Header Ads

ΠΑΥΛΕΙΑ και ΝΕΜΕΑ 2024 (Φ. 1899)

 Δύο εορτές υψίστης διεθνούς σημασίας ζήσαμε στις 28, 29 και 30 Ιουνίου στην Κορινθία!

 


 
Γράφει-Επιμελείται: Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

 

Δύο μεγάλες εορτές, υψίστης διεθνούς σημασίας, ζήσαμε το προηγούμενο 3ήμερο, 28, 29 και 30 Ιουνίου 2024 στην Κορινθία!

Στην Κόρινθο εορτάσθηκε με λαμπρότητα η μνήμη του Πολιούχου και Προστάτη της, Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

 

 

Και είναι σημαντικό να θυμήσουμε ότι η μνήμη του Πολιούχου μας συνεορτάζεται με τη μνήμη του Αποστόλου Πέτρου. Το 258μ.Χ.  στις 29 Ιουνίου ο πάπας Σίξτος ο Β’ μετακόμισε τα οστά των Αποστόλων στην κατακόμβη του Αγίου Σεβαστιανού της Ρώμης και η συγκυρία αυτή οδήγησε στον ταυτόχρονο, παγκοσμίως, εορτασμό των δύο πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, των ακρογωνιαίων λίθων, επάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η Εκκλησία του Χριστού.

Έτσι στην Κόρινθο, στις 28 Ιουνίου τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Απ. Παύλου ο καθιερωμένος Μέγας Συνοδικός, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου β’, πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, καθώς και υπό των λοιπών προσκεκλημένων υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Διονυσίου Αρχιερέων, οι οποίοι παρακολούθησαν την τελετουργία στον Ι.Ν. και την περιφορά της εικόνας στους δρόμους της πόλης, με τη συνοδεία ιερωμένων της Μητρόπολής μας προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Διονυσίου και πλήθος κόσμου.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου και ώρα 9:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, ενώ στις 7:30 μ.μ. της ίδιας ημέρας, στην Αρχαία Κόρινθο, στο «Βήμα του Γαλλίωνος», όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και στην ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα έλαβε χώρα ο Μεγάλος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος.

Στην Νεμέα, τις ίδιες ακριβώς ημέρες, από 28 έως 30 Ιουνίου, έλαβαν χώρα τα «Νέμεα 2024», από τον Σύλλογο Αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων

 

 

Η 8η Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας (IACD: Uppsala – Sweden). Συνδιοργανωτής: Δήμος Νεμέας, Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε..

Παρευρεθήκαμε στην τελετή έναρξης, την Παρασκευή 28 Ιουνίου, στον Ναό του Νεμείου Διός στην Αρχαία Νεμέα, με μία ομάδα παιδιών τόσο Κορινθίων, όσο και Τσέχων από Σχολείο της Πράγας που πραγματοποιούν ανταλλαγές επισκέψεων –επίτευγμα των καθηγητών τους.

Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον του χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών, του Δημάρχου Νεμέας Κ. Φρούσιου και του Προέδρου του διοργανωτή Συλλόγου Σπ. Κυριάκου, καθώς και των προσκεκλημένων της Διοργάνωσης, τα μουσικά δρώμενα, τη Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνοδεία μουσικών οργάνων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Καρούζου Δημητρίου, Δικηγόρου και καθηγητή μουσικής, την πρώτη παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο του «Ύμνου στον Αθλητή», σε ποίηση Κωστή Παλαμά, μελοποιημένου από τη διεθνώς βραβευμένη συνθέτη Πηγή Λυκούδη, η οποία ήταν παρούσα και απηύθυνε χαιρετισμό. Η παρουσίαση του «Ύμνου στον Αθλητή» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία του Δήμου Νεμέας, υπό τη Διεύθυνση της αρχιμουσικού Δρ. Γεωργίας Γιαννακοπούλου.

Στην Τελετή Έναρξης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφ. Πολιτισμού, Ιάσωνας Φωτήλας, ο Υφ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, οι Βουλευτές Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη και Γιώργος Ψυχογιός, ενώ από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθηνά Κόρκα.

Την επίσημη κήρυξη της έναρξης της 8ης Αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων ακολούθησε η «Στέψη της Νεμέας από την ιερή εκεχειρία» (Ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο), η τελετή αφής της φλόγας και η απαγγελία του Ύμνου της Νεμέας από τον συγγραφέα και ποιητή Μπουχούτσο Γεώργιο και του «Ύμνου των Νέμεων Αγώνων» από τη φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας. Ο «Ύμνος του Σείκιλου» από τη Σοπράνο Ζαβίτσα Μαρία και 1ος Ορφικός Ύμνος (Ύμνος στον Απόλλωνα) από τον μουσικό Κλεόπα Αθανάσιο, συνοδεία αρχαίας λύρας έδωσε το σύνθημα για τη μεταφορά της φλόγας στο Αρχαίο Στάδιο, συνοδευόμενη από λαμπαδηδρόμους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Νεμέας και από το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου, οι κοπέλες του οποίου ντυμένες ιέρειες πλαισίωσαν όλη την εκδήλωση.

Μετά την αφή της φλόγας στον βωμό του σταδίου από την Ανδριάνα Μούλου, μαθήτρια και διακεκριμένη αθλήτρια του shotokan karate, παρουσιάστηκε ένα αφήγημα του Πίνδαρου από την Dianne de Laet, συνοδεία άρπας.

Αυτό, όμως, που καθήλωσε πραγματικά το κοινό ήταν η μουσική παράσταση «Ηρακλής μαινόμενος», βασισμένη στο ξεχωριστό έργο «Ηρακλής» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, από την Εθνική Λυρική Σκηνή υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη και τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Με το 21μελές μουσικό σύνολο, τις καλοδουλεμένες φωνές των ερμηνευτών: Μυρσίνης Μαργαρίτη (υψιφώνου), Έλενας Μαραγκού (μεσόφωνου), Χρήστου Κεχρή (τενόρου), Μάριου Σαραντίδη (βαθύφωνου) και τη συγκλονιστική αφήγηση της μεγάλης ελληνίδας ηθοποιού Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη τελείωσε η 1η μέρα, για να ακολουθήσουν οι αγώνες το Σάββατο 29 Ιουνίου.

Πόση χαρά και δέος αισθανθήκαμε όλοι βλέποντας παιδιά, νέους και νέες, αλλά και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών να συμμετάσχουν στα αθλήματα, να βιώνουν το «ευ αγωνίζεσθαι» και να στέφονται με το στεφάνι από αγριοσέλινο της Νίκης. Με πόση χαρά, αλλά και με πόση οργάνωση η υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου της Πράγας είχε παροτρύνει και είχε εγγράψει ήδη τους μαθητές της στους αγώνες, για να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία ζωής… ερχόμενοι στην Κόρινθο ως επισκέπτες και φιλοξενούμενοι Ελλήνων συνομηλίκων τους.

Το 3ήμερο, ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2024, στις 11:00π.μ., όπου οι Νεμεάτες τίμησαν με μία εκδήλωση μνήμης στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Νεμέας τον Στέφανο Μίλλερ, τον αρχαιολόγο που έδωσε ψυχή και σώμα για την ανακάλυψη του αρχαίου σταδίου, την αναστήλωση του Νεμείου Διός και την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων και του Ολυμπιακού Πνεύματος, κατά το αρχαιοελληνικό κλασσικό πρότυπο. Βεβαίως η ευχή να παύσει το πυρ του πολέμου κατά τη διάρκεια των αγώνων φαίνεται να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί πια, αλλά εμείς εξακολουθούμε να ελπίζουμε …

Συγχαρητήρια!

Θα τελειώσω αυτή τη μικρή αναφορά με θερμά συγχαρητήρια στους Διοργανωτές, ιδιώτες και αυτοδιοικητικούς, στους Κυβερνητικούς παράγοντες που συνδράμουν με κάθε τρόπο και σε όλους τους εθελοντές για το υπέροχο αποτέλεσμα, με την ευχή να είναι υγιείς και να συνεχίζουν τον όμορφο Αγώνα τους.

 

Απορία και Παράκληση!

Θέλοντας να βιώσω και η ίδια και τα παιδιά (της οικογένειάς μου και φιλοξενούμενα) τα δύο αυτά μεγάλα γεγονότα της Κορινθίας, την παγκόσμια γιορτή της Χριστιανοσύνης, εορτή του Απ. Παύλου, και τη γιορτή του Αθλητισμού «Νέμεα 2024», να θυμηθώ και να θυμίσω (γνωρίσω) στους άλλους την ιστορία του τόπου μας και ιδίως τα μηνύματα πίσω από τις εορτές αυτές, ευλόγως αναρωτήθηκα:

Γιατί συνέπεσαν χρονικά οι δύο αυτές σημαντικές εορτές;

Γιατί οι δύο Δήμοι, Κορινθίων και Νεμέας, και ο διοργανωτής σύλλογος δεν συνεννοήθηκαν, ώστε η 8η Νεμεάδα να πραγματοποιηθεί άλλο Σαββατοκύριακο;

Πρόκειται για παγκόσμιας εμβέλειας γιορτές!

Καλό θα είναι να μην επαναληφθεί αυτός ο συγχρονισμός, ώστε να εορτάζονται αυτά τα γεγονότα ξεχωριστά και να αξιοποιούνται πνευματικά, κοινωνικά και τουριστικά, όπως αρμόζει…

 

* Εύη Κοκκίνου

Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια

Msc Διοίκηση Τουρ/κών

Επιχειρήσεων

Απ. Παύλου 40, Κόρινθος

τηλ. 27410 84568 -6944964225

email: ekokklaw@otenet.gr

https:/evikokkinoulaw.gr
 
 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια