Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1897)

 

Δημήτρης Πτωχός: «Οι Περιφέρειες και οι πόλεις του μέλλοντος πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά

 


 Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1ο Διεθνές Συνέδριο ΤΜΕΔΕ-«Redefining the future horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο», υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

 Στο τελευταίο ειδικό πάνελ του Συνεδρίου τέθηκαν στο επίκεντρο οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σχεδιαστούν έξυπνες και ανθεκτικές Περιφέρειες.

 Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, έκανε λόγο για την υιοθέτηση καλών πρακτικών για πράσινες υποδομές, καλύτερους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς, ενώ όπως είπε, «οι υποδομές πρέπει να επανασχεδιαστούν για να αντέξουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

 Ειδικότερα, ανέφερε ότι «στον σχεδιασμό τους πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, και να υπάρχει μία διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης. Βιώσιμες πρακτικές εφαρμόζονται στην Πελοπόννησο στους κλάδους του Τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διαχείριση των υδάτων και στον πρωτογενή τομέα, με απώτερο στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος».

 Επίσης, σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Οι Περιφέρειες και οι πόλεις του μέλλοντος πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά συμπεριληπτικές, με δικαιοσύνη».

 Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής και συνήθειες, όπως στην περίπτωση της Αστυπάλαιας και της Τήλου, όπου πρόκειται για ένα νησί μηδενικών αποβλήτων.

 «Ζητούμενο αποτελεί να δουλεύουμε και να εξοικειωνόμαστε με νέες τεχνολογίες προκειμένου να πετυχαίνουμε μείωση κινδύνου και φυσικών καταστροφών», ανέφερε από την πλευρά το ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

 Οι ψηφιακές πολιτικές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την ανθεκτικότητα μιας πόλης τόνισε από την πλευρά του ο Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Επεσήμανε την ανάγκη αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων με την εκπόνηση ενός αντίστοιχου στρατηγικού σχεδίου, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της πόλης φθάνουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ για την οχύρωσή της.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρος Τζινιέρης, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 14 Ιουνίου, το απόγευμα.

 


«Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο»:
 

 Τα πιεστικά και επείγοντα ζητήματα που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή και οι οποίες δημιουργούν νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, οι κατασκευαστικές εταιρείες και ο τεχνικός κόσμος της χώρας μεταξύ άλλων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η χαρτογράφηση και ανάδειξη αυτών των προκλήσεων, των κινδύνων και των καίριων ζητημάτων, υπό το πρίσμα της ελληνικής και παγκόσμιας εμπειρίας, αλλά και των νέων επιστημονικών δεδομένων.

 

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρούσα στην εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση των ευρημάτων και συστάσεων πολιτικής του έργου με τίτλο: «Προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα: Υποστηρίζοντας την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων και τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του TSI «Recharge & Refuel».

Η εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών (ITF) και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της ΕΕ, με στόχο την ενημέρωση ελληνικών και διεθνών φορέων της κοινότητας των μεταφορών για τα αποτελέσματα και τις συστάσεις του έργου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπειρογνώμονες και ειδικοί σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και ηλεκτροκίνησης.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Γανώσης, με την παρουσία του να υπογραμμίζει τη συνεισφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. «Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε σε ένα καθαρότερο και βιώσιμο μέλλον για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το έργο αναπτύχθηκε από τον ITF σε συνεργασία με τη DG REFORM και επικεντρώθηκε στην υποστήριξη της Ελλάδας στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου τομέα μεταφορών και την προώθηση της καθαρότερης κινητικότητας.

 

 

ΣΕΤΕ | Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρούσα στην 32η Τακτική Γενική Συνέλευση

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην 32η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθανάσιος Μιχελόγγονας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Γανώσης, εκπροσώπησαν την Περιφέρεια στη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιτυχίες του τουρισμού μας οφείλονται στους επαγγελματίες του που μας κάνουν πρωταγωνιστές σε έναν τομέα κρίσιμο για την αναπτυξιακή μας στρατηγική και προανήγγειλε: «Θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον τουρισμό και η φετινή».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

 

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κορινθίας | Εορτή λήξης του σχολικού έτους με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, συμμετείχε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, στην καλοκαιρινή εορτή λήξης του σχολικού έτους των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κορινθίας που έγινε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η γιορτή, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τα χρώματα, ξεκίνησε με την παράσταση των μαθητών, «Χρωματίζοντας το ουράνιο τόξο».

Οι μαθητές πραγματοποίησαν δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια, στους τρεις σταθμούς δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αφορούσαν αθλοπαιδιές, δημιουργία κορνίζας και δημιουργία καλοκαιρινού πανό. Οι μαθητές με το αίσθημα της συμμετοχικότητας και της ομαδικότητας, έδειξαν τις δεξιότητες που απέκτησαν και τα έργα που δημιούργησαν, στέλνοντας το μήνυμα, πως το δικαίωμα της δημιουργίας και της εκπαίδευσης ανήκει σε όλους.

Στη δράση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Οικονομάκου, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας κα Παπούλια καθώς και στελέχη της Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης.

Στο πλαίσιο της γιορτής δόθηκε η ευκαιρία γνωριμίας με την Διευθύντρια του σχολείου, κα Κόντη Αλεξία, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κορινθίας, κ. Αθανάσιο Τσαντήλα, συζητήθηκαν θέματα του σχολείου και τέθηκαν οι βάσεις μελλοντικής συνεργασίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υιοθετεί πρακτικές, που η εφαρμογή τους καλλιεργεί τον συμπεριληπτικό τρόπο σκέψης και δράσης μέσα στην κοινωνία.

 

 

Έναρξη Υλοποίησης Έργων για την Καταπολέμηση του Δάκου της Ελιάς από την ΠΕ Κορινθίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ανακοινώνει την έναρξη της υλοποίησης του έργου «Παροχή Υπηρεσιών που αφορά τον έλεγχο των δακοπληθυσμών μέσω της μεθόδου της παγιδοθεσίας, με παγίδες τύπου Mcphail».

Το έργο περιλαμβάνει την παραλαβή, σήμανση ελαιόδεντρων, ανάρτηση, αλλαγές, απανάρτηση, καθαρισμό και παράδοση διακοσίων ογδόντα δακοπαγίδων στους ελαιώνες, και πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2024. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13.447,00 ευρώ.

 Παράλληλα, ξεκίνησε ο δολωματικός ψεκασμός ελαιόδεντρων, στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, με συνολικό προϋπολογισμό 42.350,59 ευρώ και 70.638,56 ευρώ. Οι δράσεις αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία της παραγωγής ελαιολάδου και την εξασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, δήλωσε: «Περιφερειακή Αρχή του Δημήτρη Πτωχού και φυσικά η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη των παραγωγών και στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Τα έργα αυτά είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και για την διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα».

 

 

 Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός σε σειρά συναντήσεων με Δημάρχους για προετοιμασία και σχεδιασμό έργων και στρατηγικής

 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, πραγματοποίησε μία σειρά επαφών και συναντήσεων στα γραφεία της ΠΕ Κορινθίας, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Ο Περιφερειάρχης, συναντήθηκε με τους Δημάρχους της περιοχής, συγκεκριμένα με τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη, τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη, τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων, Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας, Κώστα Φρούσιο.

Το κύριο θέμα των συναντήσεων ήταν η συνεργασία μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων για τα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Τα έργα που θα ενταχθούν θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, αναπλάσεων, βελτιώσεων υποδομών και πράσινων παρεμβάσεων, με την Περιφέρεια να δίνει μεγάλη σημασία στην μελετητική ωρίμανση των έργων.

Στις συναντήσεις παρευρέθηκαν Αντιδήμαρχοι και συνεργάτες, καθώς επίσης και οι Αντιπεριφερειάρχες, Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής,  Πολιτισμού, Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Μουρίκης, Δημόσιας Υγείας, Χρυσοβαλάντης Μέλλος, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σπυρίδωνας Ζαχαριάς, ο εκτελεστικός διευθυντής, Γιώργος Σπίνος και ο προϊστάμενος της ΕΥΔ ΕΠ, Αντώνης Ψαράκης.

 

 

Στο Β’ Συνέδριο Παυλείων Σπουδών στην Κόρινθο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός

 


Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, το Β’ Συνέδριο Παυλείων Σπουδών με τον τίτλο: «Ο Απόστολος Παύλος ως Ιδρυτής, Ποιμένας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας της Κορίνθου», στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως στην Αρχαία Κόρινθο.

«Η συνεργασία της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεώς με το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έχει αναδείξει σημαντικά επιστημονικά και θεολογικά ζητήματα, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στους συμμετέχοντες. Το σημερινό Συνέδριο αποτελεί ακόμα μία ευκαιρία για εμβάθυνση και αναστοχασμό πάνω στην προσωπικότητα και το έργο του Αποστόλου Παύλου, του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κορίνθου, του ακούραστου ποιμένα και διδάσκαλου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Επίσης, στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στην κοινωνία μας, σημειώνοντας: «Με την διακονία της, προσφέρει στήριξη στους αδύναμους, ενθάρρυνση στους πνευματικά αναζητούντες και βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Η Εκκλησία μας συνεχίζει το έργο του Αποστόλου Παύλου, προωθώντας τις αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Μητροπολίτη Κορίνθου, Διονύσιο, παρουσία και του Δημάρχου Κορινθίων, Νίκου Σταυρέλη.

Να σημειωθεί πως το συνέδριο παρακολούθησαν, επίσης, από πλευράς Περιφέρειας, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθηνά Κόρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Μουρίκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σπυρίδωνας Ζαχαριάς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια