ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1888)
Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *
Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν
Πολλοί επενδυτές κρατούν την ανάσα τους μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν με ντρόουνς και πυραύλους κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου, την ίδια μέρα που οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν βίαια ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ισραηλινών συμφερόντων, κοντά στα στενά του Ορμούζ. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί και καταλάβει μέρος της Μέσης Ανατολής, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η απάντηση στις αγορές ενέργειας, ειδικά στις τιμές του πετρελαίου.
«Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα περιέπλεκε τις προσπάθειες επαναφοράς του πληθωρισμού στους στόχους που έχουν θέσει οι προηγμένες οικονομίες, αλλά θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών (αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων) μόνο αν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας πυροδοτήσουν μία αύξηση του δομικού πληθωρισμού», γράφει ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Capital Economics, σε μια ενημέρωση προς τους επενδυτές.
H ώρα της κρίσης για τις περικοπές συντάξεων
Την οριστική τύχη των περικοπών σε δώρα κύριων και επικουρικών, αλλά και στις ίδιες τις επικουρικές συντάξεις, μαζί με τα όποια αναδρομικά μπορεί να προκύψουν, καλείται να αποφασίσει με ειδική συνεδρίαση την Τετάρτη 17 Απριλίου, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).
Πρόκειται για την τελική δίκη που πραγματοποιείται μετά τις διαφορετικές αποφάσεις που έλαβαν το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε σχέση με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Έτσι, στο ανώτατο επίπεδο θα ληφθεί απόφαση για τους 350.000 συνταξιούχους που έχουν καταθέσει σχετικές αγωγές, διεκδικώντας να λάβουν πίσω όλες τις περικοπές που υπέστησαν κατά τη μνημονιακή περίοδο.
Δημοσιονομική ευταξία και σταθερότητα υπόσχεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
Πίστη στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα «εκπέμψει» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τόσο με το αρχικό σενάριο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του Απριλίου, όσο και με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να είναι ένα 5σέλιδο κείμενο με βασικούς πίνακες, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2023- 2025. Για τις βασικές παραδοχές του συνοπτικού κειμένου, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 υπολογίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ θα προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% σε μέσα επίπεδα έως και το 2027.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να «αποκαλυφθούν» τυχόν άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε βάθος τετραετίας, καθώς και τα εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια. Όλα τα κράτη- μέλη θα πρέπει να υποβάλουν Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τις κατευθύνσεις που θα δώσει τον Ιούνιο, σε κάθε κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο 2024, λόγω ισχυρής βιομηχανίας
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ανακάμπτει τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις 108,4 μονάδες, έναντι 104,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 106,5 μονάδων ένα έτος πριν. Επανέρχεται, συνεπώς, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα μετά τη μείωση που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 6 μηνών.
Η πορεία των βασικότερων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ έχει ως εξής:
· Οριακή αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο, στο 11,7% σε σχέση με ένα έτος πριν.
· Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, λόγω ισχυρής ανόδου στη Βιομηχανία.
· Ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
· Έντονη βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 111,9 μονάδες τον Μάρτιο, από 101,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (109,2 μον.)
· Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
· Αύξηση 1,5% στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 5,4% στην ΕΕ27.
· Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 2,0% (y-o-y). Νέα υποχώρηση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 15,5% τον Ιανουάριο (y-o-y).
· Μείωση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,2 δισεκ., από €3,5 δισεκ. ένα έτος πριν.
· Ήπια υποχώρηση της απασχόλησης στη Βιομηχανία το δ’ τρίμ. του 2023, κατά 1,5% (y-o-y), έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,2%, y-o-y).
· Υποχώρηση του Δείκτη τιμών εισαγωγών εγχωρίως κατά 12% το 2023, έναντι ηπιότερης μείωσης 7,1% στην ΕΖ20. Εξασθένιση του εγχώριου Δείκτη τιμών παραγωγού, 6% το 2023, όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην ΕΖ20 ενισχύθηκε 1,0% το 2023.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle, bankingnews.gr, naftemporiki.gr
*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.
Αφήστε ένα σχόλιο