Αντίποινα Τούρκων για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο (Φ. 1894)
Ετοιμάζουν δικά τους πάνω στα ελληνικά!
Οι Τούρκοι ετοιμάζουν αντίποινα στο ελληνικό σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή. Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς αμφισβητώντας τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών για τα χωρικά ύδατα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου καθώς και αντικρουόμενων αξιώσεων για μικρές νησίδες και βραχονησίδες.
Τούρκοι ετοιμάζουν και αυτοί θαλάσσια πάρκα 1:37 - Έρχεται κρίση στο Αιγαίο; Οι Τούρκοι ετοιμάζουν αντίποινα στο ελληνικό σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Μεγάλη τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι “ αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος, η Τουρκία ξεκίνησε τη δική της πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση παρόμοιων πάρκων στην περιοχή, σε μια απροσδόκητη κίνηση”.
Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των περιορισμών στη συνομιλία με τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα δημιουργήσει τα πάρκα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε τον Απρίλιο ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτή η ανακοίνωση επικρίθηκε σκληρά από τους Τούρκους, οι οποίοι κατηγόρησαν την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα.
Τα ελληνικά πάρκα στο Αιγαίο θα έχουν στον πυρήνα τους μια σειρά από βραχονησίδες, που θα καλύπτουν περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.088 τετραγωνικά μίλια) ή λίγο περισσότερο από το 6,6% των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Το δεύτερο πάρκο στο Ιόνιο Πέλαγος στη δυτική Ελλάδα θα εκτείνεται σε πάνω από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (πάνω από 5.400 τετραγωνικά μίλια) από τα βόρεια του νησιού της Κεφαλονιάς έως τα Αντικύθηρα στα νότια, καλύπτοντας το 11% των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Τα πάρκα θα παρακολουθούνται με χρήση drones, δορυφόρων και τεχνητής νοημοσύνης μετά το 2026. Η περιοχή θα προορίζεται για επιστημονική έρευνα όπου ελέγχεται η κυκλοφορία των πλοίων και δεν υπάρχει κατασκευαστική δραστηριότητα. Έρχεται κρίση στο Αιγαίο; Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή πρόταση για συνεργασία.
Η κίνηση θεωρείται ως τετελεσμένο γεγονός. Το τελευταίο περιστατικό διαμάχης για τα θαλάσσια πάρκα δείχνει ένα άλλο παράδειγμα αδυναμίας ή απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις. Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς αμφισβητώντας τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών για τα χωρικά ύδατα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου καθώς και αντικρουόμενων αξιώσεων για μικρές νησίδες και βραχονησίδες.
“Η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τέτοια αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει τα πράγματα εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας. Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία μεταφράζεται σε εδαφικοποίηση μέσω οριοθέτησης και ρύθμισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής.
Το ζήτημα είναι ευαίσθητο καθώς το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για τη διασυνοριακή θαλάσσια διατήρηση”, δηλώνει το τουρκικό δημοσίευμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία ετοιμάζει μία ακόμη πρόκληση στο πλαίσιο της παράνομης Γαλάζιας πατρίδας.
Αφήστε ένα σχόλιο