Header Ads

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Φ. 1901)

 


* Την εποχή εκείνη του 1974, τότε που ακόμα και οι Έλληνες Ευέλπιδες, υποψήφιοι Αξιωματικοί, διδάσκονταν ότι η Μεγαλόνησος Κύπρος αποτελεί ένα «Σταθερό αεροπλανοφόρο», που δεσπόζει στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, οι Αμερικανοί με τον Χ. Κίσινγκερ δεν είχαν ιδέα. Συνωμότησαν κι΄ έβαλαν να πατήσει πόδι το χαϊδεμένο τους παιδί, η Τουρκία, στην Κύπρο. Σήμερα, όλα δείχνουν πως επιθυμία τους είναι να δημιουργήσουν μία μεγάλη Αμερικανική Βάση στο ίδιο νησί. Μοναδικό τους εμπόδιο ο εποικισμός της Κύπρου με ένα εκατομμύριο Τούρκους. Θα πρέπει να τους εκδιώξουν. Θα τολμήσουν;


* Ήταν πολύπλευρη η προδοσία ης Κύπρου από την Στρατιωτική, Πολιτική και λοιπή ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου. Το Σχέδιο εξυφάνθηκε από την CIA



Ο Χάρτης που διχάζει το νησί 

 


«….. Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη) του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου. Ο Κίσινγκερ, δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η προσωπική του γραμματέας στον Μιχ. Ιγνατίου, αποδέχεται και την ύπαρξη του Μνημονίου Σόνενφελντ.

Ο χάρτης, παρουσίαζε την προηγούμενη μέρα το νησί διχοτομημένο, όπως ακριβώς το έκοψαν στα δύο την επόμενη ημέρα (14 Αυγούστου του 1974), τα στρατεύματα του Αττίλα. Θυμάμαι, όταν τον παρουσίασα σε φίλο καθηγητή που μας συμβούλευε στη διάρκεια της έρευνας, ότι υπέστη το ίδιο σοκ με το δικό μας, όταν τον πρωτοπήραμε στα χέρια μας. Και πολύ ορθά μας υπογράμμισε, πως αυτός ο χάρτης αποδεικνύει όλα όσα υποστηρίξαμε κατά καιρούς, ότι το πραξικόπημα και η εισβολή ήταν σχεδιασμένα από την Ουάσινγκτον.

Τον χάρτη ανακαλύψαμε μαζί με ένα φάκελο γεμάτο έγγραφα, με τον χαρακτηρισμό “For ΕyesΟnly”. Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη σημαντικότητά τους, αρκεί να εξηγήσουμε ότι το είδος των εγγράφων αυτών, καταστρέφονται μόλις διαβαστούν από τον παραλήπτη (που ήταν ο Κίσινγκερ). Δεν είναι περίεργο σε εμάς ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν τα κατέστρεψε. Ενιωθε άτρωτος και είχε σχεδιάσει να περάσει από τη Γερουσία μία τροπολογία, η οποία θα απαγόρευε την αποκάλυψη των εγγράφων του μέχρι το θάνατό του. ΄

Ομως, τον Αύγουστο του 2001, υπό την επιμονή και την πίεση των ερευνητών, Αμερικανών και ξένων, αποδέχθηκε τη δημοσιοποίηση μερικών εκ των εγγράφων του, τα οποία είχαμε ήδη εξασφαλίσει πάντα με νόμιμο τρόπο. Δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά.

Πιστεύω ότι τα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For Εyes Οnly”, είναι καταστροφικά για τον Κίσινγκερ και απαντούν στους όψιμους υποστηρικτές του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε ένα από αυτά, με ημερομηνία 14 Αυγούστου 1974 (ημέρα της δεύτερης εισβολής και ενώ οι μάχες μαίνονταν στην Αμμόχωστο και τη Μόρφου), ο νομικός του σύμβουλος γράφει στον Κίσινγκερ -ανάμεσα στα άλλα- και τα εξής:

«Τίποτα από ό,τι μπορώ να σκεφθώ δεν θα σταματήσει τους Τούρκους από το να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν διά της βίας όσα απαίτησαν στα τελεσίγραφά τους. Ουσιαστικά, όπως ήταν έτσι κι αλλιώς η αλήθεια, η μόνη πιθανή βιώσιμη λύση (modus vivendi) θα πρέπει να βασισθεί σε μια ντε φάκτο διαίρεση του νησιού, όποια και αν είναι η μορφή της. Εάν οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και μετά αναγκασθούν να υποχωρήσουν, ίσως προκληθεί ελληνική αντίδραση και τότε ίσως μας :δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσουμε για μια συμφωνία (η οποία, ίσως, σώσει και τον Καραμανλή)…» 

 



Η Μεγάλη Συνωμοσία Αποσταθεροποίησης

Με λίγα λόγια όπως βίωσα προσωπικά την Τραγωδία της Κύπρου

Η Τραγωδία της Κύπρου συνέβη γιατί την εποχή εκείνη οι ΗΠΑ με Υπουργό Εξωτερικών των Χ. Κϊσινγκερ, είχαν δικούς τους λόγους να εκδιώξουν την Κυβέρνηση των Συνταγματαρχών και να βάλλουν την Τουρκία, που ήταν το χαϊδεμένο παιδί τους να πατάει γερό πόδι στην Κύπρο. Η “Μαύρη Επιχείρηση” Αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης ακολούθησε την εξής πορεία:

* Ήταν πολύπλευρη η προδοσία ης Κύπρου από την Στρατιωτική, πολιτική και λοιπή ηγεσία της Ελλάδας και της Κύπρου

* Το Σχέδιο εξυφάνθηκε από την CIA και αναλύθηκε σε πρώτη δόση σε Σύσκεψη υπό τον Χ. Κϊσινγκερ στην Ρώμη σε πολιτικούς εκπροσώπους. Αρχικός στόχος να φύγει από την Αρχή η Κύβέρνηση του Γ. Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν έδινε το “πράσινο φως” στο πραξικόπημα Σαμψών στην Κύπρο’

* Ακολούθησε το Πολυτεχνείο με την σύμπραξη στην Αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης των Συνταγματαρχών, Μονάδας των ΗΠΑ από την Γερμανία.

* Έφυγε ο Γ. Παπαδόπουλος και ανέλαβε ο Δ. Ιωαννίδης, ο οποίος έδωσε το “Πράσινο φως “ για το πραξικόπημα της Κύπρου, το οποίο εκδίωξε τον Μακάριο και δίχασε τον Ελληνισμό της Νήσου, αλλά έδωσε όμως το πρόσχημα να επέμβει η Τουρκία, ως εγγυήτρια Δύναμης.

* Ο Μακάριος, διέφυγε τον κίνδυνο από την θυρίδα διαφυγής. Στις καταθέσεις του φακέλου της Κύπρου Έλληνας Αξιωματικός. δήλωσε ότι είχαν αφήσει ελεύθερη την υπόγεια διαδρομή διαφυγής του Μακαρίου, διότι δεν είχαν εντολή εξόντωσης.

* Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού διέφυγε αρχικά πήγε στο Λονδίνο και κατόπιν στην Έδρα του Συμβουλίου του ΟΗΕ από ό,που ζήτησε την παρέμβαση των Εγγυητριών Δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αγγλίας, όπως του είχε υποδειχθεί...

* Η Τουρκία ήταν ήδη έτοιμη και δεν άφησε την περίπτωση στην τύχη της, ούτε ακολούθησε το αρχικό σχέδιο. Βρήκε ένα νησί με τους κατοίκους του διχασμένους, τα βόρεια και παραθαλάσσια σύνορά του αφύλακτα, οι Έλληνες Αξιωματικοί ό,τι είχαν εκδιωχθεί από την Κύπρο από τον Μακάριο, οι Στρατιωτικές Μονάδες διαλυμένες και εκτός ζωνών ευθύνης, λόγω πραξικοπήματος, η Ελλάδα εμποδίστηκε πολλαπλώς να συνδράμει και οι Τούρκοι σε δύο φάσεις επέβαλαν την σημερινή κατάσταση από άποψη κατάληψης εδάφους. 

 

  

Ο Πόλεμος στο νησί

* Στον ιδιότυπο πόλεμο που ακολούθησε οι Τούρκοι, αρχικά στην πρώτη φάση με τον Αττίλα Ι, δημιούργησαν ανενόχλητα σχεδόν το προγεφύρωμα στο πέντε μίλι, δίπλα από την Κερήνια καταλαμβάνοντας το 3%. Στην φάση αυτή το σχέδιο προέβλεπε παύση πυρός και έγινε. Οι Τούρκοι, όμως, είχαν άλλα σχέδια δικά τους, πέραν από τις αμερικανικές εντολές.. Παρασπόνδισαν και κατέλαβαν την Αμμόχωστο με το 38% του νησιού, όπως είναι σήμερα.

Οι Μάχες που δόθηκαν ήταν καταδικασμένες, σε αποτυχία, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, αφού όλες οι Ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου, ήταν μέσα στο πνεύμα της Συνωμοσίας.

Έχουν γραφεί πολλές σελίδες δόξας και μεγαλείου για τα άκρως δραματικά για τον ελληνισμό γεγονότα στην νικηφόρα μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας, το ματωμένο καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο. Αποτελούν σίγουρα «οδηγό» για τις Σχολές Πολέμου και διδάσκονται, γιατί κάτι παρόμοιο αναμένουμε και στο Αιγαίο, αργά ή γρήγορα από μέρους της Τουρκίας.

Στην περίπτωση όμως αυτή θα πρέπει οι Μεγάλοι στο μέλλον να λάβουν υπόψη τους τα συμπεράσματα, που επιβάλλουν ομόνοια. Μεγάλη ομοψυχία, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και χαμερπείς σκοπιμότητες. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και είναι πανέτοιμες ότι και να δηλώνουν οι Εθνομηδενιστές.

· Μια Μονάδα Καταδρομών διέσωσε την Λευκωσία

*Μία Αερομεταφερόμενη Ελληνική Μονάδα έλαβε μέρος στην Μάχη της Κύπρου και η Λευκωσία σήμερα είναι Ελληνοκυπριακή! Ήταν άκρως επιτυχημένη η παρουσία της ελληνικής Μοίρας Καταδρομών του Αείμνηστου Ταγματάρχη, τότε, Γεωργίου Παπαμελετίου. Με τους ηρωϊκούς πρασινοσκούφηδες κράτησε το αεροδρόμιο και την Λευκωσία στην Ελληνική πλευρά. Η Μοίρα έγινε ο τρόμος που σκόρπισαν οι άνδρες της σε πολλαπλάσια τουρκική δύναμη. Υποστηριζόμενη από άρματα μάχης και πυροβολικό, απέδειξε περίτρανα, ότι , η Ελλάδα μπορούσε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Να μην επιτρέψει στα τουρκικά πλοία τη δημιουργία Τουρκικού προγεφυρώματος, αλλά και την ελεύθερη απόβαση για την Β΄ Φάση που κατέλαβε σχεδόν το μισό νησί.

Το ΓΕΣ και το ΓΕΕΦ καθησύχαζαν τις διοικήσεις

* Οι Μονάδες που ανασυντάχτηκαν κακήν κακώς μετά το Πραξικόπημα στην Κύπρο έδιναν πληροφορίες στο ΓΕΕΦ και στο ΓΕΣ για τις Τουρκικές Ενέργειες στην απέναντι πλευρά και περίμεναν εντολές Επιχειρήσεων, αλλά εντολές δεν δόθηκαν ποτέ από αρμόδιους Εθνοπροδότες ,της εποχής εκείνης. Έχω προσωπική πείρα περί τούτου, γιατί και στην Επιστρατευθείσα Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, στην οποία είχα την τιμή της Διοίκησης, αδίκως περιμέναμε επί ένα μήνα Επιχειρησιακή Διαταγή με Αξιωματικούς και Οπλίτες αποφασισμένους για όλα. Αυτό στοιχειώνει τους ήρωες, που πολέμησαν γενναία ή που έδωσαν και τη ζωή τους στη Μεγαλόνησο Κύπρο, όπως συνάδέλφοί μου Αξιωματικοί, αλλά και οπλίτες Καταδρομείς.

*Η αποστολή Εθελοντικών Ελληνοκυπριακών Πάνοπλων δυνάμεων ακόμη και με κρουαζερόπλοιο συνοδεία υποβρυχίου, που με την εμφάνιση τους και μόνο θα έτρεπαν τους Τούρκους σε φυγή, παρεμποδίστηκε να φτάσει στον προορισμό του από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα νερά της Νήσου.

Στο Κιόνέλι και στον Άγιο Ιλλαρίωνα η ΕΛΔΥΚ και οι Μοίρες Καταδρομών με δύναμη στο 25-30% της προβλεπόμενης, κατάφεραν με τιτάνιο αγώνα να ανακόψουν σε μεγάλο βαθμό την Τουρκική προέλαση προς την Λευκωσία, που ήταν ο Αντικειμενικός σκοπός της. Οι Αποστολές συμπλήρωσης των Μονάδων από Κύπριους Εφέδρους, διχασμένοι όπως ήταν, έπαιρναν ιματισμό και οπλισμό και πήγαιναν να πολεμήσουν στα χωριά και τις πόλεις τους παριστάνοντας τους «Καπετάνιους», αντί να σταθούν κοντά στις Μονάδες τους. Μακαριακοί και Σαμψωνικοί…

Οι μεμονομένες επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις ( επίθεση καταδρομών στο ύψωμα κοτζά Καγιά-μάχη του αεροδρομίου της Λευκωσίας και η αρχική γενναία αναχαίτιση της ΕΛΔΥΚ στην τουρκική επίθεση), μας προκαλούν να σκεφτούμε τι θα είχαμε κάνει αν,

*. Υπήρχε για παράδειγμα η ελληνική Μεραρχία, που τόσο εσκεμμένα εκδιώχθηκε από τον Μακάριο.

* Αν ο αλήστου Μνήμης Διοικητής του ΕΑΤ ΕΣΑ Δ, Ιωαννίδης, δεν αποδεχόταν αφελώς το σχέδιο Κίσινγκερ ή δεν έδινε το «Πράσινο φως» στον Σαμψών.

*. Δεν ζητούσε ο Μακάριος την παρέμβαση των Εγγυητριών Δυνάμεων, δεδομένου ότι γνώριζε τι θα επακολουθούσε.

* Αν ο αλήστου Μνήμης Διοικητής του ΕΑΤ ΕΣΑ Δ, Ιωαννίδης, δεν αποδεχόταν αφελώς το σχέδιο Κίσινγκερ.

Την στιγμή που τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, αυτό ισοδυναμούσε με πόλεμο στην Κύπρο και μόνο στο νησί και οφείλαμε να αντιδράσουμε με ισότιμο τρόπο αποστέλλοντας Ελληνικές Μονάδας στην Κύπρο, έστω και καθυστερημένα. Ούτε σκέψη δεν έγινε από το ΓΕΕΘΑ – ΓΕΣ, ενώ ο Κ. Καραμανλής αρκέστηκε στο « Η Κύπρος είναι μακράν.»

Δυστυχώς την ίδια στιγμή η στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα ( όλοι ελεγχόμενοι από τον Ιωαννίδη) έβρισκε την μία δικαιολογία μετά την άλλη, για να μην σταλεί ελληνική δύναμη στην Μεγαλόνησο, εξαφανίζοντας κάθε σκέψη από την τότε πολιτική ηγεσία που μόλις είχε αναλάβει.

ΟΙ αρμόδιοι παραμύθιαζαν την κοινή γνώμη δίνοντας αφορμή στην Τουρκία να το πιστέψει ότι: Η Κύπρος ήταν μακριά, τα ελληνικά μαχητικά δεν μπορούν να πετάξουν για πολύ ώρα πάνω από το νησί, οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν με όλες τις δυνάμεις τους, παραμονεύει ο αμερικανικός στόλος, οι Άγγλοι και πολλά άλλα τραγελαφικά, ακούστηκαν από τα χείλη ανθρώπων που είχαν ήδη χάσει χωρίς να ρίξουν ντουφεκιά στους Οθωμανούς Τούρκους.

Δυστυχώς λέμε, αυτήν την πολιτική προσπαθούν να περάσουν και σήμερα ορισμένοι κύκλοι για την σχέση μας με την Τουρκία, για ένα πιθανό στρατιωτικού τύπου επεισόδιο στην Ανατολική μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Δεν θα τους περάσει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΄σημερινοί Έλληνες βγάζουν πρώτες σε εμπιστοσύνη τις Ένοπλες Δυνάμεις σε Δημοσκοπήσεις, έναντι όλων των άλλων κρατικών θεσμών!

Ισχυρές οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει όμως ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, είναι σήμερα με το υστέρημά του και με Άξιες Στρατιωτικές Ηγεσίες στους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ισχυρές. Η Ελληνική Κυβέρνηση βρήκε μία καθημαγμένη Ελλάδα το 1919 και σήμερα είναι ετοιμοπόλεμη και ειδικότερα αποφασισμένη να εξαφανίσει κάθε σκέψη των “ γειτόνων” κατά ελληνικού εδάφους. Έχουμε ισχυρό Κίνητρο Αποτροπής. Άρτια οργανωμένες, εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες Ένοπλες Δυνάμεις με Υψηλό Φρόνημα και Ηθικό Ακμαίο.

Θα πρέπει στην άκρη του ματιού μας να έχουμε επιπλέον υπόψη, πως έχουν αλλάξει και τα δεδομένα στις Ελληνο - Αμερικανικές σχέσεις. Πέραν από τις διευκολύνσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, κατάλαβαν οι φίλοι μας Αμερικανοί την μεγάλη Στρατηγική αξία της Μεγαλονήσου Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Δεν θα ήθελαν στα πόδια τους την αναξιόπιστη Τουρκία…


Ε.Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια