Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1896)

 

Το Θαύμα του Τυφλού στην Ιεριχώ

 

 

 

«Αν είμαι αμαρτωλός, δεν εξεύρω, εν εξεύρω,

ότι ήμην τυφλός και τώρα βλέπω…» (Ιωάν. 9-25)

Ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, ήλθε στη γη σύμφωνα με το «Θείο Σχέδιο». Ήταν το σχέδιο μεγάλης αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Ήλθε ως ενανθρωπίσας  Θεός. Για να διδάξει τον Θείο Λόγο, να κάνει θαύματα και να θυσιαστεί με Σταυρικό θάνατο, ώστε με το αίμα του να ξεπλύνει το ανθρώπινο γένος από το προπατορικό αμάρτημα. Ένα από τα θαύματά Του, ήταν και το θαύμα του τυφλού.

Ήταν εκ γενετής τυφλός. Δεν είχε δει ποτέ τον ήλιο, την ωραία φύση, μια ανθισμένη αμυγδαλιά, ένα αγαπημένο πρόσωπο. Τον Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου. Τον είδε όμως ο Ιησούς και έκανε με αγάπη το θαύμα του. Άνοιξε τα μάτια του και τότε ο τυφλός τα είδε όλα αυτά για πρώτη φορά.

Μέχρι τότε οι δικοί του έλεγαν, αυτός είναι τυφλός, τώρα έλεγαν αυτός είναι ο τυφλός, άλλοι, δυσπιστούσαν και έλεγαν πως είναι κάποιος που του μοιάζει. Αυτός όμως βεβαίωνε, «Εγώ είμαι». Όταν τον κάλεσε το Ιερατείο των Φαρισαίων, επειδή δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν το θαύμα, κατηγορούσαν τον Ιησού, ως αμαρτωλό.

Ο ταλαίπωρος τυφλός φώναζε: «Αν είναι αμαρτωλός δεν ξέρω. Εγώ ένα ξέρω, ότι ήμουν τυφλός και τώρα βλέπω».

Φίλοι μου, τυφλός δεν είναι μόνον αυτός που δεν βλέπει τον ήλιο την αμυγδαλιά, αλλά και αυτός που πίσω από το μεγαλείο της φύσης, δεν βλέπει τον «Ποιητή γης, ουρανού, ορατών τε πάντων και αοράτων».

Οι μαθητές του Χριστού νόμιζαν πως η αυτός αμάρτησε η οι γονείς του για να γεννηθεί τυφλός. Στη συνέχεια όμως ο Κύριος απέκλεισε και το ένα και το άλλο. Γεννήθηκε τυφλός για να φανερωθεί η δόξα του Θεού. Η αντίληψη των μαθητών ήταν εσφαλμένη, γιατί πως είναι δυνατόν να πέσει κάποιος στην αμαρτία πριν να γεννηθεί; 

Ο Χριστός είπε: «Μάτια έχετε, αλλά δεν βλέπετε».

Αν κι εμείς έχουμε στην καρδιά μας αμφιβολία, για το θαύμα του τυφλού και άλλες, ο Ιησούς Χριστός μας έχει δείξει τον δρόμο. Να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας και να ζητήσουμε την χάρη και την αγάπη Του. Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν μας         

 

    Β.Δ.Κ. Ευαγγέλιο Κυριακής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια