Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1902)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Motor Oil για το “χαράτσι” 33% στα διυλιστήρια: Πρόκειται για υπερφορολόγηση των κερδών, όχι... φορολόγηση των υπερκερδών

 


Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τον έκτακτο φόρο 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, άσκησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, κάνοντας λόγο για «υπερφορολόγηση των κερδών» αντί για «φορολόγηση των υπερκερδών» που είναι το αφήγημα της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο ίδιος διεμήνυσε ότι τα κέρδη της εταιρείας προέρχονται από το εξωτερικό.

«Πρόκειται για υπερφορολόγηση των κερδών μας. Και θα αναφερθώ σε δυο συγκεκριμένες παραμέτρους που διαφοροποιούν την Motor Oil από οποιαδήποτε άλλη ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, έπειτα από σχετική ερώτηση.

Πρώτον, -σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη- τα κέρδη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή συγκυρία των τελευταίων δυο ετών. Είμαστε μια διεθνοποιημένη εταιρεία. Ένα διυλιστήριο με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό από την ίδρυσή μας. Σημειωτέον, από το 2018 έως και το α' τρίμηνο του 2024, μόνον το 19 έως 24% των πωλήσεών μας αφορά εγχώριες πωλήσεις. Όλο το υπόλοιπο ποσοστό, αφορά διεθνείς πωλήσεις.

Δεύτερον, η Motor Oil όλα αυτά τα χρόνια έκανε επενδύσεις. «Από το 2019 έως το 2022 πραγματοποιήσαμε επενδύσεις 682 εκατ. ευρώ μόνον στο διυλιστήριο, κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του. Εάν προσθέσουμε και τις επενδύσεις μόνον στο διυλιστήριο το 2023, αυτά γίνονται 890 εκατ. ευρώ» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και συνέχισε «γιατί, λοιπόν, η Motor Oil πάει καλά;

Γιατί εξάγει, εκμεταλλεύεται την διεθνή συγκυρία και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όταν τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη έχουν πάψει να επενδύουν και αφήνονται να μαραζώνουν».

 

 

ΕΚΤ: Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή επενδυτών και αποταμιευτών για τη μείωση των επιτοκίων

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικρίθηκε έντονα πριν από δύο και πλέον χρόνια ότι απέτυχε να προβλέψει την εκτίναξη του πληθωρισμού, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα στην εποχή του ευρώ, καθυστερώντας έτσι τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές.

Πράγματι, η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%. Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επικαλέστηκε τότε ότι δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε στην εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας και ορισμένων τροφίμων.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός είχε σηκώσει κεφάλι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κυρίως λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με την προσφορά να αδυνατεί να ικανοποιήσει την απότομη αύξηση της ζήτησης μετά το άνοιγμα των οικονομιών. Τον Ιανουάριο του 2022, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό 5,1% και ήταν σε ανοδική τροχιά.

 

 

Συντάξεις και επιδόματα Αυγούστου: Πότε θα καταβληθούν

 

Οι πληρωμές του ΕΦΚΑ για κύριες και επικουρικές συντάξεις:

·      Στις 26 Ιουλίου, θα καταβληθούν 1.138.000.000 ευρώ σε 2.410.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων & επικουρικών συντάξεων μηνός Αυγούστου 2024.

·      Από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου, θα καταβληθούν 16.900.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

·      Στις 22 Ιουλίου, θα καταβληθούν 1.675.285 ευρώ σε 905 δικαιούχους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδων επικουρικής & πρόνοιας ετών 2019 και 2020.

Οι πληρωμές επιδομάτων της ΔΥΠΑ:

·      12.000.000 ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.

·      700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

·      19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

·      40.000 ευρώ σε 100 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

·      5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, bankingnews.gr, naftemporiki.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών επιστημών στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια