Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1899)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

 

 Σχέδιο αποεπένδυσης 4 δισ. της Eni με σενάριο πώλησης και συμμετοχών της στην Κύπρο


 


Την αποεπένδυση από διεθνείς συμμετοχές και assets του χαρτοφυλακίου που διαθέτει στους υδρογονάνθρακες εξετάζει η Eni. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός και ένας εκ major oil στη διεθνή αγορά του upstream φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, να επιδιώκει να συγκεντρώσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ προχωρώντας σε πωλήσεις μέρους των διεθνών επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Το Bloomberg επικαλείται πηγές που έχουν σε γνώση τους τα σχέδια των Ιταλών, σημειώνοντας πώς οι προαναφερόμενες πωλήσεις αποτελούν τμήμα της συνολικής στρατηγικής της διοίκησης της πετρελαϊκής για αποεπενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Οι υποψήφιες δραστηριότητες προς πώληση, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, περιλαμβάνει και εκείνες στην Ινδονησία και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», η Eni έχει συμμετοχές σε κοινοπραξίες εταιρειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχει θέση operator σε ορισμένες από αυτές και οι περισσότερες συμμαχίες της είναι με τη γαλλική TotalEnergies.

 

 

Σαουδική Αραβία: Ανακοίνωσε την ανακάλυψη επτά κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

 

Την ανακάλυψη επτά κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Επαρχία και στο Άδειο Τετράπλευρο (Ρουμπ αλ Χαλί στα αραβικά) του βασιλείου, ανακοίνωσε σήμερα ο  υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι ο κρατικός πετρελαϊκός όμιλος Saudi Aramco ανακάλυψε «δύο μη συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου, έναν ταμιευτήρα ελαφρού αραβικού πετρελαίου, δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου και δύο δεξαμενές φυσικού αερίου», μετέδωσε το SPA.

Δύο πεδία μη συμβατικού πετρελαίου και ένας ταμιευτήρας; ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Επαρχία, την ανατολικότερη και μεγαλύτερη της Σαουδικής Αραβίας, ενώ δύο πεδία φυσικού αερίου και δύο ταμιευτήρες στο Άδειο Τετράπλευρο του βασιλείου.

 

 

Χρηματιστήριο: Σταθερά στο «πράσινο» –Βρίσκει στηρίγματα στις τράπεζες

 

Σταθερά σε θετικό έδαφος συνεχίζει στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ελέγχουν τα ηνία και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη εκτός της επικίνδυνης ζώνης των 1.400 μονάδων.

Η γενικευμένη ευφορία που επικρατεί στην Ευρώπη, αναμφίβολα, συνδράμει στην εν εξελίξει ανοδική πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία βέβαια εξακολουθεί να απέχει περίπου 6,5% από τα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής γαλλικής κάλπης φαίνεται ότι ανακουφίζει εν μέρει τους αναλυτές, καθώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ωστόσο, το προβάδισμα της ακροδεξιάς παραμένει σαφές εν όψει του β’ γύρου της επόμενης Κυριακής.  

 

 

Σε εξέλιξη η «μάχη» για τα αμυντικά ομόλογα στην Ευρώπη

 

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν από τέσσερα χρόνια, για την έκδοση κοινού χρέους, ύψους περίπου 750 δισ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτέλεσε ορόσημο. Μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, η κοινή έκδοση ομολόγων από την ΕΕ ήταν θέμα ταμπού για χώρες του Βορρά, με πρώτη τη Γερμανία. Το 2020, όμως, με την πανδημία να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην ευρωπαϊκή οικονομία, η τότε καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, σπάζοντας αυτό το ταμπού.

Για πολλούς, η απόφαση εκείνη άνοιγε τον δρόμο για αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που υπάρχουν στην έκδοση κοινών ομολόγων για τη χρηματοδότηση αυξημένων αμυντικών αναγκών, σε μία περίοδο απειλών για την ασφάλεια της ΕΕ, δείχνουν ότι παραμένουν εμπόδια στον δρόμο αυτό.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οικονομικός Ταχυδρόμος, naftemporiki.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια