Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1897)

 

Γιατί έγινε η ενανθρώπιση του Ιησού Χριστού… 

 

 

 

Ενθυμούμαι από τις κατηχητικές παραδόσεις μαθημάτων από τον τότε π  ….    Να μας εξηγεί την ενανθρώπιση του Ιησού Χριστού, προκειμένου να μας διαφωτίσει, επί του θέματος και να λύσει τις απορίες μας. Είμαστε μικρά παιδιά και απορροφούσαμε ααν σφουγγάρι τις λέξεις του, που παραμένουν δεκάδες χρόνια τώρα στην άκρη του μυαλού μας

Η ενανθρώπιση του Υιού του Θεού έγινε , σύμφωνα με το Θείο Σχέδιο, για να δώσει έναν συγγενή της ανθρωπότητας, έναν από το αίμα και την σάρκα της, έναν αδελφό  της,  τον Υιόν του ανθρώπου. Όπως μας λέγει και η προς Εβραίους επιστολή (2/14-18).

Ο Απόστολος Παύλος μας διακηρύττει ότι χρειαζόταν για να «απολάβωμεν ημείς την υιοθεσία», δηλαδή για να μετατραπεί η διαφορά μεταξύ Θεού και αμαρτωλού στην ένδοξη σχέση Πατέρα υιοθετούντος τον αμαρτωλό. Σύμφωνα με την αγάπη Του Θεού, για να δοκιμάσει από τώρα στη ζωή αυτή, ο «υιοθετηθείς», τις μακάριες και απερίγραπτες συνέπειες την δοξασμένη αιωνιότητα.

Σε άλλη επιστολή του προς Γαλάτες, λέγει ο Απ. Παύλος: «¨Ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού, γενόμενον εκ γυναικός…, ίνα την υιοθεσίαν απολάβωμεν…» 

Κατά την ευαγγελική αποκάλυψη, για να γίνει υιοθεσία έπρεπε πρώτα να γίνει « συμφιλίωση» ανθρώπου με τον Θεό. Για να γίνει συμφιλίωση έπρεπε να γίνει «Εξιλασμός», για να γίνει Εξιλασμός έπρεπε να βρεθεί «Αντικαταστάτης» όλης της ανθρωπότητας. Τέλος για να γίνει κάποιος Αντικαταστάτης, έπρεπε να είναι πρόσωπο που να συγγενεύει με την ανθρωπότητα,  να είναι από το αίμα και την σάρκα της.

Επειδή δε το πρόσωπο αυτό δεν μπορούσε να το δώσει η Γη το έδωσε ο Κύριος του Ουρανού, κατά την άπειρη αγάπη, συγκατάβαση και γενναιοδωρία. Έδωσε τον Κύριο Ιησού Χριστό με τελικό σκοπό να απολαύοωμε εμείς την «υιοθεσία» μέσω του εξανθρωπίσαντα, που πήρε τις αμαρτίες του ανθρώπινου γένους επάνω Του!..  

 

 Β.Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια