Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1900)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

 Σε επίπεδα ρεκόρ οι φορολογικές υποχρεώσεις του Ιουλίου 2024-Άνω των 6,7 δισ. οι πληρωμές



Με βαρύ φορτίο πληρωμών έχει μπει ο Ιούλιος για εκατομμύρια νοικοκυριά και φορολογούμενους καθώς πέραν των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ο λογαριασμός της εφορίας φουσκώνει λόγω του φόρου εισοδήματος με το χρόνο για την πληρωμή της πρώτης δόσης να εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τις μηνιαίες εισπράξεις του δημοσίου από φόρους το συνολικό ποσό που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι τον Ιούλιο αυξάνεται κατά 2,176 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς θα ανέλθει στα 6,736 δισ. ευρώ από 4,560 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ έτους. Τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους η φορολογική επιβάρυνση θα κυμανθεί από 5,1 έως 6,426 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τον Αύγουστο στα κρατικά ταμεία από άμεσους και έμμεσους φόρους εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν 6,426 δισ., το Σεπτέμβριο το ποσό αναμένεται να ανέλθει σε 5,271 δισ., τον Οκτώβριο να ανέβει στα 5,921 δισ. για να υποχωρήσει τον Νοέμβριο στα 5,109 δισ. ευρώ και το Δεκέμβριο οπότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2025 να διαμορφωθεί στα 5,496 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν συνολικά για φόρους 34,959 δισ. ευρώ.

Με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού το 2024 τα έσοδα από φόρους θα ανέλθουν στο ύψος των 62,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,632 εκατ. ευρώ ή 2,7% έναντι του 2023. Τα μεγαλύτερα βάρη προέχονται από τους φόρους κατανάλωσης ύψους 35,169 δισ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι η μηνιαία επιβάρυνση είναι 2,930 δισ. ευρώ και από το φόρο εισοδήματος με το ποσό να φθάνει 21,652 δισ. ευρώ δηλαδή 1,804 δισ. ευρώ με κύριους αιματοδότες τα φυσικά πρόσωπα που θα πληρώσουν επιπλέον 959 εκ. ευρώ και συνολικά 13,337 δισ. ευρώ.

 

 

O Moody’s αναβάθμισε τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής, μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο, στη βαθμίδα Baa2/P-2 από τη βαθμίδα Baa3/P-3 και το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων (unsecured) ομολόγων της κατά δύο βαθμίδες στο Baa2 από Ba1. Οι προοπτικές για το μη καλυμμένο χρέος της και τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις έγιναν σταθερές από θετικές.

Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε τη βασική αξιολόγηση της Εθνικής (standalone Baseline Credit Assessment, BCA) και την προσαρμοσμένη BCA σε ba1 από ba2.

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ο Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο των καταθέσεων στη βαθμίδα Baa3/P-3 από Ba1/NP και των ακάλυπτων ομολόγων της κατά δύο βαθμίδες στο Baa3 από Ba2, καθώς και το BCA και το προσαρμοσμένο BCA σε ba2 από ba3.

 

Πληθωρισμός: Στο 2,3% τον Ιούνιο – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Οριακή πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο με τις τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων να ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ σε άλλες περιπτώσεις να καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης. Σημαντική άνοδο ωστόσο σημείωσαν οι τιμές σε υπηρεσίες όπως τα πακέτα διακοπών και τα ξενοδοχεία. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% από 2,4% τον Μάιο και 3,1% τον Απρίλιο.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον προηγούμενο μήνα τα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν αύξηση 1,1% σε σχέση με τον Μάιο έναντι οριακής μείωσης 0,5% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα έναντι του Απριλίου. Σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν στο 2,1%. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν για ακόμα ένα μήνα είχαν οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο ενώ στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι το μεταλλικό νερό – αναψυκτικά και χυμοί φρούτων. Αντίθετα μείωση κατεγράφη σε νωπά φρούτα και ψωμί-δημητριακά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, bankingnews.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια