Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1897)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Μείωση πραγματικού εισοδήματος, στέρηση συμβάσεων, ελλείψεις στο 36% των νοικοκυριών


 


Μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία κατά 8,3% την τριετία 2019 – 2023, υστέρηση στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δυσκολία στο ένα τρίτο των νοικοκυριών (36%) να ανταπεξέλθει στις δαπάνες βασικών αναγκών, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ (Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ) για την οικονομία και την απασχόληση.

Αντιθέτως τα στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν «σημάδια βελτίωσης» με την ανεργία να μειώνεται «αλλά να παραμένει – ακόμη – σε υψηλά ποσοστά», ενώ τα ποιοτικά στοιχεία καταγράφουν αποκλίσεις στην απασχόληση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, αλλά και ορισμένες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση συνολικά, την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27. Επομένως, η Ελλάδα όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ-27 σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο ραγδαία.

Επίσης κατά το 2023 υπογράφηκαν και κυρώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μόλις 19 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) κλαδικού ή ομοιοεπαγγελματικού, εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα. Από αυτές οι 12 είναι εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι 7 είναι τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές. Το ίδιο έτος έχουν επίσης υπογραφεί 209 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την φτώχεια η έκθεση του ΙΝΕ παρατηρεί πως κατά την τριετία 2021-2023 περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αντεπεξερχόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών του αναγκών.

Το 2023 το ποσοστό των εργαζομένων με σύμβαση μερικής απασχόλησης που αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας στην εργασία αυξήθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, με σχεδόν 22 στους 100 εργαζομένους να έχουν διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στην ίδια συνθήκη βρέθηκαν 9 στους 100 απασχολουμένους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

 

«Πετάει το μπαλάκι» ο Θεοδωρικάκος:

Οι επιχειρήσεις να βάλουν πλάτη με μείωση των τιμών

 

Σειρά συναντήσεων με τους φορείς της αγοράς και κυρίως με τις βιομηχανίες τροφίμων και σούπερ μάρκετ, από τους οποίους θα ζητήσει να μειώσουν τις τιμές κυρίως στα τρόφιμα, προανήγγειλε σήμερα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις σε πολλά προϊόντα θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές και να περιορίσουν το μεσοταθμικό τους έκρδους. «Θας πρέπει να βάλουν πλάτη», είπε συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των πολιτικών αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παρατείνονται για έξι ακόμη μήνες και συγκεκριμένα έως το τέλος του έτους, το καλάθι του νοικοκυριού, το περιθώριο στο μικτό κέρδους, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αυτό που αποκόμιζαν οι επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2021, καθώς το πλαφόν του 7% στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα πρώτης κα δεύτερης ηλικίας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα ισχύοντα μέτρα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, είναι αποτελεσματικά γι’ αυτό και θα συνεχιστούν. Τόνισε ωστόσο, ότι η μείωση των τιμών, αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των καταναλωτών.

 

Κομισιόν: Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα

να εξυπηρετήσει το χρέος της

 

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της, καταλήγει η τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2023», τονίζει η έκθεση της Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα.

 

Το Πεκίνο «πατά» το κουμπί

ξεπουλήματος αμερικανικών ομολόγων

 

Ρεκόρ στο «ξεπούλημα» αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα. Μόνο το πρώτο τρίμηνο φέτος πούλησε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 53,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χρηματοδοτούσε εδώ και χρόνια το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, έχοντας γίνει ένας σταθερός πελάτης αμερικανικού χρέους.

 

Πηγές: Οικονομικός Ταχυδρόμος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια