Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Φ. 1898)

 ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Τα πολύπλευρα οφέλη της ανάδειξης των αρχαίων μνημείων – Η περίπτωση της Αρχαίας Σικυώνας

 


Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ*

Στην εποχή μας, που η ταχύτητα της καθημερινότητας συχνά επισκιάζει τις βαθύτερες αξίες της κοινωνίας, η ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και η διασύνδεσή τους με τον σύγχρονο πολιτισμό αποτελούν αναγκαιότητα. Ως μάχιμος άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, ως αγωνιστής για την διασφάλιση της ευημερίας στο παρόν και στο μέλλον, αισθάνομαι βαθύτατη ευθύνη και τιμή να προωθήσω την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας, γιατί πιστεύω πως τα αρχαία μνημεία δεν είναι απλά τουριστικά αξιοθέατα, είναι ζωντανοί μάρτυρες της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού, που μπορούν να προσφέρουν πολλά στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. 

Τα αρχαία μνημεία είναι φορείς πολιτιστικής μνήμης και γνώσης. Μέσα από αυτά, αποκτούμε πολύτιμες πληροφορίες για τις κοινωνικές, θρησκευτικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις των προγόνων μας. Επομένως, η αξιοποίηση αυτών θα μας επιτρέψει να επαναφέρουμε στη ζωή αυτή την παράδοση, δημιουργώντας έναν ζωντανό σύνδεσμο με το παρελθόν μας αλλά και διασφαλίζοντας τη συνέχεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Επιπλέον, αναδεικνύοντας αυτά τα μνημεία δημιουργούμε τις καταλληλότερες προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τις αρχαιότητες της χώρας μας, συνεισφέροντας στην εθνική και τοπική οικονομία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οφείλουμε να μην λησμονήσουμε πως η τουριστική αυτή εκμετάλλευση πρέπει να γίνεται με σεβασμό και μέτρο, ώστε να προστατεύονται οι αρχαιολογικοί χώροι από την υπερβολική φθορά και την καταστροφή.

Σημαντικό είναι, επίσης, πως οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία λειτουργούν και ως γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Μέσω της προώθησής τους, έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, να γνωρίσουμε άλλους λαούς και να μοιραστούμε μαζί τους την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Η σύνδεση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς μας με τον σύγχρονο πολιτισμό δεν είναι μόνο θέμα προστασίας και συντήρησης, αλλά και δημιουργίας ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Μέσω της συντήρησης και ανάδειξης των αρχαίων μνημείων δημιουργούμε ανάμεσά μας μια πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική παραγωγή, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ζωντανής και δυναμικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Εν κατακλείδι, η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξη των αρχαίων μνημείων συμβάλλουν καθοριστικά στην κατανόηση και τη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, θα διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, διατηρώντας ζωντανή τη σύνδεσή μας με το παρελθόν και ενισχύοντας τη δημιουργία ενός πλούσιου και πολυσύνθετου πολιτιστικού μέλλοντος.

Γι’ αυτό και η χρηματοδότηση για την αναστήλωση του θεάτρου σε μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια παράδοση στο θέατρο και τις δραματικές τέχνες είναι καθήκον μας. Μέσα από την επένδυση στην Αρχαία Σικυώνα, έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε ένα σημαντικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, εμπλουτίζοντας το σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο και ενισχύοντας την εθνική και τοπική μας ταυτότητα.

Περισσότερα για την περίπτωση της Αρχαίας Σικυώνας και τις ενέργειές ανάδειξης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο:

https://youtu.be/PACM19Sl5Uo

* Ο κ. Σπύρος Σταματόπουλος είναι Δήμαρχος Σικυωνίων, πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ

 

Πρόσκληση για συμμετοχή στην 2ηφάση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου σε όλο τον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου Νεμέας


Αγαπητές κυρίες,

Με ιδιαίτερη χαρά σάς πληροφορούμε, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ» ξεκινά την 2η φάση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των κακοηθών όγκων μαστού και τραχήλου τής μήτρας, στις γυναίκες που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Νεμέας.

Θα ήταν για εμάς ευχαρίστηση να δηλώσετε και πάλι την συμμετοχή σας στο υψίστης ανθρωπιστικής, κοινωνικής και επιστημονικής σημασίας έργο που επιτελούμε και το οποίο στοχεύει στην περιφρούρηση της υγείας τού γυναικείου πληθυσμού τής χώρας και στην συγκεκριμένη περίπτωση των γυναικών τού Δήμου Νεμέας.

Στόχος τού προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 έως 70 ετών με τεστ Παπανικολάου, και των γυναικών από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με μαστογραφία. Επίσης, σκοπό έχει και τον επανέλεγχο όλων των γυναικών, που συμμετείχαν στον προηγούμενο κύκλο εξετάσεων του συγκεκριμένου προγράμματος. Στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 50 ετών θα διενεργείται τεστ Παπ με την νέα μέθοδο υγρής φάσης thin prep και θα γίνεται μοριακή ταυτοποίηση του ιού HPV.

Η ειδική αυτοκίνητη μονάδα, στην οποία γίνονται οι εξετάσεις, θα βρίσκεται από την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στη Νεμέα (έναντι Δημαρχείου), και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2746360106 / 2746360118 και 2713610244 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Οι εξετάσεις αυτές είναι ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ, ΑΝΩΔΥΝΕΣ, ΕΓΚΥΡΕΣ και προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ. Την κάλυψη της δαπάνης για όλη την διεξαγωγή του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου, ανέλαβε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ» χάρις στην πλήρη χορηγία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ.

Προκειμένου να προγραμματίσουμε μία όσο το δυνατόν άρτια από κάθε άποψη, προσφερομένη υπηρεσία, σας παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα την συμμετοχή σας.

Ευελπιστώντας στη θετική και άμεση ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς



Για το Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας

Μιχαήλ Βροντάκης

Πρόεδρος

Για την Π.Ε.Κορινθίας

Αναστάσιος Γκιολής Αντιπεριφερειάρχης

Για τον Δήμο Νεμέας

Κωνσταντίνος Φρούσιος Δήμαρχος

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας

Χρυσοβαλάντης Μέλλος Πρόεδρος

Βαλτετσίου 11 – Αθήνα,. Τηλέφωνο : 210.3620831-32

e-mail : info@ellio.gr Ιστολελίδα : www.ellio.gr Fb : Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας

 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ο Δήμαρχος ανέπτυξε δύο κύριους άξονες, τις υπερκαταναλώσεις και τους μεγαλοοφειλέτες

     


  Συνέντευξη τύπου για το θέμα του νερού παραχώρησε ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης. Ο Δήμαρχος ανέπτυξε δύο κύριους άξονες, τις υπερκαταναλώσεις και τους μεγαλοοφειλέτες.

Το φαινόμενο των υπερκαταναλώσεων παρατηρείται κυρίως σε κάποια χωριά και λιγότερο στην πόλη της Κορίνθου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος «Είναι αδιανόητο ο Δήμος να μην ποτίζει δημοτικούς κήπους και γκαζόν για να εξοικονομούμε νερό από την ύδρευση και να βλέπουμε ασύστολη σπατάλη από ορισμένους συνδημότες, θεωρώντας ότι είναι πλεονέκτημά τους να καταναλώνουν όσο νερό θέλουν».

Για την αντιμετώπιση θα ληφθούν δύο συγκεκριμένα μέτρα. Διακοπές παροχής νερού υπερκαταναλωτών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα αφαιρούνται τα υδρόμετρα.

Για τους μεγαλοοφειλέτες προχωρά η διαδικασία όπως είχε αναγγελθεί από τον Δήμαρχο και τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ με τέσσερα μέτρα:

1.     Εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής

2.     Αφαίρεση υδρομέτρου.

3.     Μεταφορά οφειλής στη Δ.Ο.Υ.

4.     Δικαστικές ενέργειες

«Είναι αδιανόητο να υπάρχουν οφειλές πάνω από 100.000,00€, να υπάρχουν καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ νερό. Αν κάποιος αυτό το θεωρεί σωστό και δίκαιο να το κάνει», επισήμανε ο Δήμαρχος.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις, αυτό που ισχύει με βάση την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. Κορίνθου είναι 10% για τις οικίες και 20% για τις επιχειρήσεις ως προκαταβολή και έπειτα ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού για 100 δόσεις και διαγραφή προσαυξήσεων όσων ανταποκρίνονται. Αν δεν πληρωθούν τρείς συνεχόμενες δόσεις γίνεται οριστική διακοπή με ταυτόχρονη αναβίωση του χρέους.

Τέλος ο Δήμαρχος κατέληξε: «Δείχνουμε όλη την καλή διάθεση, αναγνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες και είμαστε εδώ για να ρυθμίσουμε. Πάμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε όλους τους πολίτες, είμαστε όλοι ίσοι.»

 

 

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 το έργο της Αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου (Β’ Φάση)

 


 Ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής, ύστερα από την επίσημη Απόφαση Ένταξης της Πράξης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ19» (ΑΔΑ: ΡΗ07Η-ΦΔΒ), η οποία περιλαμβάνει και τα έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων (Β Φάση).

Η Πράξη με Κωδικό ΟΠΣ 6012124, περιλαμβάνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση), του Δήμου Ωραιοκάστρου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, του Ταμιευτήρα Μπραμιάνου, Γρα Λυγιάς και του Φράγματος Μύρτου της Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης, καθώς και των Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων 124 εκατ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη.

Ο Προϋπολογισμός των Υποέργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου μας (Υποέργα 1-8), ανέρχεται στα 27,5 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή έργων διευθέτησης στα 8 ρέματα: Αγίου Φανουρίου, Χαρβατίου, Αγίας Κυριακής, Νεκροταφείου 1, Νεκροταφείου 2, Οσίου Παταπίου, Αγίου Γεωργίου και Νταμαρίου, καθώς επίσης, στα συνοδά του έργα δηλαδή σε απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες τυχόν αποκατάστασης δικτυών οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο μας που δικαιώνει τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλουμε ως δημοτική Αρχή για την υλοποίηση έργων υψηλής προτεραιότητας για τον Δήμο και τους δημότες μας. Το σημαντικό είναι ότι η πρότερη απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης & Συνοχής δεν επηρέασε ιδιαίτερα την πορεία του έργου καθώς τις επόμενες ημέρες, θα κληθούμε στο Υπουργείο για την υπογραφή της σύμβασης από τον Ανάδοχο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά και τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκο Ταχιάο για την άψογη συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή τους στα θέματα που άπτονται του τομέα ευθύνης τους, καθώς από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν την υψηλή προτεραιότητα του έργου για την προστασία του τόπου μας, των οικισμών και οδικών αξόνων και έκαναν πράξη τη δέσμευσή τους για την ένταξη του έργου στη νέα πρόσκληση».

 

 

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Έως 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής

 

 


 

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων ενημερώνει τους δημότες ότι η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για τον καθαρισμό οικοπέδων και άλλων ακάλυπτων χώρων, εντός κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με την 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη, παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας akatharista.apps.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, και η πρόσβαση στην πλατφόρμα γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν απευθύνονται στο ΥΚΚΠΠ ως εξής στον τηλεφωνικό αριθμό: 213 20 47 888 (8.00 – 16.00 τις εργάσιμες ημέρες).


Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δημοσιοποίησε έναν οδηγό με 20 ερωτήσεις – απαντήσεις, εξηγώντας ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση, τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός ενός οικοπέδου ή ακάλυπτου χώρου, τι ισχύει σε περίπτωση συνιδιοκτησίας και πώς θα γίνουν οι έλεγχοι. Αναλυτικά:

1. Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού;

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

  1. περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  2. περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  3. εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
  4. εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας .

2. Εξαιρούνται κάποιοι από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης καθαρισμού;

Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων της ερώτησης 1.

3. Είμαι υποχρεωμένος σε αρνητική δήλωση εφόσον δεν είμαι υπόχρεος;

Όχι δεν υπάρχει υποχρέωση αρνητικής δήλωσης εφόσον δεν είστε υπόχρεος.

4. Ποιο χρονικό διάστημα πρέπει να καθαρίζω

Σύμφωνα με τα οριζόμενα της υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του ν.3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (Α’ 114), και το άρθρο 53Α του ν.4662/2020 (Α΄27), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

5. Τι προβλέπει ο καθαρισμός;

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  2. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  3. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  4. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  5. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  6. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

6. Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλλω τη δήλωση; Τι ισχύει ειδικά για το έτος 2024;

Οι υπόχρεοι για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης οφείλουν μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή αυτής στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν.4662/2020 (Α΄ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.) (akatharista.apps.gov.gr), ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους.

Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 30η Ιουνίου 2024 (υπ’ αριθ. ΥΠ 790/27.05.24 Απόφαση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β’ 2987).

7. Το οικόπεδο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες. Απαιτείται να κάνουν δήλωση καθαρισμού όλοι οι ιδιοκτήτες;

Όχι, αρκεί ένας εκ των ιδιοκτητών να υποβάλει δήλωση καθαρισμού.

8. Δεν γνωρίζω τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου μου, πως μπορώ να τον βρώ;

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορείτε να συνδεθείτε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Συμβουλευτείτε τις Οδηγίες χρήσης / Δήλωση καθαρισμού.

9. Συμπληρώνω τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου μου αλλά μου εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του». Τί λύσεις έχω;

Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικόπεδου Θα πρέπει να επιλέξετε «Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87)». Συμβουλευτείτε τις Οδηγίες χρήσης / Δήλωση καθαρισμού.

Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικόπεδου και παρόλα αυτά εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο οικόπεδο έχει μεταβιβαστεί η υψηλή κυριότητα (π.χ στα τέκνα). Επομένως, υπόχρεοι για τη Δήλωση Καθαρισμού είναι οι έχοντες την υψηλή κυριότητα.

10. Συμπληρώνω τις συντεταγμένες (Χ,Υ) του οικοπέδου μου αλλά μου εμφανίζεται το μήνυμα «Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο». Μπορώ να συνεχίσω τη δήλωση καθαρισμού;

Ναι, μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τη διαδικασία συμπληρώνοντας όλα τα υποχρεωτικά πεδία της δήλωσης.

11. Στην καρτέλα «Ενέργειες Πυρασφαλείας» συμπληρώνω μόνο τα πεδία που έχω ολοκληρώσει και δεν μπορώ να επιλέξω το πεδίο «Υποβολή»;

Στην τελευταία καρτέλα του Μητρώου Δήλωσης Καθαρισμού είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση και των έξι επιλογών. Εφόσον κάποια από τις ενέργειες που αναγράφονται δεν έχετε την υποχρέωση να προβείτε, επιλέγετε «ΟΧΙ/ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ».

12. Υπέβαλα τη δήλωση αλλά διαπίστωσα ότι έχω συμπληρώσει λάθος κάποιο/α από τα πεδία. Υπάρχει τρόπος ακύρωσης της υποβληθείσας δήλωσης;

Όχι, δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/συμπλήρωσης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης.

13. Τι κυρώσεις υπάρχουν σε μη υποβολή δήλωσης;

Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

14. Τι κυρώσεις υπάρχουν σε υποβολή ψευδούς δήλωσης;

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.

15. Υπέβαλα τη δήλωση καθαρισμού στο Μητρώο (akatharista.apps.gov.gr). Απαιτείται να την αποστείλω και στον δήμο;

Όχι, ο δήμος έχει πρόσβαση στην εφαρμογή και δεν απαιτείται να κάνετε κάποια άλλη ενέργεια.

16. Σε περίπτωση μη δήλωσης δίνεται συγκατάθεση για αυτεπάγγελτο καθαρισμό;

Σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο.

17. Είμαι υποχρεωμένος αφού καθαρίσω να απομακρύνω τα υπολείμματα καθαρισμού;

Οι υπόχρεοι οφείλουν για την απομάκρυνση τυχόν άλλα εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων καθώς και στην ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Επιπροσθέτως ακολουθούν τα προβλεπόμενα των διατάξεων του ν.4819/2021 (Α΄ 129) και της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/199776/2429/2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 5888), αναφορικά με τις υποχρεώσεις των πολιτών για τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών και τις υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα των πεζοδρομίων.

18. Από ποιους διενεργείται ο έλεγχος;

Για την ορθή τήρηση του Μητρώου: α) καθιερώνεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, και β) ανατίθεται στο πυροσβεστικό σώμα και στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), από κοινού ή μεμονωμένα, να διενεργούν ελέγχους και με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων καταγραφής ή απεικόνισης της τήρησης των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, ανά ιδιοκτησία.

19. Ποιες αρμοδιότητες έχει ο οικείος δήμος;

Στις αρμοδιότητες των Δήμων περιλαμβάνονται:

  • Η ενημέρωση των υπόχρεων, έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, με κάθε πρόσφορο μέσο, για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, όπως μεανάρτηση στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του οικείου Δήμου, αποστολή ενημερωτικού υλικού στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτου του, ενημερώσεις στα καταστήματα του Δήμου ή των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε τοπικούς φορείς και συλλόγους, σε συνεργασία με την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  • Kαθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μάϊου έως και 31 Οκτωβρίου, η διενέργεια αυτεπάγγελτης αυτοψίας, εξέτασης καταγγελιών για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων, ή/και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), το οποίο και ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.
  • Η ανεύρεση των στοιχείων των υπόχρεων, ο οικείος Δήμος δύναται να ανατρέχει στα δεδομένα που αντλούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν.4662/2020 (Α΄ 27), από τα αρχεία του, από τα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου κλπ.
  • Η διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού από τους υπόχρεους.
  • Η υποβολή αίτησης προς την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας, σε περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση βεβαίωσης από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων.
  • Ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο Δήμο για την άμεση άρση του κινδύνου, σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

20. Ποιες αρμοδιότητες έχει η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία;

Στις αρμοδιότητες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών περιλαμβάνονται:

  • Η ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο του οικείου Δήμου, σε περίπτωση που από τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από όργανα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ή/και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, διαπιστωθεί η μη συμμόρφωση των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης.
  • Η διενέργεια αυτοψίας κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου σε περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους, για τη διαπίστωση ή μη συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς στους ως άνω χώρους.
  • Η βεβαίωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί από τον οικείο Δήμο, ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός.
 






 
 
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια