Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1901)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Έρχονται ανακοινώσεις εντός ημερών – Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου




Τα δεδομένα της ανόδου των τιμών χονδρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η “Ναυτεμπορική”, στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα.

Κατά τις ίδιες πηγές, εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο (σ.σ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

 

 

Ταξί – Λαϊκές: Εάν δεν δέχονται πληρωμή με κάρτα, δεν πληρώνεις…

 

Δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν το αντίτιμο της υπηρεσίας ή των αγαθών που αγοράζουν στην περίπτωση που κάποιος ταξιτζής ή ένας πωλητής στη λαϊκή αγορά αρνηθούν την πληρωμή με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική).

Με διάταξη που θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, θα υποχρεωθούν τουλάχιστον οι ανωτέρω δύο κατηγορίες επαγγελματιών να τοποθετήσουν μικρή ταμπέλα, στην οποία θα αναφέρεται η υποχρέωση του επαγγελματία να έχει POS και να δέχεται πληρωμή με κάρτα. Επίσης θα τονίζεται ότι σε περίπτωση άρνησης, ο πελάτης-καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, θα ξεκινήσει και σχετική καμπάνια για τα δικαιώματα των καταναλωτών σε σχέση με τις κάρτες, ενώ θα τους προτρέπουν να καταγγέλλουν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα προστεθεί και άλλη διάταξη με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ και τον ελεγκτικό μηχανισμό να επιβάλει πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία με τις κάρτες.

 

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο φέτος

 

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό το α' εξάμηνο εφέτος, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,204 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,116 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους. Ενδεικτικά, ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά σε έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023. Επομένως, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

 

 

Βιομηχανία: Ήπια υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών

 

Εξασθένισε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 108,3 μονάδες (από 109,2 μονάδες ένα μήνα πριν), σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (108,6 μονάδες).

Όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ενίσχυσαν την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ οι επιδράσεις στην οικονομική πολιτική της χώρας αναμένεται να φανούν από το φθινόπωρο. Η θερινή περίοδος δημιουργεί αυξημένα εισοδήματα λόγω της ισχυρής πορείας του τουρισμού, αλλά και θετικές προσδοκίες ως προς τα εισοδήματα και την απασχόληση σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, με τον πληθωρισμό παράλληλα να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

 

*O Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής και φοιτητής Οικονομικών Χρηματοοικονομικών στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Derby. Είναι δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και της Φωνής της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια