται στα ταυτοτικά συγκριτικά στοιχεία της περιοχής, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και το πλούσιο πολιτιστικό κληροδότημα».
Επίσης, έθιξε το ζήτημα της σπατάλης του φαγητού, σημειώνοντας: «Η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στη σπατάλη του φαγητού. Πετάμε το φαγητό και οι επιχειρήσεις της εστίασης, οι επαγγελματίες μάγειρες, οι σεφ μας, πρέπει να μπουν μπροστά και να μας δείξουν τον τρόπο που η κουζίνα μπορεί να γίνει βιώσιμη.
Θέλω πολύ η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα επ’ ωφελεία της Κοινωνίας. Κι αυτό με συνέργειες, με τα δίκτυα της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών μπορεί να γίνει εφικτό.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, έθεσε τις εξής προτεραιότητες: «Premium υπηρεσίες, χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωσή τους, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη κλάδων όπως ο θρησκευτικός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, βιωσιμότητα και μεγάλη φροντίδα για το Περιβάλλον».
Στη συνέχεια συμμετείχε σε τραπέζι διαλόγου όπου σχολίασε το συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας στο στρατηγικό σχεδιασμό του τουρισμού, τη βελτίωση τόσο του οικείου τουριστικού προϊόντος, όσο και της ζωής του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τον στόχο του νέου place brand που θα εμπνεύσει τους δημιουργικούς Πελοποννήσιους και θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του τόπου μας.
Σχετικά με το πρόγραμμα του 2ου MESSINIA FORUM, με την υποστήριξη διαδραστικών πάνελ και ομάδων εργασίας, 40 ομιλητές παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις 7 Θεματικών Κύκλων για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για σημαντικά ζητήματα νέων ψηφιακών προκλήσεων.
Η διήμερη σειρά εκδηλώσεων (13-14 Απριλίου) πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των 6 Δήμων της Μεσσηνίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Εγκαίνια «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO 2024» | Δημήτρης Πτωχός: «Με κορμό τα Επιμελητήρια μπορούμε να κάνουμε πολλαπλάσια από αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της κορυφαίας Περιφερειακής έκθεσης «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO 2024», το απόγευμα της Τετάρτης 10 Απριλίου, στο κτίριο ΓΕΑ στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης.
Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», εδώ και οκτώ χρόνια, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς του επιχειρείν, καταγράφοντας μία εξελικτική πορεία με κύριο γνώμονα την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την αειφορία και την παραγωγικότητα.
«Με κορμό τα Επιμελητήρια κάθε νομού και πλατφόρμες, όπως αυτή η έκθεση μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας», ανέφερε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός και συνέχισε σημειώνοντας πως, «Μπορούμε να κάνουμε πολλαπλάσια από αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Ξέρουμε τον τόπο και τις δυνατότητες, που υπάρχουν. Πιστεύουμε στην προστιθέμενη αξία που μπορούν να δημιουργήσουν όλες οι συνέργειες».
Σχετικά με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, τόνισε: «Η ανάπτυξη πρέπει, να είναι βιώσιμη, με όρους οικονομικούς. Η ανάπτυξη πρέπει, να είναι πράσινη με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και σίγουρα η ανάπτυξη πρέπει, να είναι δίκαιη. Πρέπει, να τους αγγίξει όλους. Χρειαζόμαστε ένα άλμα και όχι ένα απλό βήμα».
«Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας και τη συνεισφορά σας στην ευημερία και την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Η ισχύς εν τη ενώσει», ανέφερε κλείνοντας, με την τελετή να συνεχίζεται με την καθιερωμένη κοπή της κορδέλας και ξενάγηση στα περίπτερα των εκθετών.
Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Επιμελητηριακή Κοινότητα, εκπρόσωποι φορέων και ο επιχειρηματικός κόσμος με την προσέλευση των επισκεπτών να είναι μεγάλη και συνεχής, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες.
Να σημειωθεί πως, η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου .
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου 2024, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε ετοιμότητα, με όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις πρόληψης και με άριστη συνεργασία και επικοινωνία με τους φορείς για την Αντιπυρική περίοδο 2024», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.
Κατά τη συνεδρίαση, έγινε αναφορά από τους εμπλεκόμενους φορείς για τα σχέδια οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών που πρέπει να ολοκληρωθούν, καθώς επίσης δόθηκε έμφαση στον καθαρισμό των οικοπέδων και των αγροτεμάχιων, τόσο σε αστικό περιβάλλον, όσο και σε αυτά που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις και αλσύλλια.
Συζητήθηκε, επίσης, η πρόθεση απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία θα αποφασίζεται, για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ξεχωριστά, ανάλογα με τις συστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της κατά τόπου Διευθύνσεις Δασών.
Στη συζήτηση παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Λάμπρος Τζούμης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, η Διεύθυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Αστυνομίας, Στρατιωτική ηγεσία της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των Δήμων, στελέχη Διευθύνσεων Υπηρεσιών της Περιφέρειας, και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας, Λάμπρος Τζούμης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η προληπτική πυροπροστασία της Περιφέρειας και των Δήμων είναι σημαντική. Η ενημέρωση των πολιτών καθοριστική. Χρειάζεται έγκυρη πληροφόρηση, κινητοποίηση, ταχύτατη λήψη σωστών αποφάσεων ώστε να υπάρχει σωστή διαχείριση και συντονισμός του έργου όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η άμεση κινητοποίηση περιορίζει τον χρόνο του συμβάντος, κάτι που λαμβάνει χώρα ήδη στα φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί».
Στις Βρυξέλλες για το 9ο Φόρουμ Συνοχής της Ε.Ε. ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός
Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11 και 12 Απριλίου το 9ο Φόρουμ Συνοχής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Είχα τη χαρά να συμμετέχω στις εργασίες του 9ου Φόρουμ συνοχής. Ηταν ένα διήμερο προβληματισμού, ανταλλαγής σκέψεων και εμπειριών, σχετικά με την κατάσταση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην ΕΕ, αλλά και τον τρόπο που η πολιτική συνοχής, πολύ σημαντική για την Ευρώπη και τη χώρα μας, θα ενισχυθεί ώστε να στηρίξει ακόμα περισσότερο τις Περιφέρειες και τα κράτη μέλη.
Στόχος μας, ως Περιφερειακή Αρχή, είναι να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους ευρωπαϊκούς πόρους και την πολιτική συνοχής για μια αναπτυξιακή, ανταγωνιστική και κοινωνική Πελοπόννησο, με ίσες ευκαιρίες και δίκαιη κατανομή προς όλους», ανέφερε, από τις Βρυξέλλες, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.
Το 9ο Φόρουμ Συνοχής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους φορείς να αναδείξουν το σημαντικό ρόλο που η Πολιτική Συνοχής διαδραματίζει στη βελτίωση της ευημερίας όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνεται, σε μια περίοδο σημαντικών κλιματικών, τεχνολογικών, δημογραφικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, η πολιτική συνοχής της ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί ώστε να επιτύχει το φιλόδοξο στόχο της καθιέρωσης πιο ανθεκτικών και ανταγωνιστικών περιφερειών στην Ευρώπη, υιοθετώντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με ίσες τις ευκαιρίες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.
Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου.
Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει τους τρόπους και το επίπεδο της προετοιμασίας, το οποίο καλούνται να ακολουθήσουν, συλλογικά και με συνείδηση και οι κατά τόπους Περιφερειακές Αρχές.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, στην τοποθέτησή του, χαιρέτισε το γεγονός ότι τα νέα πρωτόκολλα της Πολιτικής Προστασίας για τις Πυρκαγιές ενισχύουν και μάλιστα βάσει νόμου τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων στις περιοχές που ξεσπούν πυρκαγιές ενώ σημείωσε πως εκτός από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς και της πλημμύρας, η κλιματική κρίση θέτει προκλήσεις που δεν πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα, όπως η διάβρωση του εδάφους και των ακτών, η ερημοποίηση και η πτώση βράχων.
Επίσης, τοποθετήθηκε επί συγκεκριμένων αξόνων, όπως η κατασκευή και λειτουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, η ενίσχυση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας για πρόληψη και διαχείριση κινδύνων, η κατασκευή και αναβάθμιση έργων προστασίας και η δημιουργία αναβαθμίδων σε ορεινές περιοχές για συγκράτηση εδαφών.
Αφήστε ένα σχόλιο