Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ (Φ. 1896)

 «Η Σχολική Διαμεσολάβηση στην πράξη: Διαχείριση περιστατικών Ενδοσχολικής βίας και Εκφοβισμού»




Επιμόρφωση Δ/ντών και Υπευθύνων Εκπαιδευτικών Δράσεων Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού των σχολικών μονάδων της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κορινθίας




 
Γράφει-Επιμελείται: Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



«Η Σχολική Διαμεσολάβηση στην πράξη: Διαχείριση περιστατικών Ενδοσχολικής βίας και Εκφοβισμού»!

Αυτό ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας επιμόρφωσης Δ/ντών και Υπευθύνων Εκπαιδευτικών Δράσεων Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού των σχολικών μονάδων της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κορινθίας, στην οποία κλήθηκα να συμμετάσχω ως ομιλήτρια, με την ιδιότητά μου ως δικηγόρου και διαπιστευμένης διαμεσολαβήτριας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου, τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου. 
 


Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου της Συμβούλου εκπαίδευσης δημοτικών σχολείων της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κορινθίας, κας Ζαχαρούλας Καραβά, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου κα Αθανασία Τσιλιγιάννη.

Επί δύο (2) ώρες περίπου, είχα τη χαρά και την τιμή να αναπτύξω στους πλέον αρμόδιους εκπαιδευτικούς της πρώτης γραμμής όχι απλώς το φλέγον ζήτημα της Ενδοσχολικής βίας και του Εκφοβισμού, που είναι, ούτως ή άλλως, πολύ επίκαιρο και προβληματίζει όλους μας, γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, κοινωνία, αλλά ιδίως τον πολύ ενδεδειγμένο τρόπο πρόληψης αυτού του φαινομένου που γιγαντώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Κι αυτός ο τρόπος, αυτή η μέθοδος διαχείρισης των περιστατικών της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και μαθητών στη σχολική διαμεσολάβηση. 
 
 
 

Η σχολική διαμεσολάβηση ως μέθοδος και πρακτική ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων και διαφορών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο περιστολής της βίας σε οποιαδήποτε έκφανσή της μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Κοινός τόπος, όπως διαπιστώθηκε ύστερα από την ομιλία μου και τη γόνιμη συζήτηση μεταξύ όλων ημών των παρευρισκομένων, η ανάγκη εφαρμογής αυτής της μεθόδου, που στηρίζεται στις βασικές αρχές της διαμεσολάβησης και καλλιεργεί τον γόνιμο διάλογο, την ενεργητική ακρόαση και την ενσυναίσθηση, στα δημοτικά σχολεία.

Έως πρότινος η σχολική διαμεσολάβηση εφαρμοζόταν ιδίως στα Γυμνάσια και Λύκεια, η αύξηση, όμως, των περιστατικών ενδοσχολικής βίας οδηγεί την εκπαιδευτική κοινότητα σε αδιέξοδο πολλές φορές, με αποτέλεσμα να βλέπουν ελπίδα στην εκπαίδευση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία στη διαμεσολάβηση, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και κοινωνικοποίησης του ανθρώπου αποτρεπτικών της άσκησης βίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο την κα Καραβά, όσο και την κα Τσιλιγιάννη για την πρωτοβουλία και την πρόσκλησή τους να συμμετάσχω ως ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια στο τόσο ενδιαφέρον ζήτημα, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν, οι οποίοι με το ενδιαφέρον τους και την εποικοδομητική συζήτηση που αναπτύξαμε δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα και ελπίδα ότι τα παιδιά σιγά σιγά θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά.

Δώσαμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τον Β΄ Κύκλο Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κορινθίας, ο οποίος θα περιέχει εφαρμογή της σχολικής διαμεσολάβησης στην πράξη, παιχνίδια ρόλων, χειρισμό πραγματικών περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

Καλό καλοκαίρι εύχομαι στους δασκάλους και με το καλό τον Σεπτέμβριο να συνεχίσουμε την πολύ ωφέλιμη για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας εκπαίδευση.


* Εύη Κοκκίνου

Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια

Msc Διοίκηση Τουρ/κών

Επιχειρήσεων

Απ. Παύλου 40, Κόρινθος

τηλ. 27410 84568 -6944964225

email: ekokklaw@otenet.gr

https:/evikokkinoulaw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια