ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1896)
Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *
Ώρα αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες: Σε εξέλιξη οι πρώτες έρευνες στην Κρήτη
Σε ένα πιο αναβαθμισμένο στάδιο ωριμότητας μπαίνει το project διερεύνησης των ελληνικών παραχωρήσεων για την ExxonMobil, επικεφαλής της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ΕNERGY στις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Λίγους μήνες πριν λάβει αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που αναμένεται έως το τέλος του 2024, η ExxonMobil προχώρησε σε έρευνες για να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση των περιοχών, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ο αμερικανικός κολοσσός έχει εντάξει την περιοχή της Κρήτης στο ευρύτερο στρατηγικό πλάνο του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η έναρξη των αδειοδοτικών διαδικασιών για ερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσε, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, να προεξοφλεί και την επενδυτική απόφαση και σίγουρα την επιδίωξη της αμερικανικής εταιρείας να επισπεύσει τους χρόνους αδειοδότησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεώτρηση.
Υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια έντεκα σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό στο Λιμενικό Σώμα
Υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον γενικό διευθυντή της Viking Norsafe Life-Saving Equipment Hellas Ιωάννη Γεωργιάδη η σύμβαση για την προμήθεια έντεκα σκαφών στο Λιμενικό Σώμα κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, μήκους άνω των 11μ.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι Λιμενικό Σώμα αναλαμβάνει καθημερινά σχεδόν τη διακομιδή ασθενών και η ενσωμάτωση αυτού του εξοπλισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στο να σωθούν ζωές. Τα συγκεκριμένα σκάφη θα διατεθούν σε Θάσο, Ψαρά, Άγιο Ευστράτιο, Φούρνους, Κέα, Λειψούς, Κάσο, Βόρεια Εύβοια, Ζάκυνθο, Σφακιά και Ιεράπετρα.
«Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί σημαντικό βήμα, αφενός μεν για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού αφετέρου δε για την ακόμα αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι σταθερά ένας από τους κεντρικούς στόχους του κράτους», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο του 2024
Άνοδο της τάξης του 10,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο. Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Απρίλιο 2024, η εξέλιξη του οποίου, σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα ως προςω το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία, έχει ως εξής:
Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 10,8% έναντι αύξησης 4,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 5,3%. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, παρουσίασε αύξηση 7,5%.
Πληθωρισμός: Στο 2,4% υποχώρησε τον Μάιο
Μικρή ανάσα στα νοικοκυριά τον Μάιο με τις τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων να ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ σε άλλες περιπτώσεις να καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης. Το Μάιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% από 3,1% τον Απρίλιο, 3,2% τον Μάρτιο και 2,9% τον Φεβρουάριο.
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον προηγούμενο μήνα τα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν οριακή μείωση 0,5% έναντι του Απριλίου. Σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν στο 3,1%. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν για ακόμα ένα μήνα είχαν οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο ενώ στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση βρίσκονται τα νωπά ψάρια, αναφέρει η «Ναυτεμπορική».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, naftemporiki.gr, Οικονομικός Ταχυδρόμος
*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.
Αφήστε ένα σχόλιο